Tack till Julia och Andreas!

2018-07-02

Nu när sommaren tar vid tackar North Sweden för praktikanternas, Julia och Andreas insatser och deras tid på kontoret från och med den 22 januari till den 22 juni samt önskar dem lycka till i framtiden.

Under sina 5 månader i Bryssel har Andreas trivts bra och är sugen på att återvända för att avsluta sina masterstudier. Innan Bryssel eventuellt åter blir aktuellt i framtiden väntar en flytt tillbaka till Göteborg samt en masteruppsats som ska skrivas, och självklart ska den innehålla massvis med inhämtat material från EU:s huvudstad och praktiken. Julia har likaså trivts bra och har tyckt om miljöombytet från universitetet och Sverige som flytten till Bryssel inneburit. Vid försök att integrera sig i staden, har hon insett att Bryssel är en kulturellt rik stad vid sidan av att symbolisera EU:s politiska hjärta med dess politiskt betydande funktion.

IMG_4148

Vårens praktikanter Andreas och Julia

Tiden i Bryssel har bidragit med massvis med ny information och praktisk erfarenhet som i mångt och mycket skiljt sig från Universitetsstudierna. Detta har bidragit till en nyfunnen bild av EU-samarbetet och hur det fungerar på olika nivåer. En ytterligare bra sak med praktikperiod i Bryssel har varit gemenskapen som finns här tack vare att staden kryllar av praktikanter som arbetar vid olika institutioner och andra regionkontor. Tack vare praktikantnätverket ”Minireg”, med alla praktikanter från de svenska regionkontoren, har det funnits en trygg gemenskap från första början och gruppen har utvecklats som en liten familj.

- Vi var väldigt många praktikanter med liknande akademisk bakgrund som alla ramlade ner i Bryssel samtidigt nu i vår, och det har varit jätteroligt att få chansen att lära känna alla som varit här. Bland annat arrangerade vi praktikanter på regionkontoren ett internationellt mingel tillsammans i början av terminen. Detta gjorde att vi kunde knyta kontakter med andra unga praktikanter från hela Europa redan från starten, vilket jag tror är viktigt i denna internationella miljö, säger Andreas.

- Det var fint arrangerat av regionkontorens ledningar i Bryssel som tillsammans planerade och genomförde träffar för oss svenska regionpraktikanter de första veckorna. Detta gjorde att en naturlig kontakt etablerades snabbt och det fortsättningsvis var lätt att träffas och genomföra aktiviteter tillsammans, säger Julia.

Under vårterminen slutade Martha Batha på North Sweden European Office vilket innebar att personalskaran blev smalare. Detta innebär att Andreas och Julia fick ha mer ansvar bland annat genom att ordna för besöksgrupper och sköta kontorets kommunikation, vilket har fungerat bra.

- North Sweden European Office har varit en väldigt lärorik praktikplats att tillbringa denna händelserika våren på och mycket av vad jag upplevt och lärt mig här kommer jag garanterat att få användning av i mina fortsatta studier och i mitt framtida arbetsliv. Jag hoppas även på att kunna komma tillbaka till Bryssel på jobbjakt efter att mina masterstudier är färdiga, säger Andreas.

- Praktiken på North Sweden har varit en välbehövd milstolpe  i slutet av mina studier. Jag har känt att polletten trillat ned gällande förståelsen av hur EU:s olika institutioner fungerar men framförallt insett vikten av regionalt politiskt arbete på EU-nivå. Även om det finns mycket jag fortfarande behöver lära mig har jag kommit en bra bit på vägen. Det kan verkligen rekommenderas att göra en praktik i EU-bubblan på ett regionkontor, eller någon av EU- institutionerna, om man är intresserad av EU:s maskineri och samtidigt vill utmana sig i en ny stad genom att exempelvis slå hål på sina fördomar om EU-institutionerna, öppna sina vyer och uppleva den kaotiska utomlandscharm som kommer med paketet om man bor i Bryssel, säger Julia.

Tack för oss och trevlig sommar!

/Andreas Andersson Kurdve och Julia Hanson

Allmänna nyheter

 • Tack Anthony Scully!

  2018-07-04

  Tony har varit ansvarig för forskning och innovation och efter tre år på North Sweden, ska Tony Scully nu fortsätta sin karriär på Linnéuniversitetet i Kalmar.

 • Sverige ledande och Norra Sverige regionalt högpresterande i EU-kommissionens innovationsmätning

  2018-07-04

  Sverige är fortsatt i toppen när EU-kommissionen den 18 juni 2018 listar Europas mest innovativa länder. Norr- och Västerbotten tillhör de starkaste regionerna i EU och bidrar positivt till Sveriges placering. Resultaten för Sverige är dock inte entydigt positiva då Sverige presterar under EU:s genomsnitt på flera avgörande indikatorer som ingår i det sammanvägda indexet.

 • Norra Sverige i Almedalen debatterar för ett starkare EU

  2018-07-04

  Under Almedalen är norra Sverige engagerat i olika aktiviteter för att stärka regionens intressen. Under veckan diskuteras också EU-relevanta frågor. Bland annat arrangerade Region Västerbotten med regionrådet Erik Bergkvist tillika ordförande för Europaforum Norra Sverige ett särskilt EU-mingel den 2 juli öppet för vem som ville att ge sin syn på EU och hur EU bör utvecklas. Erik Bergkvist medverkade även i paneldebatter arrangerade av EU-kommissionen i Sverige på ”Europahuset” i Almedalen såsom en debatt den 3 juli om EU:s budget ”Hur mycket ska Sverige betala? – Och till vad?”

 • Tack till Julia och Andreas!

  2018-07-02

  Nu när sommaren tar vid tackar North Sweden för praktikanterna Julia och Andreas insatser och deras tid på kontoret mellan 22 januari- 22 juni och önskar dem lycka till!

 • State of Play: Delad sammanhållningspolitik för regional utveckling

  2018-06-20

  Nu är mer eller mindre alla förslag till regleringar för nästa programperiod 2021—2027 framlagda av EU-kommissionen. På det stora hela ligger de i linje med norra Sverige intressen även om alla detaljer och de exakta budgetnivåerna för Norrbottens och Västerbottens vidkommande inte ännu är helt klara. Nu vidtar förhandlingarna, som kommer att bli tuffa. Några övergripande delar i förslagen för den samlade sammanhållningspolitiken, EU:s regionalpolitik, behöver särskilt fokus. Några sådana områden är att tillförsäkra fortsatta möjligheter att i norra Sverige kunna använda socialfonden, landsbygdsutvecklingsfonden och den samlade sammanhållningspolitiken för att skapa regional hållbar utveckling.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS