Tack till Julia och Andreas!

2018-07-02

Nu när sommaren tar vid tackar North Sweden för praktikanternas, Julia och Andreas insatser och deras tid på kontoret från och med den 22 januari till den 22 juni samt önskar dem lycka till i framtiden.

Under sina 5 månader i Bryssel har Andreas trivts bra och är sugen på att återvända för att avsluta sina masterstudier. Innan Bryssel eventuellt åter blir aktuellt i framtiden väntar en flytt tillbaka till Göteborg samt en masteruppsats som ska skrivas, och självklart ska den innehålla massvis med inhämtat material från EU:s huvudstad och praktiken. Julia har likaså trivts bra och har tyckt om miljöombytet från universitetet och Sverige som flytten till Bryssel inneburit. Vid försök att integrera sig i staden, har hon insett att Bryssel är en kulturellt rik stad vid sidan av att symbolisera EU:s politiska hjärta med dess politiskt betydande funktion.

IMG_4148

Vårens praktikanter Andreas och Julia

Tiden i Bryssel har bidragit med massvis med ny information och praktisk erfarenhet som i mångt och mycket skiljt sig från Universitetsstudierna. Detta har bidragit till en nyfunnen bild av EU-samarbetet och hur det fungerar på olika nivåer. En ytterligare bra sak med praktikperiod i Bryssel har varit gemenskapen som finns här tack vare att staden kryllar av praktikanter som arbetar vid olika institutioner och andra regionkontor. Tack vare praktikantnätverket ”Minireg”, med alla praktikanter från de svenska regionkontoren, har det funnits en trygg gemenskap från första början och gruppen har utvecklats som en liten familj.

- Vi var väldigt många praktikanter med liknande akademisk bakgrund som alla ramlade ner i Bryssel samtidigt nu i vår, och det har varit jätteroligt att få chansen att lära känna alla som varit här. Bland annat arrangerade vi praktikanter på regionkontoren ett internationellt mingel tillsammans i början av terminen. Detta gjorde att vi kunde knyta kontakter med andra unga praktikanter från hela Europa redan från starten, vilket jag tror är viktigt i denna internationella miljö, säger Andreas.

- Det var fint arrangerat av regionkontorens ledningar i Bryssel som tillsammans planerade och genomförde träffar för oss svenska regionpraktikanter de första veckorna. Detta gjorde att en naturlig kontakt etablerades snabbt och det fortsättningsvis var lätt att träffas och genomföra aktiviteter tillsammans, säger Julia.

Under vårterminen slutade Martha Batha på North Sweden European Office vilket innebar att personalskaran blev smalare. Detta innebär att Andreas och Julia fick ha mer ansvar bland annat genom att ordna för besöksgrupper och sköta kontorets kommunikation, vilket har fungerat bra.

- North Sweden European Office har varit en väldigt lärorik praktikplats att tillbringa denna händelserika våren på och mycket av vad jag upplevt och lärt mig här kommer jag garanterat att få användning av i mina fortsatta studier och i mitt framtida arbetsliv. Jag hoppas även på att kunna komma tillbaka till Bryssel på jobbjakt efter att mina masterstudier är färdiga, säger Andreas.

- Praktiken på North Sweden har varit en välbehövd milstolpe  i slutet av mina studier. Jag har känt att polletten trillat ned gällande förståelsen av hur EU:s olika institutioner fungerar men framförallt insett vikten av regionalt politiskt arbete på EU-nivå. Även om det finns mycket jag fortfarande behöver lära mig har jag kommit en bra bit på vägen. Det kan verkligen rekommenderas att göra en praktik i EU-bubblan på ett regionkontor, eller någon av EU- institutionerna, om man är intresserad av EU:s maskineri och samtidigt vill utmana sig i en ny stad genom att exempelvis slå hål på sina fördomar om EU-institutionerna, öppna sina vyer och uppleva den kaotiska utomlandscharm som kommer med paketet om man bor i Bryssel, säger Julia.

Tack för oss och trevlig sommar!

/Andreas Andersson Kurdve och Julia Hanson

Allmänna nyheter

 • EU Arctic Forum ”Knowing, developing and connecting Arctic” med urfolksdialog

  2018-09-20

  Den 17 september gick det första EU Arctic Forum i regi av EU-kommissionen av stapeln i Bryssel. Temat ”förstå, utveckla och förena Arktis” inkluderade även den årliga dialogen med den arktiska ursprungsbefolkningen. Företrädare från regioner och EU, forskning samt näringsliv och nationella Arktiska aktörer var på plats. Diskussioner om bland annat bredbandsförsörjning i Arktis, handelsmöjligheter, hållbara och innovativa utvecklingsmöjligheter byggde på den arktiska samrådsrapport i EU som nätverket för Northern Sparsely Populated Area (NSPA) bidragit till avseende EU:s framtida investeringsstöd till det nordligaste Europa. Från hemregionerna medverkade Erik Bergqvist, ordförande Region Västerbotten, och Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå. Med från norra Sverige fanns även Åsa Larsson-Blind företrädande Samerådet.

 • Vi välkomnar höstens praktikanter, Michaela och Stina!

  2018-09-20

  Vi välkomnar de nya praktikanterna, Michaela Wikdahl och Stina Skoglöf till North Swedens kontor i Bryssel. De kommer att bistå North Swedens dagliga arbete med exempelvis omvärldsbevakning, nyhetsrapportering och att ta hand om besöksgrupper från hemregionen. Michaela och Stina kommer att praktisera under höstterminen, mellan tidsperioden september till slutet av januari 2019. Vi på North Sweden är glada att ha dem hos oss!

 • Umeå kan bli EU:s innovationshuvudstad

  2018-09-12

  Umeå är en av finalisterna till EU:s utmärkelse ”Capital of Innovation” och kan komma att tilldelas prissumman på 1 miljon Euro. Priset uppmärksammar städer som bidrar till ett innovativt klimat och effektivt använder innovationer i statsförvaltningen.

 • EU-kommissionens och Junckers ”State of the union”- tal 2018

  2018-09-12

  Den 12 september talade Europakommissionens president Jean-Claude Juncker vid sitt fjärde ”State of the union-tal” om vad som är Kommissionens främsta ansvar och prioriteringar innan EU-valet som infaller i maj 2019. Juncker framhöll bland annat att EU bör lägga sig i stort i stora frågor och smått i små frågor. Ett exempel, tillika en udda med omdebatterad fråga, är EU-bestämmelsen om sommar- och vintertid som han anser är en typisk liten fråga som medlemsstater själva ska besluta om.

 • EU satsar 150 miljoner euro på frukt & grönsaker i skolan

  2018-09-12

  Frukt, mellanmål, grönsaker och mjölkprodukter ska ges till skolor inom EU. Det främsta syftet är att förbättra barns hälsa men man vill även satsa på att barnen utbildas inom näringslära. Totalt sett berörs 30 miljoner barn i EU under läsåret 2018/19.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS