Tack till Julia och Andreas!

2018-07-02

Nu när sommaren tar vid tackar North Sweden för praktikanternas, Julia och Andreas insatser och deras tid på kontoret från och med den 22 januari till den 22 juni samt önskar dem lycka till i framtiden.

Under sina 5 månader i Bryssel har Andreas trivts bra och är sugen på att återvända för att avsluta sina masterstudier. Innan Bryssel eventuellt åter blir aktuellt i framtiden väntar en flytt tillbaka till Göteborg samt en masteruppsats som ska skrivas, och självklart ska den innehålla massvis med inhämtat material från EU:s huvudstad och praktiken. Julia har likaså trivts bra och har tyckt om miljöombytet från universitetet och Sverige som flytten till Bryssel inneburit. Vid försök att integrera sig i staden, har hon insett att Bryssel är en kulturellt rik stad vid sidan av att symbolisera EU:s politiska hjärta med dess politiskt betydande funktion.

IMG_4148

Vårens praktikanter Andreas och Julia

Tiden i Bryssel har bidragit med massvis med ny information och praktisk erfarenhet som i mångt och mycket skiljt sig från Universitetsstudierna. Detta har bidragit till en nyfunnen bild av EU-samarbetet och hur det fungerar på olika nivåer. En ytterligare bra sak med praktikperiod i Bryssel har varit gemenskapen som finns här tack vare att staden kryllar av praktikanter som arbetar vid olika institutioner och andra regionkontor. Tack vare praktikantnätverket ”Minireg”, med alla praktikanter från de svenska regionkontoren, har det funnits en trygg gemenskap från första början och gruppen har utvecklats som en liten familj.

- Vi var väldigt många praktikanter med liknande akademisk bakgrund som alla ramlade ner i Bryssel samtidigt nu i vår, och det har varit jätteroligt att få chansen att lära känna alla som varit här. Bland annat arrangerade vi praktikanter på regionkontoren ett internationellt mingel tillsammans i början av terminen. Detta gjorde att vi kunde knyta kontakter med andra unga praktikanter från hela Europa redan från starten, vilket jag tror är viktigt i denna internationella miljö, säger Andreas.

- Det var fint arrangerat av regionkontorens ledningar i Bryssel som tillsammans planerade och genomförde träffar för oss svenska regionpraktikanter de första veckorna. Detta gjorde att en naturlig kontakt etablerades snabbt och det fortsättningsvis var lätt att träffas och genomföra aktiviteter tillsammans, säger Julia.

Under vårterminen slutade Martha Batha på North Sweden European Office vilket innebar att personalskaran blev smalare. Detta innebär att Andreas och Julia fick ha mer ansvar bland annat genom att ordna för besöksgrupper och sköta kontorets kommunikation, vilket har fungerat bra.

- North Sweden European Office har varit en väldigt lärorik praktikplats att tillbringa denna händelserika våren på och mycket av vad jag upplevt och lärt mig här kommer jag garanterat att få användning av i mina fortsatta studier och i mitt framtida arbetsliv. Jag hoppas även på att kunna komma tillbaka till Bryssel på jobbjakt efter att mina masterstudier är färdiga, säger Andreas.

- Praktiken på North Sweden har varit en välbehövd milstolpe  i slutet av mina studier. Jag har känt att polletten trillat ned gällande förståelsen av hur EU:s olika institutioner fungerar men framförallt insett vikten av regionalt politiskt arbete på EU-nivå. Även om det finns mycket jag fortfarande behöver lära mig har jag kommit en bra bit på vägen. Det kan verkligen rekommenderas att göra en praktik i EU-bubblan på ett regionkontor, eller någon av EU- institutionerna, om man är intresserad av EU:s maskineri och samtidigt vill utmana sig i en ny stad genom att exempelvis slå hål på sina fördomar om EU-institutionerna, öppna sina vyer och uppleva den kaotiska utomlandscharm som kommer med paketet om man bor i Bryssel, säger Julia.

Tack för oss och trevlig sommar!

/Andreas Andersson Kurdve och Julia Hanson

Allmänna nyheter

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

 • Piteå kommun erhåller 4 miljoner kronor som ledarprojektpartner i EU-migrantprojekt

  2018-10-31

  Piteå kommun har tilldelats drygt fyra miljoner kronor av Europeiska socialfonden (ESF) för det transnationella projektet ”Employment for Migrants” som sträcker sig mellan tidsperioden 2018–2021 och syftar till att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden. ESF är Europas viktigaste ekonomiska instrument för att stödja arbetstillfällen, hjälpa människor att få bättre jobb och säkra rättvisare jobbmöjligheter för alla EU-medborgare. En av prioriteterna med ESF är att främja social integration genom att hjälpa människor från missgynnade grupper att komma in i arbete.

 • Sverige har EU:s mest hållbara demokrati enligt undersökning

  2018-10-29

  Den tyska stiftelsen Bertelsmann har sammanställt hundratalet indikationer för att mäta demokrati och gott styre i EU- och OECD-länderna. Resultatet för 2018 visar en negativ trend i flera EU-länder. I 16 av 28 EU-länder har det, enligt Bertelsmanns index, skett en försämring när det kommer till demokrati. Stiftelsen säger att växande partipolarisering och tilltagande populistiska krafter är de bakomliggande orsakerna till den negativa trenden.

 • Gymnasieelever från Skellefteå i Bryssel under studiebesöket ”EU på riktigt”

  2018-10-24

  North Sweden fick den 17 oktober besök av elever från Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå genom projektet ”EU på riktigt” som Skellefteå kommun står bakom. North Sweden hade gjort ett program och guidade Axel Bergkvist och Klara-Lovisa Rogersdotter samt deras lärare Daniel Strömberg i Bryssel som fick möjlighet att besöka några internationella aktörer på Bryssel-arenan och öka sin kunskap om EU. De besökte bland annat Europeiska Kommissionen, Svenskt Näringsliv, Europaparlamentet, Sveriges ständiga representation samt European Federation of Journalists (EFJ).

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS