Vad planerar EU-kommissionen för 2018?

EU-kommissionen har nu släppt sitt arbetsprogram för 2018 där de presenterar 26 förslag på ny EU-politik som återstår att göra för att slutföra arbetet med de tio politiska prioriteringar som Jean-Claude Juncker lade fast när EU-kommissionen tillträdde. Flera av de storslagna planerna presenteras inom det ekonomiska området och EU-kommissionen tar även sikte på det nya EU med 27 medlemmar, efter Storbritanniens utträde.

Våren 2018 kan beskrivas som en slutspurt för EU-kommissionens tio prioriteringar. De återstående lagstiftningsförslagen måste läggas fram senast i maj 2018 om de ska kunna antas av Europaparlamentet och ministerrådet före valet till Europaparlamentet i juni 2019.

I EU-kommissionens arbetsplan för 2018 som 24 oktober presenterades kommer kommissionen bland annat fortsätta arbeta med handlingsplanen för cirkulär ekonomi samt bearbetning av energiunionen och den digitala inre marknaden för att utarbeta dem färdigt. EU-kommissionen planerar även att presentera idéer om en permanent europeisk ekonomi- och finansminister och ta fram konkreta förslag om att ge euroländerna en egen post i EU:s budget som ska kunna ge stöd för olika reformer och fungera som förstärkt skyddsnät inom bankunionen. Ett initiativ om social rättvisa och ett förslag om att förbättra EU:s livsmedelskedja ska alla bidra till en fördjupad och rättvisare inre marknad med en stärkt industribas. EU-kommissionen kommer därtill att anta ett diskussionsunderlag om en hållbar europeisk framtid och ett meddelande om EU:s framtida energi- och klimatpolitik, och föreslå att Europeiska åklagarmyndighetens uppgifter utökas till terroristbekämpning.

Nya EU med 27 medlemmar

Ett mer enat, demokratiskt och starkare EU är utgångspunkten för 2018 års arbetsprogram som blickar framåt till 2025 och vidare.  Storbritanniens utträde som sker den 30 mars 2019 gör att planering av framtidens EU får ännu större betydelse. Dessa utgångspunkter innebär att EU-kommissionen ska göra ett förslag på följande budgetram för många år framåt och ge möjlighet för länder på västra Balkan, såsom Serbien och Montenegro, att få chans att bli medlemmar i EU.

EU-kommissionen planerar att arbeta mer effektivt med lagstiftningsförslag

De återstående lagstiftningsförslagen som är del av de tio prioriteringarna kommer att läggas fram senast innan sommaren 2018. Det finns också 66 prioriterade lagstiftningsförslag som är pågående i EU-kommissionen som de vill att Europaparlamentet och ministerrådet ska anta fortast möjligt. Dessutom vill EU-kommissionen i arbetsplanen ta tillbaka 15 lagstiftningsförslag som de anser har blivit föråldrade eller av någon annan anledning förlorat sitt värde.

EU håller på att återfå sin styrka, och vi måste ta vara på det här tillfället. Vi har redan lagt fram 80 % av de förslag vi utlovade när vi tillträdde. Nu måste vi satsa på att omsätta förslagen i lagstiftning och lagstiftningen i praktiken. Ju förr Europaparlamentet och rådet blir färdiga, desto förr får vi nytta av våra gemensamma ansträngningar, sade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Allt detta och mycket mer finns med i EU-kommissionens arbetsplan för 2018 som du kan läsa här.

01 Nov 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information