Höstens nya praktikanter!

2018-09-20

Vi välkomnar de nya praktikanterna, Michaela Wikdahl och Stina Skoglöf till North Swedens kontor i Bryssel. De kommer att bistå North Swedens dagliga arbete med exempelvis omvärldsbevakning, nyhetsrapportering och att ta hand om besöksgrupper från hemregionen. Michaela och Stina kommer att praktisera under höstterminen, mellan tidsperioden september till slutet av januari 2019. Vi på North Sweden är glada att ha dem hos oss!

200918-Praktikanter Stina och Michaela- Stor bild

Höstens nya praktikanter, Michaela och Stina

Michaela Wikdahl kommer ursprungligen från Piteå och studerar Statsvetarprogrammet med inriktning Internationella Relationer vid Göteborgs Universitet. Michaela har valt att göra praktik som en del av utbildningen.

– Samhällsfrågor och internationellt samarbete har alltid intresserat mig och har också gjort mina programval i skolan relativt enkla. Mina universitetsstudier har varit väldigt teoretiskt lärorika och jag såg nu chansen att även få ta del av praktiska kunskaper som jag hoppas ska komplettera min utbildning väl. Då jag ursprungligen kommer från Piteå och norra Sverige ligger mig varmt om hjärtat var North Sweden en optimal praktikplats för att lära mig mer om regionen i sin helhet men också hur den arbetar och samarbetar i ett europeiskt perspektiv.

– Jag har en hoppfull förväntan om att lära mig mer om politik i allmänhet, EU:s institutioner, hur EU:s beslut påverkar regionen och hur regionen kan göra sin röst hörd i EU. Jag hoppas att den erfarenhet jag tar med mig från praktiken ska gynna mig i mina framtida studier och arbetsliv. Avslutningsvis hoppas jag att jag får en rolig tid i Bryssel med nya erfarenheter både på och utanför praktiken.

Stina Skoglöf kommer ursprungligen från Umeå, där hon har erhållit en kandidatexamen i Statsvetenskap via Umeå Universitet (UMU). För nuvarande studerar hon Masterprogrammet i Statsvetenskap i Umeå och gör praktiken som en del inom utbildningen.

– Min utbildning består till stor del as teoretiska element och att få möjligheten att praktisera på North Sweden gör det möjligt för mig att få praktisk erfarenhet, vilket jag kommer ha stor nytta av både i mina studier samt i mitt framtida arbetsliv. Eftersom jag ursprungligen kommer från Umeå, så är jag extra nyfiken på hur norra Sveriges intressen framförs inom EU, samt hur norra Sverige påverkas av de beslut som fattas inom EU.

– Jag förväntar mig att jag kommer få nya kunskaper inom regional politik och inom EUs institutioner men även få vidga min kompetens inom nya ämnesområden. Efter praktiken kommer jag skriva min masteruppsatts och jag hoppas att jag kommer få inspiration och material till den under min praktik. Jag hoppas även på att få lära känna nya människor samt äta massor av belgiska pommes frites.

Allmänna nyheter

 • Umeåbaserad förening en av vinnarna av Europeiska medborgarpriset 2018

  2018-10-19

  Europeiska medborgarpriset är ett årligt återkommande pris som delas ut av Europaparlamentet och uppmärksammar projekt samt initiativ som främjar europeiska värden. Årets pris som delades ut den 9 oktober hade 50 vinnare, däribland den Umeåbaserade föreningen FATTA! som drivit frågan om att Sverige ska anta en samtyckeslag till sexuellt umgänge vilket infördes i Sverige den 2 juli 2018.

 • North Sweden med på EU-kommissionens seminarium om specifika geografier

  2018-10-19

  Den 11 oktober under European Week of Regions and Cities anordnade EU-kommissionen seminariet EU close to Mountains, Islands and Sparsely Populated Areasdär fokus riktades mot regioner med geografiska karaktärsdrag som präglas av både utmaningar och möjligheter och ESPON-programmet 2020 som har som syfte att främja europeiskt utvecklingssamarbete mellan offentliga myndigheter och politiska aktörer på alla nivåer. På förmiddagen hölls föredrag där Mikael Janson medverkade från North Sweden för Northern Sparsely Populated Areas samverkan mellan glesbefolkade regioner i norr . På eftermiddagen fortsatte diskussionerna med företrädare från olika regionkategorier och forskningsteamet från ESPON kring EU:s stöd för regioner med särskilda karaktärsdrag.

 • Seminarium om hållbart Arktis

  2018-10-10

  Ett viktigt evenemang för North Sweden under European Week of Region and Cities var seminariet Sustainable development of the Arctic for the benefit of all of Europe.

 • Filmvisning av Sameblod

  2018-10-10

  Den 9 oktober under EWRC hölls filmvisningen av Sameblod på Sveriges Representation till EU. Sameblod vann 2017 det prestigefulla LUX-priset.

 • EU:s Researcher’s night motsvarande ForskarFredag i norra Sverige lockar till sig unga

  2018-10-08

  Forskarfredag är en vetenskapsfestival som bjuder in till informella, lärorika och roliga möten mellan allmänheten och forskare varje år den sista fredagen i september månad. ForskarFredag 2018 arrangerades i 300 städer inom Europa, däribland 28 städer i Sverige, bland annat i Piteå, Luleå, Skellefteå samt Umeå. Aktiviteter hölls av forskare och var speciellt riktade mot barn och unga i syfte att inspirera och informera om forskning. Festivalen är European Researcher´s Night som finansieras av Europeiska kommissionen.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS