Gränslösa möten är temat under Västerbotten på Grand Hôtel 2015

2015-01-21

Västerbotten på Grand Hôtel pågår mellan 20 januari - 6 februari 2015 och fokuserar på Västerbottens utveckling. Under veckorna ges goda möjligheter att nätverka, knyta nya kontakter och få en inblick i vad Västerbotten kan erbjuda i form av regional utveckling, kompetens, företagsmiljöer och kultur. Under årets upplaga av Västerbotten på Grand Hôtel är huvudtemat “det gränslösa mötet” - möten som bjuder in och utmanar. Möten kan också vara det mellan traditionell industri och kreativa näringar eller mötet mellan generationer. Temat för Västerbotten på Grand Hôtel syftar till att inspirera, engagera och skapa nya nervbanor mellan samhällets alla delar.

Under invigningen deltog Malou von Sivers, programledare och journalist som moderator. Bland andra gästade Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister och Anna Kinberg Batra, partiordförande för Moderaterna.

– Att ha goda relationer med viktiga beslutsfattare är A och O för våra förutsättningar att utveckla regionen, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten. Det är både glädjande och betydelsefullt att några av landets mest framstående beslutsfattare deltar.

– Det är viktigt med god nationell politisk representation i det här sammanhanget, säger Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten. Västerbotten på Grand är till för att påverka länets roll och förutsättningar.

Prisutdelningen ägde rum vid invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel, där Maronga Furaha och Ellinor Ädelroth delar på äran och prissumman 30 000 kronor. Båda arbetar på olika sätt med människor i utsatta situationer och gemensamt är kopplingen med Kongo.

Även Sven-Erik Bucht (s) Landsbygdsminister deltog på invigningen av "Västerbotten på Grand Hôtel" och lyfte i sitt tal fram Västerbotten läns stora bidrag till Sveriges tillväxt - mellan 2000 och 2013 ökade länets bruttoregionalprodukt med hela 60 procent. Dessutom ligger Västerbottens skogsnäring i framkant med nya och spännande innovationer samt har bidragit till att öka andelen kvinnor i branschen, påpekade Bucht.

Gruv- och mineralnäring ska diskuteras under Västerbotten på Grand Hôtel
Den 26-27 januari hålls temadagarna “Framtidens gruv- och mineralindustri”, där beslutsfattare från riksdagen och myndigheter, experter och intressenter från nordisk gruv- och mineralindustri deltar för att diskutera dagens problemställningar och framtidens möjligheter för industrin. Under dagarna kretsar diskussionerna kring bland annat arktisk gruvnäring, forskning och teknikutveckling samt internationella aspekter av gruvnäringen i Sverige. Medverkande under dagarna är bland annat Mikael Damberg, närings- och innovationsminister samt Gunnar Malm, generaldirektör vid Trafikverket.

Läs mer om Västerbotten på Grand Hôtel och följ direktsändningen

Läs mer om Framtidens Gruv & Mineral 2015

Ta del av bloggen från Västerbotten på Grand Hôtel

/Ludvig Cronqvist

Nyheter på området

 • Konferens: Save the Baltic sea

  2018-09-12

  Den 5 september anordnade North Sweden genom iBSG tillsammans med SEARICA, konferensen ”Rädda Östersjön på riktigt" som behandlade EU:s strategi för Östersjöregionen.

 • Event man inte får missa under EWRC i Bryssel 8-12 oktober

  2018-09-12

  European week of Region and Cities (EWRC), motsvarande Sveriges Almedalen men för europeiska regioner, är ett årligt evenemang som pågår under fyra dagar i Bryssel, detta år mellan 8-11 oktober. Städer och regioner ges tillfälle att framhäva sina särpräglade egenskaper som skapar tillväxt och arbete, implementerar EU:s sammanhållningspolitik och visar prov på vikten av den lokala och regionala nivån för ett lyckosamt europeiskt styre. North Swedens guidar dig till de viktigaste av eventen under EWRS i oktober. Under 4 dagar anordnas över 100 event för regioner och städer i EU.

 • State of Play: Regionalpolitik för förhandling!

  2018-07-04

  Nu är EU-kommissionens förslag lagda för programperioden 2021—2027. Det går nu in i förhandlingar inom och mellan Ministerrådet och Europaparlamentet och tidplanen som nu talas om är avslut i slutet av 2019. Avseende regionalpolitiken finns mycket som går i norra Sveriges riktning, men också en del att få ytterligare klarhet i och möjliga förändringar till det bättre. Det är nu regionala positioneringar måste till gentemot de lagda förslagen avseende prioriteringar och möjligheterna till samverkan och mycket annat. Mikael Janson pekar ut några av de för norra Sverige relevanta delarna att särskilt bevaka.

 • Svereg 2018: EU:s budget

  2018-07-02

  Företrädare från svenska regioner träffades i Bryssel den 27 juni för den årliga konferensen med Svereg-nätverket som bl.a. arrangerades av North Sweden.

 • EU:s nya sociala fond efter år 2020

  2018-06-06

  Den 30:e maj presenterades ett ramnätverk för EU:s nya sociala fond som, likt sin föregångare, ska stärka EU:s arbetsmarknad och dess förutsättningar. Programmen som tillsammans utgör den sociala fonden innefattar totalt 101,2 miljarder Euro. Fondprogrammen har genomgått en förenkling för att göra den sociala fonden mer effektiv och lättanvänd inför nästa budgetperiod.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS