Kick-off för European Week of Regions and Cities 2019!

2019-02-05

 Den 30:e januari höll den Europeiska Regionkommittén i samverkan med EU-kommissionen årets kick-off möte inför European Week of Regions and Cities, EWRC, 2019. Bland annat presenterades årets datum, platser och årets fokusämnen. Det presenterades även vissa nyheter för i år.

Årets European Week of Regions and Cities i Bryssel kommer att hållas måndag till torsdag, 7-10 oktober. Öppningsceremonin kommer att ske kl. 14:00 den 7:e oktober framför Europaparlamentet. Ansökan är öppen från och med 30:e januari till 29:e mars och utvalda partners kommer att tillkännages den 30:e april.

Årets ämnen är:

 • EU:s framtid och regioner och städers roll
 • Ett Europa närmare medborgarna
 • Ett grönare Europa
 • Ett mer social integrerat Europa
 • Ett smartare Europa
 • Ett mer sammankopplat Europa

Prioritet kommer att det till de tre översta ämnena när det kommer till urvalsprocessen och fördelning av rum och lokaler.

Nyheter för i år:

 1. Lokalt event är inte nödvändigt i år. Tidigare år har det funnits krav på att partners ska hålla ett event hemma i regionen. Detta är inte ett krav i år.
 2. Medlemmar från EEA-länder som inte är med i EU, såsom Norge, kan ansöka om att vara partners i år och även vara ”a lead partner”.
 3. Tidigare år har ett krav för att kunna hålla ett event varit att det egna Brysselkontoret ska kunna tillhandahålla minst 90 platser för besökare till eventet. I år öppnar European Committee of Regions upp för ansökningar om att hålla event i deras byggnad.

Även vissa nya krav ställs på eventen i år:

 • Det ska vara en jämn könsfördelning på eventet.
 • Eventet ska vara papperslöst.
 • Hela eventet ska vara hållbart (exempelvis inga plastmuggar eller plastbestick).

 

Om ni eller er organisation vill ansöka om medverkan eller hitta partners alternativt har en samverkan med andra regioner som har ett intresse av att medverka under European Week of Regions and Cities, hör gärna av er till North Sweden European Office.

 

För mer information och svar på vanliga frågor, se här.

Information och instruktioner för eventuella partners, se här.

Information och instruktioner för eventuella regionala partners, se här.

Anmälan.

Se nyhet om 2018 års ERWC NSPA-seminarium i regi av North Sweden här.

Se en listning på aktiviteter som North Sweden medverkade vid under EWRC 2018 här.

 

/Clara Lundén

Nyheter på området

 • EU:s regionalpolitik på "Grand"

  2019-02-13

  Seminariet ”EU:s sammanhållnings- politik för Sverige nu och i framtiden” anordnades av EU-paparlamentariker Anders Sellström i samverkan med Region Västerbotten.

 • Kick-off för European Week of Regions and Cities 2019!

  2019-02-05

  Den 30:e januari höll den Europeiska Regionkommittén i samverkan med EU-kommissionen årets kick-off möte inför European Week of Regions and Cities, EWRC, 2019. Bland annat presenterades årets datum, platser och årets fokusämnen. Det presenterade även vissa nyheter för i år.

 • Västerbottenveckor på Grand

  2019-01-30

  Under veckan 21 januari inleddes Region Västerbottens tre årliga veckor på Grand Hôtel i Stockholm, detta för 29:e gången, där det varje kväll serveras Västerbottensbuffé istället för ordinarie meny och på dagarna olika seminarier med Västerbottentema. Det är regionen tillsammans med kommuner och olika organisationer och företag som anordnar seminarierna och i allt högre grad även i samverkan med andra norrlandsregioner och aktörer. Det är ett led i att nå makthavarna där de finns i Stockholm för att få bättre förståelse för norra Sverige. Även North Sweden är på plats för att bidra med EU-perspektiven och norra Sveriges betydelse och behov av EU för att utvecklas.

 • Regionala mål 2021-2027

  2019-01-30

  I EU-kommissionens nyligen utgivna tidskrift ”Panorama” listas viktiga budskap och exempel på framgångsrik styrning i den gångna förda regionala politiken i EU. Tidskriftens budskap sätter mål och en agenda för regional utveckling 2021–2027 och inte minst i specifika geografier som har utmaningar förknippade med geografiska utmaningar dit norra Sverige tillhör. EU-kommissionen poängterar ett fortsatt stöd till dessa regioner. Tidskriften baseras bitvis på EU-kommissionens forskningsanalys om specifika regioner vilken presenterades i slutet av 2018 och som uppmärksammades under ett seminarium under European Week of Regions and Cities samma år där Mikael Janson, direktör North Sweden, deltog.

 • Möte med arktisk rådgivare

  2019-01-16

  North Sweden anordnade ett möte med Jari Vilén som har fått EU-kommissionens uppdrag att analysera EU:s arktiska policy.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS