Sammanhållningspolitiken efter 2020

Den 18 maj anordnas en konferens i Bryssel, Alliance on the future of Cohesion Policy in the EU, i Regionkommitténs lokaler.

Konferensen kommer att samla representanter från EU:s institutioner, medlemsländer, städer, regioner och olika föreningar. Konferensen anordnas i samband med plenarsammanträdet 11 – 12 maj 2017 där Regionkommittén väntas anta yttrandet om ”Framtiden för sammanhållningspolitiken efter 2020”, samt i samband med det sammanhållningsforum som anordnas i slutet av juni. Syftet med konferensen är att sända en signal om Regionkommitténs stöd för sammanhållningspolitiken efter 2020.

I slutet av 2017 kommer EU-kommissionen att lägga fram ett förslag till EU:s nästa programperiods långtidsbudget 2020. Under den nuvarande perioden 2014 – 2020 har medel till sammanhållningspolitiken utgjort en tredjedel av budgeten, vilket kan komma att förändras efter 2020.

Debatten kring EU:s framtid är nära sammankopplad med debatten om sammanhållningspolitiken efter 2020. Europeiska kommissionen ska under slutet av 2017 ha tagit fram ett förslag om en ny långtidsbudget efter 2020, där medel till sammanhållningspolitiken under perioden 2014 – 2020 har utgjort en tredjedel av EU:s budget. Prioriteringarna i långtidsbudgeten kan komma att förändras inför perioden efter 2020 och EU-kommissionen har bland annat uttryckt en tveksamhet kring vilket värde sammanhållningspolitiken har skapat för EU. I motsats till detta vill Regionkommittén lyfta den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen som en viktig del för att alla länder ska kunna delta i EU:s arbete.

För den som inte har möjlighet att delta på plats i Bryssel kommer konferensen kommer även att sändas live på webben. Programmet i sin helhet väntas komma inom kort.

Läs mer om konferensen här

Registrera dig här

/Sanna Schumacher

 

 

09 Maj 2017 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information