Smart Regions konferens 1-2 juni, 2016

EU-kommissionen bjuder in till konferens om Smart Regions i Bryssel 1-2 juni. I samband med konferensen finns möjlighet att ordna en utställning, där regioner kommer kunna visa upp sina smarta specialiseringsområden. Utställningsytan är begränsad och principen först till kvarn gäller. Anmäl ditt intresse senast den 30 april.

Utställningen är ett utmärkt tillfälle för dig att träffa och interagera med andra europeiska regioner, deras företrädare för näringslivet och forskning, den akademiska världen, politiskt ansvariga och beslutsfattare och finansinstitut. Du kommer att kunna presentera din region och din smart specialisering investeringsprioriteringar.

Om du är intresserad av denna smarta region utställning, ber EU-kommissionen dig som ett första steg, att indikera intresse genom att fylla i och ett online enkät senast den 30 april 2016.

Smart Regions konferens som äger rum i Bryssel den 1-2 juni 2016, kommer att belysa regioners viktiga roll i att utveckla nya tillväxtdynamiker för Europa baserat på en bottom-up modell av entreprenörskap och innovation. Prioriteringsområden är bland annat: energiomställning, digital tillväxt, cirkulär ekonomi, livsmedelsindustri och industriell modernisering. Konferensen kommer att bidra till inrättandet av effektiva partnerskap och vägleda synergier mellan olika finansieringsinstrument. 

Bakgrund
Regioner inom EU har utvecklat sina innovationsstrategier för smart specialisering som skall ge en strategiskram för innovationsdrivna ekonomiska omvandlingar av europeiska regioner och redogör för de viktigaste prioriteringar för att matcha forsknings- och innovationsstyrkor utefter behov. Strategier för smart specialisering kan resultera i många nya tillväxtmöjligheter för alla regioner.

Den så kallade Smart Specialiseringsplattformen (S3) stödjer EU-länder och regioner att utveckla, implementera och granska deras forskning och innovationsstrategier för just smart specialisering. Denna plattform grundades 2011 med slogan ’regionalpolitik kan bidra till smart tillväxt i Europa 2020’ och har i syfte att bidra med information, metoder, kompetens och rådgivning till nationella och regionala beslutsfattare.

Läs mer om konferensen här

Mer information om smart region utställningen

/Aida Mehrazin

26 Apr 2016 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information