Jackpot för Sverige i TEN-T

111019 TEN-TOnsdagen den 19 oktober presenterade Generaldirektoratet för rörlighet och transport vid EU-kommissionen förslaget till det framtida transeuropeiska transportnätet (TEN-T) där bland annat Botniska korridoren, Malmbanan och E12 finns med. Det framtida TEN-T kommer att bestå av två olika delar, Core Network och Comprehensive Network. I förslaget från EU-kommissionen finns Botniska Korridoren samt Malmbanan med i Core Network vilket är en stor framgång för norra Sverige. I Comprehensive Network finns nu E12 med tillsammans med övriga Europavägar i Sverige.

Core Network består av de viktigaste anslutningarna och knutpunkterna i TEN-T och bildar ett stomnät där ett mycket begränsat antal prioriterade transportprojekt finns med. Core Network ska fungera fullt ut 2030. Comprehensive Network utgör en bas och täcker in stora delar av det europeiska transportsystemet och ska fungera som ett övergripande anslutningsnät till Core Network och har som mål att slutföras år 2050.  

Största delen av budgeten inom TEN-T går till uppförandet av Core Network. Den första finansieringsfasen av Core Network under år 2014-2020 beräknas till 250 miljarder euro och fokuserar främst på stomnätet och att åtgärda felande länkar, undanröja flaskhalsar samt att göra nätet smartare. Till detta kommer fonden för Connecting Europe att avsätta 50 miljarder euro för perioden 2014-2020, vilket är tänkt att fungera som ett startkapital för att stimulera ytterligare investeringar från medlemsstaterna. Tillgängliga EU-medel för medlemsstaterna kommer delvis att bestämmas utifrån de detaljerade förslag som ska lämnas in till EU-kommissionen i början på 2014.

North Sweden har under lång tid jobbat för att Botniska korridoren ska bli ett prioriterat projekt inom TEN-T varför det är en stor framgång att Botniska korridoren tillsammans med Malmbanan nu finns med i Core Network. Det är även glädjande att E12 äntligen finns med på TEN-T kartan.

Botniska korridoren består av Ostkustbanan, Ådalsbanan, Botniabanan, Norrbotniabanan och Haparandabanan på svensk sida och fortsätter runt Bottenviken i Finland ned till Helsingfors. Den är en strategiskt viktig transnationell länk i Europas godstransportsystem. Botniska korridoren binder samman öst-västliga och nord-sydliga transnationella axlar i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Malmbanan är naturligt kopplad till Botniska korridoren och utgör också en viktig del av Northern Axis, EU:s transportnät mot tredje land. Genom att Malmbanan knyts in i Core Network stärks den nordligaste delen av Northern Axis vilket säkrar öst-västliga förbindelser inom Barentsregionen och framtida godsförbindelser med Asien.

Syftet med TEN-T är att sammanlänka stora sociala och ekonomiska centra inom EU och inrätta den nyckelinfrastruktur som behövs för att stärka den inre marknaden och främja konkurrenskraften och den ekonomiska utvecklingen.

Läs hela förslaget till det nya TEN-T här

Kartor över förslag till TEN-T för Sverige som visar både Core Network och Comprehensive Network hittar ni här (volume 4) och här (volume 5)

Klicka här för en övergripande guide och förklaring av kartorna

Läs mer om Botniska korridoren här 

/SM

19 Okt 2011 Transportpolitik

Transportpolitik

Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information