Transportseminar EP

North Sweden European Office anordnade tillsammans med regionkontor i Bryssel vilka samarbetar för utveckling av den Botniska korridoren i norra Norge, norra Sverige och norra Finland ett seminarium på temat "Future of the TEN-T Core Network Corridors" i Europaparlamentet den 18 oktober 2017.

Företrädare för nationell nivå, regioner och industrin i Norge, Sverige och Finland samt nyckelpersoner EU:s institutioner sammanstrålade den 18 oktober i Bryssel på seminariet "Future of the TEN-T Core Network Corridors" i Europaparlamentet den 18 oktober 2017 för diskussioner om den framtida utformning av TEN-T:s stomnätskorridorer samt investeringsbehov och utvecklingspotentialer i transportsystemet. 

Herald Ruijters, direktör EU-kommissionens DG MOVE, Åsa Webber, Ambassadör Sveriges ständiga representation vid EU, och Mervi Kaikkonen och Transportråd Finlands ständiga representation vid EU, höll huvudanföranden om utveckling av EU:s transportpolitik i TEN-T och CEF kopplat till systemen i Sverige, Norge och Finland. 

Keynoters

Herald Ruijters, Mervi Kaikkonen och Åsa Webber

Ruijters berättade om pågående arbete och förberedelser av långtidsbudgeten och revidering av Connecting Europe Facility (CEF)-förordningen samt tidplan och vidare hur regionerna kan bidra till utveckling av politikområdet. Vad gäller korridorförlängning påminde Ruijters om att detta är en kompetens för medlemsländerna och kan ske på begäran från regeringarna i Sverige och Finland till EU-kommissionen. Ruijters förordar en förlängning av Scandinavian-Mediterranean (ScanMed) och North Sea Baltic (NSB) som optimalt överlappar vid Botniska viken.

Tänkt sträckning vore då för NSB förlängning norrut från Helsingfors-SE-FI gränsen-Haparandabanan-Malmbanan till Narvik i Norge och på svensk sida förlängning från Stockholm norrut längst norrlandskustens stomnätsdelar-Haparandabanan-FI-NO-gränsen.

På vår fråga till Ruijters om hur han ser på planeringsstrukturen i CEF för nästa programperiod säger han att det finns önskemål hos EU-kommissionen om att effektivisera systemet genom att komprimera det till en struktur bestående av 2 lager istället för dagens tre. En sådan struktur skulle i så fall kunna bestå av ett övergripande nät och ett nät för stomnätskorridorerna. Det senare skulle då täcka hela stomnätet inbegripet "Övriga delar av stomnätet". Medlemsländer som skulle vilja att deras stråk i "Övriga delar av stomnätet" skall uppgå i stomnätskorridor förutsätts lämna in en formell hemställan därom till EU-kommissionen. Fördelen med att tillhöra en stomnätskorridor är en samordning av systemplanering, säger Ruijters. 

Åsa Webber lyfte fram pågående arbete i Sverige för slutförande av nationell transportplan (NTP) för 2018-2029. Webber uttryckte Sveriges engagemang för TEN-T och åtagandena där samt berömde CEF:s framgångsrika genomförande hittills och att Sverige ser med tillförsikt på dess potential att fortsätta leverera i framtiden.

Alla

Regionala företrädare från Sverige, Finland och Norge samt från industrin medverkade i paneldebatten om vikten av att vara del i EU:s TEN-T nätverk och mervärdet för EU som helhet. 

Jens Nilsson och Merja Kyllönen, båda ledamöter i transportutskottet i Europaparlamentet, stod för värdskapet för seminariet. 

North Sweden:s arbete för utveckling av TEN-T och CEF

North Sweden European Office tillsammans med planupprättarna på Länsstyrelsen i Norrbottens län och Region Västerbotten inledde redan 2015 sitt påverkansarbete vad gäller framtida utformningen av TEN-T:s stomnätskorridorer med positionspappret om halvtidsutvärdering av vitboken "Färdplan för ett gemensamt europeiskt transportområde - ett konkurrenskraftigt och resurseffektivt transportsystem". Det har i mångt och mycket lagt grunden och satt riktningen för det fortsatta arbetet och även diskussionerna för detta seminarium. Läs mer om vårt arbete:

Positionspapper

Europaforums position om vitboken för transportområdet (2015)

Norra Sverige kraftsamlar inför framtida transportförhandlingar (2017)

In ENGLISH

/Mona Mansour

 

 

 

18 Okt 2017 Transportpolitik

Transportpolitik

Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information