Uppdatering CEF-revidering

Diskussioner pågår för fullt om EU:s nästkommande fleråriga budget (MFF) för perioden 2020-2027, utmaningar, prioriteringar och ambitioner. Och likaså om utformning av CEF-förordningen för samma tidperiod. För norra Sverige är det av vikt i förhandlingarna mellan den svenska nationella nivån och EU-kommissionen DG MOVE att det säkerställs att CORE-järnvägssektionerna Botniabanan, Norrbotniabanan, Haparandabanan samt Malmbanan förblir delar i CORE Network i CEF2. De 5 nordliga länen och Örebro förespråkar unisont en förlängning av ScanMed i vilken den Botniska korridoren ingår i sin helhet.

Vid EU-kommissionen DG MOVE pågår en översyn av CEF-förordningen i syfte att bl a utifrån annex I i CEF-förordningen och där fastställda objekt:

1) definiera korridorerna

2) fastställa projektlistor

EU-kommissionen har inlett en process med medlemsländerna för att fastställa punkter 1-2 och medlemsländerna förväntas lämna in skriftliga förslag till EU-kommissionen senast mitten på december. Vid revidering av CEF:s bilaga I är det möjligt att inkludera CORE-sektioner som för närvarande inte finns med i korridorerna. Medlemsländer som önskar förlänga korridorer på sina territorier med sektioner som omfattas av ”Övriga delar av Core Network”, måste motivera varför och hur de tänker prioritera tilläggsinvesteringarna.

ScanMed extension

Samtidigt sammanställer Europeiska samordnarna för de 9 stomnätskorridorer den tredje generationen arbetsplaner för stomnätskorridorerna. Det arbetet omfattar även en uppdatering av projektlistor för korridorerna. Enligt uppskattningar i arbetsplanerna uppgår investeringsbehoven på de 9 korridorerna under tidperioden 2016-2030  till 607 miljarder EUR och investeringsbehoven för att fullborda stomnätet i sin helhet till 750 miljarder EUR under samma period. Förväntade effekter för EU:s ekonomi, sysselsättning, ekonomisk tillväxt och klimatet vid genomförda investeringar i de 9 stomnätskorridorerna är:

- 4500 miljarder EUR ackumulerad BNP under 2016-2030 vilket skulle innebära 1,8% ytterligare BNP år 2030 jämfört med 2015

- 13 miljoner arbetsår

 - 7 miljoner ton minskning av koldioxidutsläppen.

Arbetsplanerna presenteras i årsskiftet. 

Tidplan

Under det informella rådsmötet i Tallinn september 2017, lanserades arbetet med att förbereda nästa budget för TEN-T/CEF. Vid sitt möte den 5 december väntas Transportrådet (transportministrarna) anta slutsatser om genomförandet av TEN-T och CEF.  Under första halvåret 2018 fortsätter arbetet med att debattera utformning av CEF 2 inkl fastställande av projektlistor för CEF2, bl a  på ett seminarium som anordnas av de europeiska samordnarna och  INEA i januari 2018 om den 3e generationen arbetsplaner och under TEN-T Days i april i Ljubljana. Därefter presenteras MFF paketet inkl förslag om en ny CEF i maj 2018. 

Norra Sverige i stomnätet

För norra Sverige är det av vikt att det i förhandlingarna mellan den svenska nationella nivån och EU-kommissionen DG MOVE säkerställs att CORE-järnvägssektionerna Botniabanan, Norrbotniabanan, Haparandabanan samt Malmbanan förblir delar i CORE Network i CEF2. De 5 nordliga länen och Örebro förespråkar unisont en förlängning av ScanMed i vilken den Botniska korridoren ingår i sin helhet.

I yttranden till Näringsdepartementet över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2018-2029 lyfter Region Västerbotten, Region Norrbotten, Norrbottens kommuner m fl fram betydelsen av att förlänga den europeiska transportkorridoren Skandinavien-Medelhavet upp genom norra Sverige till Narvik. 

 /Mona Mansour 

 

01 Dec 2017 Transportpolitik

Transportpolitik

Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information