Ansökningarna till Erasmus+ 2014 är nu publicerade

Den 12 december publicerades de första ansökningsomgångarna inom EU:s fortbildningsprogram för 2014-2020, Erasmus+. Programmet har för 2014 en budget på 1,8 miljarder euro. EU-kommissionen uppmanar lärosäten, institutioner och organisationer att börja förbereda för ansökningarna som kommer att öppnas i slutet av januari. Erasmus+ är öppen för organisationer inom allmän och yrkesinriktad utbildning, ungdom och idrott.

För 2014 kommer följande inriktningar att prioriteras:

  • Möjligheter för utbyte av studenter, praktikanter, lärare och annan utbildningspersonal, ungdomar, ungdomsledare och volontärer. Sista ansökningsdag för utbyte i studiesyfte är den 17 mars 2014.
  • Bilda eller förbättra partnerskap mellan utbildningsanstalter, ungdomsinstitut och ungdomsorganisationer samt näringsliv. Sista ansökningsdagen är i april 2014.
  • Stödja den dialog och det faktaunderlag som behövs för att genomföra reformer av systemen för utbildning och ungdom. Sista ansökningsdagen är i april 2014

Erasmus+ kommer även stödja nya innovativa partnerskap, så kallade kunskapsallianser och sektorsspecifika kompetensallianser. Förhoppningen är att det kommer att medverka till att samarbetet mellan utbildningssektorn och näringslivet utökas med syftet att säkerställa kompetensen som näringslivet efterfrågar.

Nytt inom Erasmus+ är att även idrott kommer kunna få ekonomiskt stöd för gränsöverskridande projekt, som hanterar problem med uppgjorda matcher, dopning, våld och rasism. Även bra styrformer, jämställdhet, social inkludering och motion för alla kommer stödjas.

Intresserade organisationer uppmanas att läsa programhandledningen för att få veta mer om de olika möjligheterna till bidrag. Ansökningar lämnas in till varje lands nationella programkontor eller till genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur i EU.

EU-kommissionens pressmeddelande

Erasmus+ hemsida

Erasmus+ program guide

/Filip Ingelström

17 Dec 2013 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information