Över 190 miljoner kronor i EU-medel till Övre Norrland

22 projekt i Norrbotten och Västerbotten kommer få över 190 miljoner kronor i EU-medel.  Pengarna beviljades av Strukturfondspartnerskapet och bland de utvalda projekten som kommer få ta del av stödet finns allt ifrån områden som transport till forskning och innovation.

171213norrland191

22 projekt i Övre Norrland har blivit utsedda av Strukturfondspartnerskapet att få ta del av 191,6 miljoner kronor i stöd från EU. Pengarna kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Europeiska socialfonden (ESF).

"De EU-medel som nu har kommit Norra Sverige till del är viktiga för att driva utvecklingen framåt. Den prioritering som gjorts innebär att det är flera intressanta projekt som fått delfinansiering, inte minst inom infrastruktur, tillgänglighet och besöksnäringen", sade Erik Bergkvist, strukturfondspartnerskapets vice ordförande vid Region Västerbotten.

Vilka projekt får finansiering?
Det är flera olika områden som kommer att bli tilldelade finansiering där besöksnäring är ett av dessa exempel. Swedish Lapland Visitors Board, ett projekt med tanken att skapa hållbar tillväxt på lång sikt för mindre företag inom besöksnäringen kommer att få ta del av fondpengarna och projektet kommer få över 30 miljoner kronor i finansiering. Maria Stenberg, strukturfondspartnerskapets ordförande på Region Norrbotten sa såhär om nyheten:

"Besöksnäringen växer sig allt starkare och är på god väg att utvecklas till en bransch som attraherar nya besökare och skapar många arbetstillfällen. EU:s strukturfonder möjliggör för ytterligare tillväxt för besöksnäringen."

Exempel på andra projekt som kommer få ta del av EU-finansieringen är Västerbotten Experience Center som får närmare 5 miljoner kronor, Skellefteå hamn 2020 som får över 50 miljoner kronor och 38 miljoner kronor kommer att gå till Dåva Terminal. Dessutom har ett projekt av Luleå Tekniska Universitet (LTU) som handlar om att utveckla kunskapen bland regionens näringsliv och entreprenörer om snö och is blivit ett utav tre utvalda prioriterade projekt.

Vad är Strukturfondspartnerskapet?
Strukturfondspartnerskapet finns till för att stödja nationella och regionala prioriteringar mellan den regionala utvecklingspolitiken, arbetsmarknadspolitiken samt EU:s sammanhållningspolitik. EU-medlen för Övre Norrland omfattar i alla fall 2 miljarder kronor för programperioden 2014-2020. Strukturfondspartnerskapet har som arbetsuppgift att bestämma vilka projekt som bör få stöd från ERUF och ESF bland de godkända ansökningarna.

Mer information
Nyhet på Region Västerbottens hemsida
Nyhet på Region Norrbottens hemsida
Lista på projekten

/Sofia Baumgartner

12 Dec 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information