Sverige och EU slår rekord

Aldrig tidigare har en så stor del av EU:s medborgare haft ett jobb. Andelen sysselsatta är nu större än innan finanskrisen.

Under 2016 nådde sysselsättningsgraden i medlemsländerna 71,1 procent, visar siffror från Eurostat.

Det är den högsta noteringen sedan mätningarna inleddes och slår det tidigare rekordet från 2008, innan finanskrisen, då 70,3 procent av befolkningen mellan 20 och 64 år hade ett arbete. Sverige hade den högsta noteringen på 81,2 procent vilket är den högsta enskilda sysselsättningsgraden för ett EU-land någonsin. Statistiken visar på en liknande ökning för både män och kvinnor och över två tredjedelar av befolkningen mellan 55 och 64 år är sysselsatta i Sverige, Tyskland och Danmark.

Eurostat statistik

Statistik från Eurostat

EU:s mål är att till år 2020 ha en sysselsättningsgrad på 75 procent. Alla medlemsländer förutom Storbritannien har ett nationellt mål. Sju av EU:s länder hade redan under 2016 klarat sina nationella sysselsättningsmål satta för år 2020, bland dem finns Sverige, Tyskland och Irland.

Läs mer kring statistiken från Eurostat här (PDF)

/Sanna Schumacher

 

 

08 Maj 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information