Tack till våra praktikanter Anna och Elin

Höstterminen börjar redan närma sig sitt slut – och det innebär också att det är dags att tacka våra fantastiska praktikanter, Anna Lundgren och Elin Engberg, för deras tid hos oss på North Sweden European Office. De har under sina 5 månader på olika sätt stöttat oss på kontoret. Det har inneburit ett brett spektrum av uppgifter, från att vara med och arrangera liksom att delta i möten och seminarier, rapportera om EU-frågor och nyheter, tagit emot våra besöksgrupper från regionen och därtill allmänt hållit ordning och reda på kontoret.

Vi har bett dem reflektera över vårens praktik hos oss, att vara Brysselbo och om de har några tips anda som vill göra praktik – och gjorde en liten intervju med dem.

170126 Anna och Elin
Under hösten har Elin Engberg och Anna Lundgren praktiserat hos oss på North Sweden

Vad tar du med dig från din praktik och tid i Bryssel?

Anna: Kunskap, nätverk, energi och hopp. Jag har lärt mig otroligt mycket om kopplingarna mellan regioner och EU samt betydelsen av påverkansarbete inom EU på plats i Bryssel. Jag har dessutom träffat så fantastiskt fina och intressanta människor. Alltifrån möjligheten att träffa högt uppsatta politiker och tjänstemän på EU-nivån till att knyta kontakter med trainees och handläggare på alla möjliga kontor här i Bryssel. Alla har sina fokusområden och när man varit på plats har man lärt sig så mycket om det stora trassliga nätverket som finns här i Bryssel i och med EU. Detta ger mig energi och hopp för fortsatt arbete i framtiden.

Elin: Jag tar med mig så mycket!  Främst tar jag med mig all ny kunskap inom olika sakområden jag fått under praktiken – en hel del nyfunna intressen! Jag tar med mig vilka möjligheter Bryssel och EU har att erbjuda – här finns något för alla. Bryssel är en väldigt trevlig stad och kan därför tänka mig att komma tillbaka.

Något som var väldigt förvånande är vilket socialt liv man lever här i Bryssel! Förväntade mig inte att åka till Bryssel utan att känna någon och lära känna så många intressanta människor.

Hela denna termin på North Sweden i Bryssel har varit helt fantastisk, det endaste som känns tråkigt är att det är dags att lämna livet i Bryssel.

Vad har du för tips till personer som funderar på att göra praktik?

Anna: Gör det! Fundera inte så mycket. Ta steget ut och gör det. Det finns gott om boenden, lätt att träffa nya människor och du har alltid stöd från kollegorna på North Sweden kontoret. Som statsvetare är det en dröm att uppleva EU:s huvudstad Bryssel och jag har inte pratat med någon som ångrar att de gjort sin praktik här.

Elin: Sluta fundera och sök praktik!  Hitta ett område du är intresserad av och sök praktikplatser utefter det, du kommer inte att ångra dig. Visst kan det kännas lite bökigt att flytta utomlands, men det är ingen större skillnad mot att byta stad i Sverige. Det är verkligen en upplevelse och det är helt otroligt hur mycket man lär sig under bara några månader.

Vad händer nu efter praktiken?

Anna: Jag är klar med min Politices kandidatexamen så nu ska jag tillbaka till Sverige med all min nya kunskap, energi och framtidshopp och hitta mig ett jobb där jag kan arbeta vidare med utveckling och ett inkluderande samhälle.

Elin: Nu åker jag tillbaka till Umeå för att skriva min C-uppsats i Statsvetenskap och börja grubbla över framtiden eftersom jag tar examen till våren. Efter examen vill jag hitta ett intressant jobb inom ett område jag brinner för eller påbörja ett mastersprogram – framtiden är därför ganska oviss och jag ser framemot att planera den.

Vi alla på North Sweden vill önska stort lycka till och stort tack för denna tid!

 /Martha Bahta

 

26 Jan 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information