Regeringen föreslår förlängning av ScanMed
Infrastrukturminister Tomas Eneroth meddelade den 21 mars 2018 att Sverige har lämnat in en förfrågan till EU-kommissionen om att förlänga stomnätskorridoren Scandinavian-Mediterranean (ScanMed) till norra Sverige.
- Jag har skickat en förfrågan till EU-kommissionen om att förlänga den korridoren som idag slutar i Stockholm. Vi vill visa att vi faktiskt är en regering för hela Sverige därför är det viktigt att visa att vi också tar ansvar för en bra infrastruktur även i Norrland säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till SVT.
Regeringen vill att stomnätskorridoren Skandinavien – Medelhavet ScanMed, ska förlängas längst Norrlandskusten och vidare över Haparandabanan, Malmbanan samt till Oslo via Örebro. Det är ett viktigt besked för flera infrastrukturprojekt i framförallt norra Sverige som, om förslaget realiseras, får förutsättningar att ansöka om medfinansiering från CEF-fonden för ett sammanlänkat Europa. I och med att EU prioriterar utbyggnad av stomnätskorridorerna allokeras idag närmast 80% av budgeten inom CEF just till projekt längs dessa stomnätskorridorer, och troligtvis kommer fallet vara även för kommande programperiod. En förlängning innebär dessutom en möjlighet för berörda regioner att samverka i det transeuropeiska samarbetet för transport.
Den tänkta förlängda stomnätskorridoren Scandinavian-Mediterranean
– Det finns ett starkt intresse i frågan från regionala aktörer och det är därför glädjande att i dag kunna lämna detta besked. Jag har goda förhoppningar om att EU-kommissionen kommer att lyssna på det svenska önskemålet – inte minst då det också finns ett starkt finskt intresse i frågan, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.
North Sweden European Office arbete för ScanMed-förlängning
Det är efter mångårigt arbete från norra Sverige genom North Sweden som EU öppnat för denna möjlighet. Det regeringen föreslår nu är i linje med det vi aktivt verkat för och avser förlängning av ScanMed längst Norrlandskusten och vidare över Malmbanan till svensk-norska gränsen och till gränspassagen Haparanda-Tornio. Det innebär att ScanMed kommer att omfatta den Botniska korridoren i sin helhet på svensk sida samt Malmbanan.
I vårt arbete på North Sweden har vi haft ett starkt stöd från EU-kommissionen DG MOVE och från europeiska samordnaren för ScanMed Pat Cox som på ett mycket tidigt stadium insåg behov, fördelar och möjligheter av förbättrade och närmare kopplingar av TEN-T-systemet till den Europeiska Arktis. Förlängning av ScanMed medför ett ökat stöd från EU och nationell nivå till regionen för att utveckla transportsystemet på den tungt trafikerade Malmbanan Luleå-Kiruna-Narvik och för samordningen med Norge och Ofotbanen, på kopplingen Haparanda/Tornio där två korridorer i så fall möts (spårviddsskillnad, bron, elektrifiering Finland) och längst Norrlandskusten på Norrbotniabanan Umeå-Luleå som är flaskhalsen i det svenska transportnätet. Dessutom uppmärksammas nu också andra stråk och flaskhalsar i transportsystemet i regionen exempelvis behov av en järnväg mellan Kolari i Finland till Svappavaara i Sverige och på att färdigställa sjömotorvägen genom Midway Alignment mellan Umeå och Vasa.
Den 22 februari 2018 antog Europaforum Norra Sverige ett positionspapper om EU: s framtida transportpolitik. Förlängning av ScanMed är en av prioriteringarna som identifieras i positionspappret. Andra utmaningar återstår. Vi ser därför fram emot ett fortsatt konstruktivt samarbete för en positiv utgång i förhandlingarna om Europeiska Unionens fleråriga budgetram (MFF) för tidperioden 2021-2027.
EU-kommissionen presenterar MFF-förslaget den 2 maj och förordningsförslaget för CEF den 29 maj.
/Mona Mansour
Läs regeringens pressmeddelande
Läs Norrbottens Handelskammares pressmeddelande
EFNS antar positionspapper om EU:s framtida transportpolitik
EFNS adopts position paper on EU's future Transportpolicy
Transportpolitik
Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information