Arktiskt i fokus i Bryssel under Arctic Futures Symposium 2024

2–3 december 2024 var det dags för den 15:e upplagan av Arctic Futures Symposium, en Brysselbaserad konferens med arktiskt fokus som anordnas av International Polar Foundation tillsammans med arktiska partners, däribland North Sweden. Konferensen pågick under två dagar och samlade lokala, regionala och nationella beslutsfattare, urfolk, forskare, akademiker och representanter från industri från eller med intresse i Arktis. Från norra Sverige deltog Jonas Andersson, Regionala utvecklingsnämndens ordförande, Region Jämtland Härjedalen, Sabrina Suikki, Ansvarig internationella affärer/regional exportsamverkan, Norrbottens Handelskammare och Glenn Berggård, Regionråd, Region Norrbotten i panelsamtal. Johan Sandström och Lena Abrahamsson från Luleå Tekniska Universitet modererade därtill en av sessionerna.

Arctic Futures Symposium fungerar som ett forum som varje år samlar aktörer med intresse i Arktis för att diskutera frågor av vikt för det nordligaste Europa och övriga arktiska och subarktiska områden på Brysselarenan. Konferensen samlar såväl som lokala aktörer från arktiska regioner i Sverige, Finland och Norge samt Danmark med Grönland och Färöarna, men även aktörer från EU-arenan, Kanada och USA. I år låg fokus på transatlantiskt samarbete, säkerhet och det geopolitiska läget, innovation och regionalt samarbete, attraktiva arktiska samhällen samt kritiska råvaror och resursförsörjningskedjor.

Konferensen inleddes av nyckelbuskap från inte minst Generaldirektörerna för EU:s Utrikestjänst External Action Service och det Maritima Generaldirektoratet på EU-kommissionen som samordnar EU:s arktiska policy: Stefano Sannino och Charlina Vitcheva, samt också det norska ordförandeskapet för Arktiska Rådet genom biträdande utrikesminister Maria Varteressian. Deras budskap var att även omvärlden just nu handlar mycket om Ukraina och Mellanöstern, så ökar också intresset för Arktis som avseende både den gröna omställningen och ökande globala spänningar ligger mitt i såväl lösningar som ökande utmaningar. Därefter startade panelsessionerna som behandlade frågor av vikt för Arktis och inkluderade aktörer med perspektiv från olika sektorer med syfte att fånga den verklighet som finns i de väldigt stora och mångfaldiga regionerna.

Charlina Vitcheva, Maritima Generaldirektoratet på EU-kommissionen.

Nytt säkerhetsläge för Arktis

Dag två av konferensen öppnades av Mikael Janson, direktör på North Sweden European Office, som välkomnade deltagarna och gav en bild om de ämnen som skulle diskuteras och att det är viktigt att de arktiska rösterna blir hörda. Därefter deltog Jonas Andersson, Regionala utvecklingsnämndens ordförande, Region Jämtland, i dagens första panel. Jonas är från och med 2025 också utsedd till ordförande för nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) för norra Sverige, Finland och Norge som också är utpekat av EU-kommissionen och EU:s utrikestjänst som en samarbetspartner för EU:s intressen i Arktis.

Mikael Janson, Direktör North Sweden European Office.

Panelen fokuserade specifikt på det nuvarande geopolitiska läget och säkerhetsfrågor av vikt för Arktis, förutom Jonas Andersson fanns även representanter för Norges delegation på NATO, Tromsö universitet, Rovaniemi kommun och analysföretaget A.L. Parlow & Associates, LLC, på plats i panelen.

Jonas Andersson, Regionala utvecklingsnämndens ordförande, Region Jämtland Härjedalen.

Jonas Andersson underströk att sedan Sverige och Finlands NATO-inträde har de nordiska länderna för första gången en gemensam säkerhetspolitik sedan Kalmarunionens dagar på 1500-talet. Vidare belyste Anderson vikten av människorna som bor i den Arktiska regionen, och hur dessa människor faktiskt är den främsta försvarslinjen som regionen har. För att kunna bibehålla detta behövs incitament och åtgärder för att ge människorna som bor i området det de behöver för att stanna kvar och nya att flytta in.

Jonas lade även mycket i vikt i hur kritiskt en fungerande infrastruktur är i det nya geopolitiska läget, men att det är essentiellt att infrastrukturen som är byggd för militära behov även måste kunna användas under fredstid av industrier och företag. Han berättade även att vi ser alltmer “fly in, fly out” av företag i regionen, och att det är av vikt att även den nationella nivån förstår detta och hur det påverkar regionerna, för att säkerställa en hållbar utveckling.

– Vi behöver gå över till “just in time to just in case”, menade Jonas och syftade på vikten av att bygga kapacitet i samhället för det som tidigare setts som oförutsebart, men som nu behöver tas i åtanke i och med det nuvarande säkerhetsläget.

Innovation och regionalt samarbete för ett hållbart Arktis

Därefter intog Sabrina Suikki, Ansvarig internationella affärer/regional exportsamverkan, Norrbottens Handelskammare, scenen för att delta i panelsamtal om innovation, regionalt samarbete och entreprenörskap. Utöver Sabrina fanns representanter EU-kommissionen, Iceland Unwrapped, North Atlantic Cooperation (NORA) inom Nordiska Ministerrådet och Bodø International School,på plats i panelen.

Sabrina Suikki, Ansvarig internationella affärer/regional exportsamverkan, Norrbottens Handelskammare.

Sabrina Suikki underströk att den gröna industriella omställningen i EU händer i norra Sverige och att det pågår mycket investeringar och projekt kopplat till just detta. Sabrina belyste för publiken hur mycket av produktionen som sker uppe i norra Sverige är exportvaror, inte minst när det kommer till gruva och mineraler. 90 procent av järnmalmen som produceras i EU kommer från norra Sverige. Därav är infrastruktur av stor betydelse, inte minst från öst till väst, för regionen såväl som för innovationen, produktionen, industrierna och inte minst säkerheten i Arktis. Hon underströk vikten av samarbete, inte minst mellan våra nordiska grannländer.

  Vår styrka ligger i att samarbeta, både inom regionen och över gränserna, särskilt med Finland och Norge. Vi är inte attraktiva på en global skala om vi inte gör det, sade Sabrina Suikki.

Tânia Frazão Nunes från EU-kommissionens Generaldirektorat för inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag (DG GROW), deltog även i panelsamtalet och lade mycket fokus på hur DG GROW och EU-kommissionen arbetar med små och medelstora företag (SME) och konstaterade att SME:s är särskilt viktiga i regioner som Arktis med liten befolkning över stora ytor.

Frazão Nunes inledde med att säga att små och medelstora företag är EU:s bultande hjärta och fortsatte med att ge en överblick av några av de regleringar som EU jobbar med för att öka produktiviteten i små och medelstora företag i EU. Även Frazão Nunes underströk vikten av samarbete, hon berättade att EU stöttar och ser behovet för samarbete och inte minst samarbetsnätverk för möjligheten att kunna skala upp.

Panelen avrundades med att deltagarna fick möjlighet att uttrycka nyckelbudskap kopplat till diskussionen i panelen. Sabrina Suikki menade att vi behöver hoppas på det bästa men förbereda oss på det värsta och att nyckeln till att överkomma de utmaningar som finns i Arktis är samarbete. Hon fortsatte med att säga att EU är en viktig nyckelaktör för att bidra till handling snarare än endast diskussion om arktiska möjligheter och utmaningar.

Bygga hållbara och attraktiva arktiska samhällen

Sedan deltog Glenn Berggård, Regionråd, Region Norrbotten, i ett panelsamtal med fokus på att bygga och underhålla arktisk arbetsstyrka och motståndskraftiga arktiska samhällen. Med i panelsamtalet fanns utöver Glenn aktörer från Lapland University of Applied Sciences, Arctic Youth Network, grönländska sociala jobbsatsningen SiuTsiu och University of the Faroe Islands. Johan Sandström och Lena Abrahamsson från Luleå Tekniska Universitet (LTU) modererade samtalet.

Glenn Berggård, Regionråd, Region Norrbotten.

Glenn Berggård betonade att kultur är en viktig beståndsdel som regionen har investerat i för att bygga en attraktiv region för invånarna. Glenn underströk att arbetstillfällen är viktigt för att locka invånare och att få de som bor där att stanna, men att bygga en attraktiv region bygger på så mycket mer än endast arbete, såsom kulturinsatser, men för att kunna uppehålla det behövs stöd inte minst från EU. Glenn Berggård påpekade även vikten av turism för region Norrbotten, och att antalet turister har dubblerats de senaste tio åren, vilket även det är en viktig komponent för att bidra till attraktiviteten av regionen, men det visar även på vikten av att fortsätta investera i åtgärder för att öka attraktiviteten och där EU:s regionalstöd spelat stor roll.

Glenn Berggård betonade även vikten av en fortsatt stark sammanhållningspolitik som fortsätter att främja tillväxt och stöd i glesbefolkade områden och pekade på den OECD-studie regionerna i NSPA är i färd med att presentera och pekar ut viktiga områden att nu arbeta med och satsa på.

Andra fokusområden som berördes speciellt under panelen var mental hälsa hos unga och urfolk samt jämställdhet. Glenn Berggård berättade att regionen har insatser för att rikta in sig på målgrupper som det speciellt berör, samt mål och program för att jobba för en alltmer jämställd region.

Prisutdelning till ung arktisk entreprenör

I samband med Arctic Futures Symposium annonserades vinnaren av Laurence Trân Arctic Futures Award av Trân Family Foundation och International Polar Foundation (IPF). Priset består av en summa på 7,500 euro som delas ut till en ung entreprenör i Arktis. Detta år tilldelades SiuTsiu från Grönland priset. SiuTsiu skapar arbetsplatser för och med unga människor i Grönland. De fokuserar på kollegialitet och arbetsidentitet som sina viktigaste verktyg för att främja välmående. För att göra detta anställer och kompetensutvecklar de unga för att hjälpa dem att komma i gång med arbete eller utbildning.

Samarbete är nyckeln till ett hållbart och starkt Arktis

För att sammanfatta konferensen och ge avslutande kommentarer intog Marie-Anne Coninsx, Tidigare EU-ambassadör med särskilt ansvar för Arktis; styrelseledamot i IPF; senior fellow vid Egmont Institute och Michael Sfraga, USA:s ambassadör med särskilt ansvar för Arktiska frågor scenen.

Marie-Anne Coninsx, Tidigare EU-ambassadör med särskilt ansvar för Arktis; styrelseledamot i IPF; senior fellow vid Egmont Institute och Michael Sfraga, USA:s ambassadör med särskilt ansvar för Arktiska frågor.

Budskapet från Michael Sfraga var tydligt: Om det någonsin funnits en tid med behov av att samarbeta mer, så är det nu. Vi behöver fördjupa våra partnerskap och vårt samarbete för att navigera framåt tillsammans.

Arktisk kortfilmsvisning

I samband med Arctic Futures Symposium gick även Arctic Shorts Films sjätte upplaga av stapeln, där åtta kortfilmer gjorda av arktiska filmskapare visades för en publik på runt 200 personer. Det arrangeras av parterna i Arctic Futures genom Kanadas beskickning i EU och öppnades av deras ambassadör till EU. Hälsade välkommen gjorde även Claude Véron-Réville, EU:s sändebud i arktiska frågor på Europeiska Utrikestjänsten (EEAS). Bidraget från norra Sverige var ”Edani” regisserad av Liselotte Wajstedt som genom animation och natur gestaltade en samisk släkthistoria.

/Julia Bergsten

Läs mer om Arctic Futures Symposium här

Läs mer om Northern Sparsely Populated Areas här

 

 

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information