Europaparlamentet och Ministerrådet överens om utökad tidsfrist för avskogningsförordningen
Den 3:e December 2024 meddelade Ministerrådet och Europaparlamentet en gemensam överenskommelse om en utökad tidsfrist för EU:s avskogningsförordning (EUDR). Förordningen syftar till att bekämpa global avskogning och skogsförsämring genom att ställa krav på företag att säkerställa att deras produkter inte bidrar till skogsavverkning. Förordningen syftar till att bekämpa global avskogning och skogsförsämring genom att ställa krav på företag att säkerställa att deras produkter inte bidragit till det. Förordningen gäller bland annat produkter som soja, palmolja, kaffe, kakao och timmer och är en del av EU:s gröna giv med målet att minska växthusgasutsläpp och förlust av biologisk mångfald.
Tidigare i år, den 14 oktober annonserade EU-kommissionen ett förslag om att skjuta fram implementeringen av avskogningsförordningen. Enligt den senaste överenskommelsen mellan Ministerrådet och Europaparlamentet får företag ett års förlängning för anpassning till reglerna. Vidare kommer EU-kommissionen få ett års tidsfrist för att komplettera sina riktlinjer så de kan meddela företagen om hur de ska kunna följa reglerna.
Detta är ett svar på oro från både internationella och europeiska aktörer kring den korta implementeringstiden. Förlängningen syftar till att säkerställa en smidig övergång utan att kompromissa med lagens mål och substans, särskilt då många aktörer fortfarande arbetar med att uppfylla de tekniska och juridiska kraven, såsom spårbarhet. En digital plattform för företagsregistrering och rapportering har också utvecklats, vilket syftar till att underlätta företagens efterlevnad. Samtidigt ska myndigheternas övervakning förenklas.
Kortfattat om North Swedens arbete med avskogningsförordningen
Norra Sverige, med sin stora skogsareal och betydande skogsindustri, spelar en central roll i Europas gröna omställning. Genom nätverken Europaforum Norra Sverige (EFNS) och Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) har North Sweden arbetat med att påverka EU-lagstiftningen kring skogsfrågor utifrån norra Sveriges intressen och förutsättningar.
Avskogningsförordningen som syftar till att stoppa handel med produkter kopplade till avskogning, har väckt diskussioner och oro i norra Sverige över hur förordningen kan påverka den lokala skogsnäringen. Svenskt skogsbruk, som redan följer strikta hållbarhetsprinciper, riskerar att drabbas av ytterligare reglering. Nätverken menar att förslaget riskerar att bland annat resultera i en hög administrativ börda för all handel med skog och trä samt skapa stora utmaningar med kravet på geolokalisering av exempelvis papper och pellets. Nätverken understryker att avskogning inte orsakas av skogsbruk men av ändrad markanvändning, som mestadels beror på att skogsmark omvandlas till jordbruksmark för att producera livsmedel.
Vad händer härnäst?
Den uppdaterade förordningen måste nu godkännas igen av både ministerrådet och Europaparlamentet. Den kommer sedan att antas formellt av båda institutionerna och publiceras av EU officiellt så att den kan träda i kraft före tillämpningsdatumet för den nuvarande förordningen vilket är den 30 december 2024.
/William Ekelius
Läs mer om Europaparlamentet och Ministerrådets överenskommelse här
Läs mer om EU-kommissionens förslag till förlängd tidsfrist av avskogningsförordningen här
Läs mer om Europa Forum Norra Sveriges positionspapper om EU-kommissionens förslag till avskogningsförordningen här
Läs mer om Northern Sparsely Populated Areas positionspapper om EU-kommissionens förslag till avskogningsförordningen här
Läs om North Swedens seminarium om avskogningsförordningen här
Läs mer om Norra Sverige arbete med avskogningsförordningen här
Klimatpolitik
De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.
Kontaktperson: Carina Christiansen
Mer information