Mario Draghis högnivårapport om framtiden för EU:s konkurrenskraft
Den 9 september släppte den tidigare italienska premiärministern och före detta ordförande för Europeiska Centralbanken, Mario Draghi, sin högnivårapport om framtiden för EU:s konkurrenskraft. Rapporten beställdes av EU-kommissionen för ungefär ett år sedan, och har varit väl väntad sedan innan sommaren. EU-kommissionen efterfrågade rapporten med syfte att få en bild av de utmaningar industri och företag i EU står inför på den inre marknaden, och använda resultatet från rapporten i EU-kommissionens framtida arbete om Europas hållbara välstånd och konkurrenskraft.
EU måste växla upp
Rapporten pekar särskilt ut tre centrala åtgärdsområden för att återuppliva hållbar tillväxt. Det första är att Europa måste kraftsamla för att minska innovationsgapet gentemot USA och Kina, särskilt inom avancerad teknik. Det andra området handlar om att skapa en gemensam strategi för koldioxidutsläpp och konkurrenskraft. Det tredje åtgärdsområdet fokuserar på att stärka säkerheten och minska beroendet av omvärlden.
Draghi konstaterar att Europa sackar allt mer efter framförallt USA och Kina inom i stort sett alla områden. Samtidigt har den globala ordningen med liberaliserade marknader och ordnade handelsmönster brutits. I rapporten lyfts många olika förslag på åtgärder för att ta sig an de utmaningarna och få EU att öka takten inom innovation, industritillväxt och en grön agenda som ett medel för det. Även sammanhållningspolitiken för regional utveckling lyfts fram som medel för att stärka EU också globalt. Fokus måste ligga på industriell utveckling, digitalisering och innovation.
För att klara det behövs betydligt mycket mer resurser för investeringar i dessa områden om någonstans 800 miljarder euro årligen i EU, och det är också som blivit den stora diskussionen efter rapportsläppet om varifrån de pengarna ska komma och hur mycket av de medlen som i sin tur bör gå till direkta industristöd från EU och staterna. Draghis svar är att detta är inget mindre än en ödesfråga för hela EU:s framtida existens.
Underlag för EU-kommissionens kommande förslag
Rapporten har varit efterfrågad under en längre tid, då rapporten förväntades presenteras i början av sommaren men blivit försenad. Den 4 september presenterade Draghi rapporten i Europaparlamentet, vilket möttes med blandade mottagande. Många anser i vilket fall att rapporten kommer att påverka beslutsfattare i Bryssel och runt om i medlemsstaterna.
Inte minst ligger rapporten i hög grad i linje med de positioner som EU-kommissionens nu omvalde ordförande Ursula von der Leyen fört fram för sitt mandat för den kommande mandatperioden.
Ursula von der Leyen, som var den som efterfrågade rapporten, gjorde i samband med att den släpptes till allmänheten den 9 september ett uttalande där hon också uttrycker att Draghis arbete med rapporten under det gångna året har inspirerat de politiska riktlinjer för EU-kommissionen som von der Leyen presenterade i maj 2024. Von der Leyen understryker vidare de åtgärdsområden Draghi presenterar som centrala för att återuppliva hållbar tillväxt i EU.
Flera högnivårapporter om konkurrenskraft
Mario Draghis rapport är inte den enda högnivårapporten som släppts på efterfrågan av EU-institutionerna i år. Den 17 april lanserades den omtalade högnivårapporten från Enrico Letta, även han tidigare italiensk premiärminister och som i sin tur var beställd av Europeiska Rådets ordförande Charles Michel, som företräder stats- och regeringscheferna i EU. Rapporten behandlade EU:s inre marknad för en hållbar och konkurrenskraftig framtid.
Syftet med Enrico Lettas rapport var att belysa de utmaningar som den inre marknaden står inför samt ge en vision om hur det kommande arbetet bör se ut för att stärka EU:s gemensamma marknad i en utmanade omvärld. Rapporten uppmanar till att säkra EU:s egen förmåga och fokusera på en stärkt konkurrenskraft.
Båda rapporterna, som i mycket handlar om samma utmaningar, förväntas spela en stor roll i den kommande EU-kommissionens agenda. Det kan dock konstateras att det också visar på den kamp mellan institutionerna som varit i EU när de två centrala institutionerna, EU-kommissionen och Ministerrådet, lanserar vardera sina rapporter kring stärkt konkurrenskraft. Även om fokus skiljer något mellan dem och det är utan tvivel så att Draghis rapport fått mer uppmärksamhet när den väl kom, så ger de båda viktiga inspel i kommande politikutveckling för EU. Fokus på konkurrenskraft kommer utan tvekan att vara i centrum för såväl grön omställning som att säkra EU:s plats i en allt mer otrygg omvärld.
Båda rapporterna innehåller också frågor av stor vikt för norra Sverige i EU och de kommande förslagen i EU om en ny långtidsbudget för EU från 2028 att noga följa och återkomma om.
Läs Mario Draghis rapport här
Läs om Enrico Lettas rapport här
Läs om Ursula von der Leyens riktlinjer här
Fotografi: Från Mario Draghis rapport
Medborgarnas EU
För EU:s institutioner är det viktigt att involvera medborgare i politiken för att öka det politiska deltagandet och främja en gemensam europeisk tillhörighet. Norra Sverige har bärkraftiga sociala och kulturella industrier som är viktiga för medborgarnas livsmiljö. Sveriges ursprungsbefolkning samerna har en viktig röst i den arktiska politiken på EU-arenan där det finns kulturella och politiska intressen. North Sweden bevakar utvecklingen inom inom kultur och kreativa näringar, folkhälsa, jämställdhet, kompetensutveckling och civil- och demokratifrågor.
Kontakt: Maria Bostrom
Mer information