Ministerrådet godkänner ramverk för certifiering av högkvalitativt kolupptag och kollagring
Den 19 november 2024 godkände Ministerrådet det slutgiltiga utkastet om inrättandet av en certifieringsram för kolupptag och kollagring, först föreslaget av EU-kommissionen 30 november 2022. Ramverket kommer vara frivilligt och syftar till att fungera som ett ramverk som uppmuntrar till mer högkvalitativ kolupptagning och minskade markutsläpp genom att de som genomför kraven får en certifiering.
EU-kommissionens förslag syftar till att stärka innovativ teknik för kollagring och hållbara lösningar för att bidra till EU:s klimat, miljö och mål om nettonoll utsläpp till år 2050.
Ett ramverk för certifiering av högkvalitativ kolupptagning och kollagring föreslogs 2022 med anledning av ett ökat behov av att förbättra EU:s kapacitet att kunna kvantifiera, övervaka och verifiera kollagring.
Ministerrådet har nu godkänt det slutgiltiga utkastet, vilket även godkändes av Europaparlamentet 21 november 2023.
Områden som berörs
Mer specifikt, riktar sig ramverket mot områden som inkluderar:
- Permanent kolupptagning, det vill säga atmosfärisk eller biogen kollagring och kolupptag som lagras under flera hundra år.
- Kollagring där kol avskiljs och lagras i produkter som håller i minst 35 år, exempelvis träbaserade byggprodukter.
- Kolinlagrande markanvändning, vilket innebär aktiviteter som förbättrar kolbindning och lagring i skog och mark samt minskande av utsläpp av växthusgaser från mark. Detta ska utföras under en period på minst fem år.
Kriterier för att få certifiering
Som en del av kraven för uppnå certifiering, kommer fyra kriterier behöva uppfyllas av verksamheter och aktörer som genomför kolupptagning och kollagring:
- Aktören kunna tydligt påvisa en nettovinst vid kolupptag eller vid minskade markutsläpp, det vill säga att de binder mer än vad de generar i slutändan.
- Den måste vara additionell, det vill säga att den går längre än lagstadgade krav som gäller för enskilda verksamhetsutövare.
- Aktören måste sträva mot att säkerställa långsiktig lagring av koldioxid och samtidigt minimera risken för koldioxidutsläpp.
- Aktören får inte skada miljön i någon större omfattning i målet om att öka kolupptag och minska markutsläpp.
Uppföljning
För att säkerställa att kraven kring certifieringssystemet upprätthålls kommer de aktörer som tilldelats en certifiering att väntas rapportera och verifiera sina resultat. För att säkerställa transparens kommer även ett EU-register att skapas som listar verksamheterna och de aktörer som tilldelats certifieringen.
Europaforum Norra Sverige välkomnar förslaget
Europaforum Norra Sverige (EFNS), ett nätverk för politiker på lokal och regional nivå från Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Västernorrland, välkomnar förslaget om ett gemensamt EU-ramverk för certifiering av koldioxidupptag.
I ett positionspapper publicerat 2023 betonar EFNS behovet av gemensamma regelverk för att skapa långsiktig stabilitet på en ny marknad. Därutöver har Europaforum understrukit vikten av att ramverket är frivilligt för alla parter, vilket är i linje med den nuvarande texten.
Vidare framhäver Europaforum behovet av att analysera de potentiella effekterna på skogsbruk och jordbruk och hänvisar till frågan om det finns risk för lägre produktion av väsentliga råvaror så som livsmedel och trävaror.
Vidare ser Europaforum att en oberoende tillsynsmyndighet som något viktigt för att säkerställa en rättvis marknad och konkurrens, men att ett centraliserat övervakningssystem från EU är onödigt och att nationell nivå redan tillräckligt bra övervakning.
Vidare lyfter Europaforum betydelsen av lagring i långvariga träprodukter för långsiktig stabilitet av koldioxidlagring, exempelvis träbyggnader, vilket hörsammats.
Vad kommer härnäst
Ramverket som nu behandlats och godkänts av EU-kommissionen, Europaparlamentet och Ministerrådet kommer att publiceras offentligt när den anses vara skriftligt redo. Därefter väntas den enligt rutin att träda i kraft 20 dagar efter publiceringen.
/William Ekelius
Läs mer om ramverket här
Läs mer om EFNS position på EU-kommissionens förslag om en ram för certifiering av avskiljning av koldioxid här
Läs mer om EU:s nettonollmål till år 2050 här
Klimatpolitik
De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.
Kontaktperson: Carina Christiansen
Mer information