Norra Sverige i fokus hos OECD i Paris

Den 2 och 3 december deltog North Sweden tillsammans med nätverket för Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) vid OECD:s kommitté för landsbygdsutveckling i Paris. Detta för att presentera den studie OECD genomfört på North Swedens initiativ över NSPA och med finansiering från EU-kommissionen. Syftet med studien är att ge underlag för hur norra Sverige och övriga NSPA ska bygga kapacitet för att fullt ut genomföra den gröna omställningen. Delegationen från NSPA medverkade också vid ett särskilt rundabordssamtal med Kanada, USA och nordiska företrädare kring utmaningar för regioner som NSPA.

Isak Utsi, kommunalråd Arjeplog, Norrbotten, håller det svenska anförandet vid kommittémötet hos OECD i Paris under deras 51:a session kring landsbygdsutveckling.

En milstolpe i två diskussioner för NSPA-delegationen i Paris

Det var något av en milstolpe när företrädarna för Northern Sparsely Populated Areas samlades på OECD i Paris för att berätta om den genomförda processen med OECD och delta i diskussionerna.

Från norra Sverige leddes delegationen av Isak Utsi, kommunstyrelsen ordförande i Arjeplog i Norrbotten, som tillsammans med John Kostet från Region Norrbotten var på plats i Paris. Även Mikael Janson som samordnat arbetet med studien från North Sweden European Office deltog. Från Finland medverkade Jouni Ponnikas, ordförande för NSPA från Kainuu i Finland, och Kari Aalto från East & North Finland EU Office samt från Norge Øysten Andresen från Troms Fylke och Nils Kristian Sørheim Nilsen från North Norway European Office.

NSPA-företrädarna bjöds också dagen efter kommittémötet in till en särskild lunchdiskussion initierad av Kanada och där USA:s delegat, som också sitter ordförande i landsbygdskommittén, samt företrädare från de nordiska länderna och OECD medverkade. Syftet med diskussionen, som var unik på det sättet att det var första gången regionala företrädare sitter med i en sådan OECD-process med de nationella delegaterna sades det, var att belysa de utmaningar och möjligheter som finns i den arktiska regionens nordligaste och mer avlägsna och glesbefolkade delar med inte minst konfliktytor mellan råvaror och urfolk att hantera.

Avsikten är att få till en process kring dessa frågor inom OECD och från NSPA påpekades vikten av att de regioner man pratar om också finns med runt bordet. En frågan som ställdes var också om exempelvis länder som Australien och Chile med flera med motsvarande regioner skulle bjudas in.

Isak Utsi, kommunalråd Arjeplog och delegationsledare för de svenska regionerna i EU, med flera i rundabordssamtal i OECD:s högkvarter i Bryssel.

Norra Sverige har tagit ledningen men inte utan utmaningar

Isak Utsi satte i sitt inlägg vid Parismötet in rapporten i sammanhanget att verka i en av Sveriges nordligaste och största kommuner till storlek men en av de minsta i befolkning och de utmaningar som följer av det. Samtidigt är Arjeplog i centrum för den globala vinterbiltestverksamheten och en del av en region med enorma gröna industriinvesteringar som kommer att öka hela Sveriges BNI, utöver de stora exportvärden som redan produceras. Frågan är bara hur den lokala ekonomin i sin tur gynnas och kan bära detta, eftersom intäkterna och beskattningen huvudsakligen går till staten och de stora företagens huvudkontor på annat håll?

Hela samhället behöver kunna hantera de krav som följer i områden som NSPA med långa avstånd, bristande tillgång till arbetskraft och kompetens, dåligt med bostäder, en kapitalmarknad som inte når de små och medelstora företagen och ännu mindre till mikroföretagen som är den ekonomiska basen, samt överlag är underinvesterade i infrastruktur och övergripande anslutningsmöjligheter. Det finns samtidigt ett unikt innovationssystem att bygga på och utveckla vidare.

Allt detta måste också sättas in i det geopolitiska sammanhanget av att vara en del av det europeiska Arktis. En geografi som ser stigande globala spänningar och intressen från omvärlden för tillgångarna som finns i området och som måste hanteras på ett hållbart och sammanhängande sätt från inte minst EU. Hur man nu gör detta är i hög grad vad OECD-processen handlar om.

Omfattande processer med en aktör som det lyssnas till; OECD

Orsaken till mötet i Paris är att North Sweden 2021 tog initiativ till att med de 14 regionerna i norra Sverige, Finland och Norge inom NSPA gå in i en sådan OECD-process med finansiering från EU-kommissionens Generaldirektorat för Reformer (DG Reform) som har ett så kallat Technical Support Instrument (TSI) som syftar till att stödja reformer som bidrar till den gröna omställningen och digitaliseringen i EU. Genom en ansökan via det svenska regeringskansliet och en via det finska UD, som godkändes av EU-kommissionen, kunde OECD i sin tur anlitas för att genomföra arbetet. I och med att Norge inte är med i EU bestämde de norska regionerna att gå in i arbetet med egen finansiering gentemot OECD. Under två års tid har ett omfattande arbete genomförts på lokal och regional nivå i samspel med OECD och även DG Reform.

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) etablerades efter andra världskriget för att bistå i hur Marshallpengarna från USA skulle bäst användas för att återuppbygga Europa igen. Idag är det en organisation med 37 medlemsländer med mycket stort inflytande över hur länder och inte minst EU arbetar för att stötta en ekonomisk och samhällelig utveckling genom den data, analyser och studier de genomför. I allt högre grad bryts det ned i också regionala analyser för att ta fram rekommendationer på prioriteringar och satsningar samt reformer för att stärka utvecklingsförmågan.

Bakgrunden till att OECD anlitades var den tidigare studie de gjort över NSPA, också det på initiativ av North Sweden, som spelat stor roll för såväl regionernas utvecklingsarbete som att på nationell nivå och särskilt EU få anpassade stöd för att stärka den regionala utvecklingen, som i sin tur varit en förutsättning för mycket av det som idag sker i norra Sverige. Den studien lanserades i den Europeiska Regionkommittén i Bryssel 2017 och det var nu dags för en uppföljning till den för att vara i takt med alla förändringar som skett sedan dess att väga in för att fortsätta stärka norra Sveriges och hela NSPA:s utvecklingskraft.

Stefano Barbieri som hållit i studien för OECD med den svenska NSPA-delegationen på OECD i Paris: Mikael Janson, North Sweden, Isak Utsi samt John Kostet, Norrbotten.

OECD; ett redskap för att växla upp de regionala potentialerna i EU

OECD-rapporten – eller snarare; rapporterna – består av en stor mängd dokument som det nu är för de regionala och lokala intressenterna att fördjupa sig i för att fortsätta arbetet med att få den gröna omställningen att hända. Norra Sverige och NSPA ligger redan i den europeiska och globala framkanten i det gröna skiftet, men det finns ett behov av att bygga verklig långsiktig kapacitet för att frigöra den fulla potentialen i alla delar av NSPA, till därtill vinning för hela EU.

Studien är i allt också ett underlag för diskussionerna i EU som nu går in i högvarv inför kommande förslag om långtidsbudgeten och de olika stödstrukturerna i EU från 2028 och framåt som EU-kommissionen ska lägga fram senast till sommaren 2025. Därefter sker förhandlingar mellan Europaparlamentet och Ministerrådet och i det gäller det att kunna ge bra underlag och argument för de regionala förutsättningarna och behoven att komma in i förslagen och besluten. OECD är i det en röst som lyssnas till från alla olika sidor i diskussionerna.

Processen är dock inte riktigt färdig ännu, då det efter Parismötet kommer att komma en samlad rapport, en så kallad territorial review mer lik den som lanserades 2027, som ger de olika rekommendationerna OECD föreslår till lokal och regional nivå, NSPA samlat, respektive land samt EU för hur utvecklingen stöttas på bästa sätt. En rapport som kommer att presenteras i Bryssel den 18 februari 2025 och från det kan spridas brett till beslutsfattare och regionutvecklare med flera på hemmaplan, nationellt och i EU.

/Mikael Janson

Läs mer om uppstarten av den aktuella OECD-studien här 

Läs om lanseringen av den tidigare OECD-studien här

 

18 Dec 2024 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information