Politiska riktlinjer för EU-kommissionen 2024–2029
Den 18 juli 2024 presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, nyligen omvald för en andra mandatperiod, sina politiska riktlinjer för den kommande EU-kommissionen för perioden 2024–2029. Genom att prioritera ekonomisk konkurrenskraft, energisäkerhet och försvar, avser von der Leyens riktlinjer att utforma en väg mot ett starkare, autonomt och enigt Europa. Nedan följer en kortare sammanfattning av riktlinjerna, som utgör underlag för det nästa EU-kommission under Ursula von der Leyens ledning har för avsikt att fokusera på. Den nya EU-kommissionen tillträder enligt plan den 1 november, men allt talar i nuläget för att det blir tidigast i december.
Europas hållbara välstånd och konkurrenskraft
Konkurrenskraften utgör en central och viktig del de presenterade riktlinjerna, där det tydliggörs vikten av att stärka den inre marknaden i samband med företagens kamp med stigande energipriser, brist på arbetskraft och begränsade kapitaltillgångar. Von der Leyen menar att riskerna kring beroenden och leveranskedjor blev särskilt tydliga under pandemin och de senaste årens geopolitiska spänningar.
Europeiskt försvar och säkerhet
I riktlinjerna förespråkas vidare säkerhet och försvar, där von der Leyen menar att EU-kommissionens kommande femårsplan borde fokusera på att etablera en europeisk försvarsunion. Vidare framgår det att EU:s främsta prioritet inom riktlinjen om europeiskt försvar och säkerhet ska vara att investera i Ukrainas säkerhet samt stödja dess kort- och långsiktiga återuppbyggnad.
Stöd för människor och samhällen – en förstärkt social modell
Riktlinjerna belyser livskvaliteten i Europa som syftar till att säkerställa social samhållning och inkludering. Enligt von der Leyen har de senaste årens kriser påverkat livskvaliteten negativt, med ökade levnadskostnader, boende- och energikostnader, samt social och ekonomisk ojämlikhet. Därför planerar von der Leyen att presentera en färdplan för så kallade kvalitativa jobb som tillsammans med fackföreningar ska främja rättvisa löner, goda arbetsvillkor och ökade kollektivavtal. Som en del av detta arbete ämnar EU-kommissionen förstärka barngarantin, tillgång till bättre utbildning, sjukvård och andra offentliga tjänster. Det påpekas också att bostadskrisen som påverkar miljontals familjer och unga bör hanteras snabbt.
Bevara livskvalitet: livsmedelsäkerhet, vatten och natur
Det framgår även i riktlinjerna att von der Leyen avser att förstärka EU:s livsmedelskapacitet och autonomi genom att prioritera jordbruk och fiskerinäringar i nästkommande mandatperiod.
Skydda demokratin och värna gemensamma värden
En central punkt i von der Leyens riktlinjer är skyddet för demokratin och upprätthållandet av europeiska värden. I riktlinjerna presenterar Von der Leyen ett nytt initiativ under benämningen “European Democracy Shield” som ska syfta till att motverka utländsk informationsmanipulering och påverkan online. Fokus kommer att ligga på att identifiera, analysera och proaktivt motverka desinformation, samt stärka samhällens motståndskraft genom digital- och mediekompetens.
Ett globalt Europa: EU:s inflytande och partnerskap
Ett utökat och strategiskt samarbete – i och med det nya geopolitiska läget följande Rysslands invasionskrig mot Ukraina, har behovet av ett mer resolut EU vuxit fram. Genom en ny strategiskt inriktad utrikes- och säkerhetspolitik, avser von der Leyen att försvara de värderingar som EU står för och ta krafttag mot stater och aktörer som motsätter sig den regelbaserade internationella ordningen.
Att leverera tillsammans och förbereda unionen för framtiden
I diskussionen om framtidens EU vill von der Leyen bland annat se en övergripande reformering av fondbudgetering genom färre fonder, fokus på nationella allokeringar för mer samlade investeringsmedel och mer av flexibla finansieringar. Vidare lyfter hon behovet av ett mer anpassningsbart EU som är rustat på både externa och interna utmaningar samt en förstärkning av institutionerna, därtill ett ökat samarbete mellan EU-kommissionen och Europaparlamentet.
/William Ekelius och Negin Izadkhah
Läs Ursula von der Leyens riktlinjer här
Fotografi: AudiovisualUnit
Medborgarnas EU
För EU:s institutioner är det viktigt att involvera medborgare i politiken för att öka det politiska deltagandet och främja en gemensam europeisk tillhörighet. Norra Sverige har bärkraftiga sociala och kulturella industrier som är viktiga för medborgarnas livsmiljö. Sveriges ursprungsbefolkning samerna har en viktig röst i den arktiska politiken på EU-arenan där det finns kulturella och politiska intressen. North Sweden bevakar utvecklingen inom inom kultur och kreativa näringar, folkhälsa, jämställdhet, kompetensutveckling och civil- och demokratifrågor.
Kontakt: Maria Bostrom
Mer information