SSAB tilldelas 1,45 miljarder kronor för fossilfri omställning i Luleå

Tidigare i år, den 21 oktober 2024 annonserade EU-kommissionen sitt godkännande för en tilldelning på 128 miljoner euro i stöd för SSAB:s ansträngningar att minska koldioxidutsläppet i sin stålproduktion. Tilldelningen sker genom EU:s Just Transition Fund och är en del av EU:s gröna giv och den gröna industriplanen, det vill säga EU:s mål om ett nettonollutsläpp av växthusgaser till 2050. Den fjärde december 2024 annonserade Tillväxtverket att SSAB kommer att tilldelas de 1,45 miljarder kronorna i EU-finansiering och nationell medfinansiering för att påskynda övergången till fossilfri ståltillverkning i Luleå. Satsningen gynnar inte bara norra Sveriges konkurrenskraft och gröna omställning utan EU i stort, med behovet av att minska Europas beroende av ryska fossila bränslen stärker EU:s sin resiliens.

Norra Sveriges storsatsning på fossilfri ståltillverkning 

I samband med den gröna omställningen och i linje med utökad konkurrenskraft planerar SSAB att ersätta den nuvarande kol- och masugnsbaserade produktionen i Luleå med en fossilfri mini-anläggning utrustad med elektriska ljusbågsugnar och valsverk. Elstålverket kommer drivas av förnybart väte och ha en kapacitet på 2,5 miljoner ton fossilfria stålplattor per år. Omställning är planerad att påbörjas i slutet av 2028 och nå full kapacitet 2029 och väntas minska Sveriges koldioxidutsläpp med cirka sju procent.  

EU:s stöd till omställningen 

Medlen som tilldelats från EU-kommissionen till SSAB har skett genom EU:s Just Transition Fund som fokuserar på att stödja regioner och industrier med höga koldioxidutsläpp i deras omställning mot mer hållbara metoder. Fonden fokuserar på att mildra de socioekonomiska effekterna av omställningen och säkerställa rättvisa och inkluderande förändringar. I Sverige har stålindustrin i Norrbotten identifierats som en av de sektorer som kan dra nytta av detta stöd.  

/William Ekelius 

Läs mer om EU-kommissionens tilldelning av medel här

Läs mer om SSAB:s satsning på grön omställning här

Läs mer om Just Transition Fund här

 

18 Dec 2024 Innovationspolitik

Innovationspolitik

Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.

Kontaktperson: Niklas Johansson

Mer information