EU investerar 7,3 miljarder euro i forskning och innovation 2025

EU-kommissionen har antagit arbetsprogrammet för Horisont Europa för 2025, där över 7,3 miljarder euro ska investeras i forskning och innovation. Syftet är att stärka EU:s globala konkurrenskraft med hjälp av forskning och innovation, samt ge stöd till grön och digital omställning. De första utlysningarna inom arbetsprogrammet 2025 öppnade 15 maj och en andra våg av utlysningar väntas i november 2025.
Den 14 maj presenterade EU-kommissionen sitt arbetsprogram för 2025 inom ramen för Horisont Europa, EU:s ramprogram för forskning och innovation. Totalt investeras över 7,3 miljarder euro i syfte att driva forskning och innovation, påskynda EU:s gröna och digitala omställning samt att stärka Europas konkurrenskraft.
Strategiska satsningar i arbetsprogrammet
Arbetsprogrammet för 2025 fokuserar på flera strategiskt viktiga områden, där stora delar av budgeten riktas till följande satsningar:
- Klimat och hållbarhet: 35 procent av arbetsprogrammets budget riktas till klimatåtgärder och 8,8 procent till biologisk mångfald. Detta innebär 1,14 miljarder euro till projekt inom klimat, energi och transporter samt 833 miljoner euro till områden som mat, bioekonomi, naturresurser, jordbruk och miljö.
- Digitalisering och industri: 36 procent av budgeten riktas till den digitala omställningen, varav 1,6 miljarder euro öronmärks för utveckling av artificiell intelligens.
Arbetsprogrammet för 2025 syftar också till att stötta omställningen av den europeiska fordonsindustrin genom fokus på renare och konkurrenskraftiga transportlösningar. Detta innefattar bland annat utveckling av nästa generations eldrivna fordon, tillverkningstekniker för fordonskomponenter, digitalisering av fordon samt cirkulär ekonomi inom fordonssektorn.
Enligt EU-kommissionen ska det nya arbetsprogrammet hjälpa till att attrahera samt behålla forskare i Europa. För att underlätta deltagande i programmet för både nya och erfarna aktörer införs flera förändringar. Exempelvis ska ansökningsprocessen bli mer användarvänlig genom att förenkla utlysningstexterna och minska den administrativa bördan för sökande.
Utvärdering av Horisont Europa
EU-kommissionen menar på att Horisont Europa inte bara handlar om vetenskapliga framsteg utan också om ekonomisk och samhällelig nytta. I slutet av april presenterade EU-kommissionen en halvtidsutvärdering av Horisont Europa för programperioden 2021–2027. Utvärderingen visar att för varje euro det kostar samhället beräknas programmet generera upp till sex euro i nytta för EU:s medborgare fram till år 2045. När det gäller ekonomisk tillväxt förväntas varje euro från EU:s budget generera upp till 11 euro i BNP-tillväxt till 2045.
Vid halvtid i januari 2025 hade programmet finansierat över 15 000 projekt med en sammanlagd budget på mer än 43 miljarder euro. Initiativ som vätgasdrivna bussar i europeiska städer, ny antibiotika och tillgänglig artificiell intelligens för forskarsamhället är exempel på Horisont Europas konkreta insatser.
Insatserna för att minska klyftorna inom forskning och innovation mellan EU:s medlemsländer har också visat positiva resultat. Andelen samarbetsprojekt som involverar länder med lägre forsknings- och innovationsprestanda har ökat till 58 procent jämfört med 47 procent under föregående upplaga av Horisont Europa.
Utvärderingen bygger på ett öppet offentligt samråd med nära 1 700 svar, över 1 000 intervjuer med projektmottagare, kommissions- och nationella representanter samt enkätsvar av både godkända och icke-godkända sökande.
Bakgrund
Horisont Europa är EU:s största forsknings- och innovationsprogram och utgör ungefär en tiondel av EU:s budget under en programperiod motsvarande sju år. För programperioden 2021–2027 och uppgår budgeten till 93,5 miljarder euro. Programmet finansierar både grundläggande forskning och innovationsprojekt med tydlig marknadsanknytning. Universitet och forskningsinstitut är stora deltagare, men det är minst lika relevant för offentliga aktörer och privata företag att delta i projekt för att utveckla sina verksamheter samt nya tjänster och produkter.
Nästa steg
De första utlysningarna inom arbetsprogrammet 2025 öppnade den 15 maj och en andra våg av utlysningar väntas i november 2025.
EU-kommissionen avser att använda insikterna från halvtidsutvärderingen för att ytterligare förbättra sina politikområden och framtida forskningsprogram. För programperiodens avslutande år, 2026–2027, utlovas fler direkta åtgärder för att förenkla ansökningsprocessen och genomförandet av projekt.
/Maria Janulf
Läs mer om arbetsprogrammet 2025 här.
Läs mer om halvtidsutvärderingen här.
Läs mer om den strategiska planen för Horisont Europa här.
Foto: Pixabay
Innovationspolitik
Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.
Kontaktperson: Niklas Johansson
Mer information