Starkt samarbete mellan skogsregioner inom EU: ERIAFF årliga konferens 7–9 april i Katalonien!

Fokus riktas mot europeiskt samarbete för skog och bioekonomi när European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestrys (ERIAFF) årliga konferens arrangeras i Katalonien 7–9 april. Norra Sveriges fyra regioner har blivit medlemmar av ERIAFF och Janus Brandin, utvecklingsdirektör i Norrbotten, kommer att representera Norra Sverige och särskilt presentera Norrbotten på konferensen.
Den 7–9 april 2025 håller European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry (ERIAFF) sin årliga konferens. Detta år är spanska regionen Katalonien värd och konferensen hålls i staden Vic. Katalonien. Med titeln ‘Transformativ innovation: Cirkulär bioekonomi för landsbygdsutveckling och resilienta landskap’ kommer regionala aktörer, forskare och utvecklare inom jordbruk och skog att diskutera Europas skogar med fokus på bioekonomi och ett motståndskraftigt Europa.
Norra Sveriges intressen på ERIAFF konferensen i Katalonien
Vidare tar Sverige över ordförandeskapet i Forest Europe (Ministerkonferensen för skydd av Europas skogar), som är ett samarbete mellan 45 europeiska länder och EU-kommissionen.
Sverige är ordförande under åren 2025 och 2026. Som följd av detta ordförandeskap kommer även svenska regeringen representeras på plats i Katalonien av Skogsstyrelsens Ebba Henning Planck, chef för samordningsenheten för Forest Europe i Sverige.
Samarbete mellan EU:s skogregioner
ERIAFF etablerades 2012 i Florens, Italien, och består idag av 52 medlemsregioner och 40 observatörer från totalt 20 europeiska länder. Arbetet inom nätverket sker volontärt och varje år anordnar ERIAFF-nätverket en årlig konferens i en av partnerregionerna. Syftet med nätverket är att EU-lagstiftning inom jordbruk, skog och livsmedel ska bli så bra som möjligt. Då krävs samarbete mellan skogsregioner över landsgränserna där bland annat konferensen fungerar som en viktig plattform.
Forest Europe är ytterligera en viktig komponent inom samarbetet mellan EU:s skogsregioner som under de senaste årtionden varit ledande i arbetet med hållbart skogsbruk och den gränsöverskridande övervakningen och rapporteringen om Europas skogar. Forest Europe har sedan 1990 arbetat för att utveckla gemensamma strategier om hur man hållbart hanterar och skyddar Europas skogar. Vart fjärde till sjätte år organiserar Forest Europe en ministerkonferens där beslut tas på politisk nivå i form av deklarationer och resolutioner. 2024 års möte anordnades i Bonn, Tyskland, under vilket Sveriges ordförandeskap under 2025 och 2026 överlämnades med start 1 januari 2025.
ERIAFF och Forest Europe är två exempel på viktiga partnerskap med målet att utveckla och stärka samarbetet mellan EU:s skogsregioner och skogsnationer. Med Sveriges ordförandeskap i Forest Europe under de kommande två åren skapas även ytterligare möjligheter för Sverige att visa framfötterna och styra arbetet mot fungerande lagstiftning för EU:s skogar och bioekonomi.
Event i maj om bioekonomi
Den 12 maj arrangerar North Sweden European Office ett interaktivt event om bioekonomi för att bland annat diskutera den bioekonomistrategi som Sveriges EU-kommissionär Jessika Roswall, kommissionär för miljö, vattenresiliens och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi, fått i uppdrag att ta fram.
Deltagare i mötet kommer bland annat vara parlamentsledamoten Jessica Polfjärd (EPP) och Magnus Matisons från Biofuel region för att presentera en ny strategi för bioekonomi för de nordliga regionerna. Håll utkik efter mer information om eventet!
/Frida Palmén
Läs mer om ERIAFFS årliga konferens 2025 här
Läs hela programmet för konferensen här
Läs mer om Forest Europe här
Läs mer om Skogsstyrelsens europeiska samarbete här
Bild: Pixabay
Klimatpolitik
De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.
Kontaktperson: Carina Christiansen
Mer information