Svara på samråd om utfasning av fossila bränslen inom industrin

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om snabbare utfasning av fossila bränslen inom industrin. Syftet är att hjälpa energiintensiva industrier i deras omställning samtidigt som deras internationella konkurrenskraft bevaras. Nu finns möjlighet att lämna synpunkter på förslaget genom ett öppet samråd som pågår till och med den 8 juli.
I februari 2025 lanserade EU-kommissionen den så kallade given för en ren industri (Clean Industrial Deal) som är en strategi för att påskynda utfasningen av fossila bränslen samtidigt som den europeiska industrins konkurrenskraft ska säkras.
Som en del av strategin har EU-kommissionen nu lagt fram ett förslag till en ny förordning under namnet ’Snabbare utfasning av fossila bränslen i industrin’ (Industrial Decarbonisation Accelerator Act – speeding up decarbonisation). Samrådet kring förslaget riktar sig till berörda parter och allmänheten, där syftet är att ge de som kommer att påverkas av denna rättsakt möjlighet att lyfta fram problem och möjliga lösningar. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt perspektiv från små och medelstora företag, investerare, invånare och konsumenter.
Alla är välkomna att lämna synpunkter senast 8 juli 2025, kl. 23.59.
Syftet med rättsakten
Förordningen syftar till att snabba på industrins omställning från fossila bränslen, särskilt i energiintensiva industrier (såsom kemikalier, stål, massa och papper, raffinaderier, cement, icke-järnmetaller, glas och keramik) och därigenom stärka hållbar och motståndskraftig produktion i EU. Det ska ske genom investeringar och riktade åtgärder.
Tre specifika mål med förordningen:
- Snabbare tillståndsprocesser för fossilfri omställning och bättre tillgång till energi och koldioxidlager, utan att sänka miljökraven.
- Stöd till viktiga projekt och industrikluster, till exempel genom finansiering och planeringshjälp för att minska risker och attrahera investeringar.
- Skapa och skydda europeiska marknader för koldioxidsnåla produkter, exempelvis genom hållbarhetskrav vid offentlig upphandling, EU-märkning och incitament för att använda rena råvaror.
EU-kommissionen menar att denna rättsakt kommer att genomföra de politiska beslut som tillkännagavs i given för en ren industri och komplettera befintlig EU-lagstiftning såsom utsläppshandeln och nettonollindustrin.
Förväntade konsekvenser
Enligt EU-kommissionen väntas de föreslagna åtgärderna minska industrins utsläpp av växthusgaser och främja användning av renare teknik. De menar också att åtgärderna kan bevara eller ge fler arbetstillfällen, särskilt genom utbildning och omskolning, samt stödja regional utveckling i industriregioner. EU-kommissionen betonar dock att vissa av dessa åtgärder kan leda till högre kostnader för företag och konsumenter, men att detta kommer att analyseras noggrant, samt att särskild hänsyn ska tas till små och medelstora företag och hur de påverkas.
Vad händer härnäst?
När samrådet avslutats kommer en sammanfattad version av inkomna synpunkter att offentliggöras. Därefter väntas EU-kommissionen anta förslaget under fjärde kvartalet 2025.
/Maria Janulf
Läs mer och svara på samrådet här.
Läs mer om given för en ren industri här.
Foto: Pixabay
Innovationspolitik
Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.
Kontaktperson: Niklas Johansson
Mer information