Norra Sverige i topp på EU:s innovationskarta

Norra Sverige genom Norrbotten och Västerbotten hamnar i topp när EU-kommissionen sammanställt innovation på regional nivå i Europa för 2012.

Övre Norrland utpekas som innovationsledare tillsammans med bland annat London, Paris och Stockholm.  Det innebär att regionen fortsätter att vara i EU:s innovationstopp, så som året innan. North Sweden har tidigare skrivit om EU-kommissionens undersökning där Sverige intar en ledande ställning inom innovation. Nu har EU-kommissionen följt upp med en ny undersökning som går ner på regional nivå. 

Eftersom den regionala nivån är viktig för ekonomisk utveckling och för utformning och genomförandet av innovationsstrategier, är det viktigt att det finns indikatorer för att jämföra och mäta innovationsprestanda på regional nivå. Sådan information är avgörande för de politiska prioriteringarna och att kunna följa trender.

Undersökningen har delat in regioner i fyra grupper; Innovationsledare, innovationsföljare, måttliga innovatörer och blygsamma innovatörer. Under varje kategori finns tre undergrupper, vilket ger en spridning om tolv olika kategorier.

Enligt undersökningen finns länder med regioner i flera olika kategorier, vilket ger en tydlig signal om att stödet måste fördelas så att alla regioner i landet kommer upp i innovationsstyrka.

Övre Norrland är rankad som innovationsledande region. Detta betyder att regionen tillhör samma grupp som Stockholmsregionen, Amsterdam, Paris, London och stora delar av Tyskland.

Innovation leader

Läs North Swedens tidigare nyhet om Sverige som innovationsledare
Läs North Swedens nyhet från förra årets sammanställning

Läs mer om regionens innovationsstyrka i EU-rapporten

/ Eric Lundvall

 

15 Maj 2013 Innovationspolitik

Innovationspolitik

Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.

Kontaktperson: Niklas Johansson

Mer information