EFNS position om LULUCF

Europaforum Norra Sverige har antagit positionspapper avseende EU-kommissionens förslag om inbegripande av utsläpp och upptag av växthusgaser från markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk i ramen för klimat- och energipolitiken fram till 2030 (COM (2016) 479) och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning nr 525/2013 om en mekanism för att övervaka och rapportera utsläpp av växthusgaser och för att rapportera annan information som är relevant för klimatförändringen i den del som avser bokföringsreglerna för brukad skogsmark.

Under rapportörsmötet den 2 juni 2017 antog Europaforum Norra Sverige, EFNS, positionspapper om EU-kommissionens förslag om inbegripande av utsläpp och upptag av växthusgaser från markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk i ramen för klimat- och energipolitiken fram till 2030, LULUCF (COM 2016 479) och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning nr 525/2013 om en mekanism för att övervaka och rapportera utsläpp av växthusgaser och för att rapportera annan information som är relevant för klimatförändringen i den del som avser bokföringsreglerna för brukad skogsmark.

EFNS synpunkter

  • EFNS vill påminna om bioekonomins betydelse och möjligheter för miljön som minskad användning av fossilt material innebär och de stora tillväxtmöjligheter som detta kan skapa för norra Sverige. Ett aktivt brukande av skog möjliggör ett ökat upptag av koldioxid vilket tillsammans med utsläppsminskningar från energiproduktion och transporter samt energieffektivisering motverkar klimatförändringen.
  • EFNS anser att det är viktigt att bioekonomins framväxt i EU är långsiktigt, hållbart och ansvarsfullt där skogens naturvärden och biodiversitet också fortsatt säkerställs i EU.
  • EFNS välkomnar EU-kommissionens förslag om LULUCF vilket innebär en målsättning och ett regelverk för utsläpp och upptag från markanvändning och skogsbruk inom EU:s klimat- och energiramverk till 2030 och viktiga delar av EU:s genomförande av Parisavtalet, COP21.
  • EFNS anser att åtgärder inom LULUCF utformas så att det inte hindrar möjligheter till en långsiktigt ökad och hållbar produktion av bioenergi, livsmedel och fossilsnåla material från jord- och skogsbruket.
  • EFNS understryker vikten att medlemsstaterna även i fortsättningen beslutar om hur råvaror från skogen hanteras och motsätter sig införandet av regelverk som innebär begränsningar för medlemsstaterna på hur skogen får användas.
  • EFNS anser därmed vad gäller LULUCF-förslaget avseende referensnivån för skogsbruk, och utifrån den osäkerhet som är förknippad kring mätningar med utsläpp och upptag av växthusgaser i LULUCF-sektorn, att regelverket tillåter alla medlemsländer att välja mellan olika, i förordningen fastställda, ansatser för hur referensnivån ska beräknas.
  • EFNS anser att det är viktigt att EU har en fortsatt hög klimatambitionsnivå och för att säkerställa ett tillräckligt högt omställningstryck inom ansvarsfördelningen föreslås att de s.k. flexibiliteten i förslaget från LULUCF-sektorn som tillräknas ansvarsfördelningsförordningen minskas från förslagets 280 miljoner ton till högst 140 miljoner ton för att inte skapa ett överskott av utsläppsenheter. 


BAKGRUND

Europeiska rådets slutsatser från oktober 2014 fastställer att utsläppen av växthusgaser ska minskas med minst 40 procent inom EU fram till 2030 jämfört med år 1990. Utsläppsmålet ska nås genom reviderade mål i EU:s system för handel med utsläppsrätter och för de sektorer som inte omfattas av EU:s system för handel med utsläppsrätter. Rådsslutsatserna fastslår dessutom att regelverket för att inkludera sektorn markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (LULUCF) ska fastställas innan 2020. Innebörden av Europeiska rådets slutsatser återspeglas i det nationellt fastställda bidrag som EU överlämnade till FN:s ramkonvention om klimatförändringar inför Parisavtalet.

EU-KOMMISSIONENS FÖRSLAG

EU-kommissionens förslag som presenterades 20 juli 2016 utgör tillsammans med EU:s system för handel med utsläppsrätter, och ett förslag till förordning om ansvarsfördelning för utsläppsminskningar i de sektorer som inte omfattas av EU:s system för handel med utsläppsrätter, genomförandet av EU:s övergripande klimatmål till 2030 och åtagande under Parisavtalet.

Utgångspunkten i förordningsförslaget är att varje medlemsstat förbinder sig till att säkra att nettoupptagen i LULUCF-sektorn inte ska minska, eller i de fall nettoutsläpp för sektorn redovisas, att nettoutsläppen inte ska öka. Förändrade utsläpp och upptag bokförs enligt de regler som förordningen innehåller och som är olika för olika marktyper, som exempelvis åkermark eller skogsmark. För att klara åtagandet får medlemsländerna utnyttja flexibiliteter. I de fall en medlemsstat redovisar ett ökat nettoupptag, d.v.s. ett överskott av utsläppsenheter, får dessa överföras till kommande år eller till andra medlemsstater eller i begränsad omfattning användas för att nå målet för de utsläpp som omfattas av ansvarsfördelningsförordningen.

I de fall ett underskott av utsläppsenheter i LULUCF-sektorn redovisas, kan medlemsstaten köpa utsläppsenheter från andra medlemsstater eller överföra utsläppsenheter från den tilldelning som gjorts under ansvarsfördelningsförordningen. 

Om Europaforum Norra Sverige

Europaforum Norra Sverige (EFNS) är ett nätverk för politiker på lokal och regional nivå från Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. EFNS är en mötesplats och kunskapsarena där EU:s politik analyseras och diskuteras i de avseenden där den berör norra Sverige. EFNS bevakar Europafrågor för att påverka EU:s lagstiftning, EU:s strategier och handlingsprogram samt EU:s budget. Syftet med EFNS är att tillvara ta norra Sveriges intressen både på den europeiska arenan och i förhållanden till den nationella nivån i frågor med ett tydligt europeiskt perspektiv. 

Läs positionen här:

EFNS position om LULUCF

/Mona Mansour

12 Jun 2017 Näringspolitik

Näringspolitik

Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information