Folkbildning på besök

2018-04-11

Folkbildning Västerbotten som var på besök i Bryssel den 9 och 10 april är en paraplyorganisation för de sju folkhögskolorna och tio studieförbunden i Västerbotten. Folkbildning Västerbotten syftar till att sprida information och kunskap om folkbildning och arbetar för samordning och samverkan för länets folkbildning. Gruppen, bestående av rektorer för folkhögskolor, chefer för studieförbunden samt några förtroendevalda, var intresserad av att lära sig om hur folkbildning på olika sätt kan använda sig av EU:s stödprogram och hur EU bedriver arbete inom utbildningsfrågor som exempelvis vuxenutbildning. Gruppens besöksprogram var organiserat av North Sweden.

Måndagen den 9 april började gruppens studiebesök på North Swedens kontor där Mikael Janson, direktör på North Sweden, redogjorde för kontorets verksamhet och arbetssätt samt för vilka frågor som är på EU-agendan som är viktiga för Norra Sverige.

Därefter kom Mariell Edblad, politisk assistent på nykterhetsrörelsen- och förbundet IOGT-NTO, till North Swedens lokal för att berätta om UNF (ungdomens nykterhetsförbund) och NBV (nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet) som har kontor i Bryssel. Gruppen fick veta mer kring nykterhetsrörelsen arbete i Bryssel däribland deras lobbyingverksamhet mot EU-institutionerna.

IMG_3821

Mariell Edblad, politisk assistent på nykterhetsrörelsen- och förbundet IOGT-NTO

På eftermiddagen begav sig gruppen mot EU-kommissionen där de träffade Joakim Larsson som är kommunikationsansvarig på Cecilia Malmströms kabinett. Malmström är Sveriges EU-kommissionär inom handelsfrågor.

Måndagens besöksrunda avslutades med ett besök på Sveriges ständiga representation där Åsa Petri, utbildningsråd, berättade om hur hon och hennes kollegor jobbar för att lyfta och bevaka svenska intressen inom utbildningsfrågor på EU-nivå.

IMG_3831

Åsa Petri, utbildningsråd på Sveriges ständiga representation

Tisdagen, den 10 april, hälsade Folkbildning Västerbotten på Europaparlamentariker Marita Ulvskog i en av EU-parlamentets byggnader. Ulvskog berättade om hur den socialdemokratiska fördelningen ser ut i Europaparlamentet, om vikten att intressera sig för sina väljare i Sverige och hur hon uppfattar att värdegrunden och arbetssättet mellan de europeiska partikamraterna skiljer sig åt.

image_2

Folkbildning Västerbotten på rundvandring i Europaparlamentets besökslokal i Bryssel

Därefter fick gruppen möta Marina Cinzia Masina, enhetschef på EU-kommissionens generaldirektorat för sysselsättning, socialpolitik och inkludering, som berättade om Socialfonden som en möjlighet för utveckling av civilsamhället.

IMG_3837

Gina Ebner, generalsekreterare på EAEA, European Association for the Education of Adults

På tisdageftermiddagen hälsade gruppen avslutningsvis på EAEA, European Association for the Education of Adults, som är en viktig företrädare för Folkbildning Västerbotten eftersom länsbildningsförbundet är medlemmar i denna europeiska paraplyorganisation som arbetar med påverkan gentemot de europeiska institutionerna, parlamentet, EU-kommissionen och Rådet.

Nina Björby, ordförande Folkbildning Västerbotten, räckte över en gåva till alla talare som medverkade i North Swedens besöksprogram. I syfte att belysa att Umeå var Europas kulturstad 2014, bestod gåvan dels av en bok med konst av samiska konstnärer, dels av Västerbottenost i en annorlunda tappning med en burk hjortronsylt.

Vi tackar för Folkbildning Västerbottens besök på North Sweden och välkomnar er åter till Bryssel!

Läs om Folkbildning Västerbottens verksamhet

/Julia Hanson

Allmänna nyheter

 • Samråd om EU:s gemensamma framtida jordbrukspolitik ”CAP”

  2018-04-23

  Fredagen den 20 april bjöd Lantbrukarnas riksförbund i Bryssel in till ett möte för att informera om EU-kommissionen kommande förslag till nytt regelverk i CAP (Common Agricultural Policy), EU:s gemensamma jordbrukspolitik, som beräknas presenteras före sommaren. Just nu är ett samråd ute för den som vill att ge sin syn om framtidens jordbrukspolitik i EU. I dagsläget kommer 15-20 procent av de svenska lantbrukarnas inkomster från CAP och reglerna i CAP påverkar hur jordbruket bedrivs genom olika direktstöd till jordbruket samt i övrigt insatser för utveckling av landsbygden. I och med den nya tänkta jordbrukspolitiken, som ska gälla för EU:s nästa långtidsbudget, vill EU-kommissionen se en mer moderniserad CAP som ska öka produktivitet inom jordbruket, säkerhetsställa levnadsstandarden, stabilisera marknaden och säkerhetsställa skäliga pris.

 • Norra Sverige nominerade att delta vid European Week of Cities and Regions 2018

  2018-04-18

  Den 8 – 11 oktober äger European Week of Cities and Regions 2018 rum i Bryssel. För att sondera utifrån deltagarnas preferenser vad arrangemanget ska innehålla har arrangörerna valt att i år genomföra en omröstning för att välja ut 20 aktiviteter som ska äga rum under veckan i oktober. Norra Sveriges regioner och NSPA tillsammans med partnergrupperingen “European North Atlantic Arctic Partnership” deltar i röstningen med bidraget ”Sustainable development of the Arctic region for the benefit of all of Europe”.

 • EFNS på EU:s Instagram

  2018-04-11

  Under EFNS fick deltagarna möjlighet att skicka ett vykort adresserat till EU-kommissionen i Bryssel. Dessa har uppmärksammats på Instagram och ”gillats” av ca 1 000 personer.

 • Folkbildning på besök

  2018-04-11

  Folkbildning Västerbotten som var på besök i Bryssel den 9 och 10 april består av 20 länsbildningsförbund med studieförbundsorganisationer och folkhögskolor.

 • Inbjudan till NSPA-forum 2018

  2018-03-26

  North Sweden bjuder tillsammans med NSPA in till NSPA-forum 2018 den 2-3 maj i Storhogna Högfjällshotell & Spa, i Vemdalen, Jämtland Härjedalen.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS