Svenska EU-parlamentariker om EU:s hetaste frågor

2017-09-18

De svenska EU-parlamentarikerna tror att Brexit och flyktingfrågan kommer att vara de mest diskuterade frågorna under hösten. För våra skogrika regioner är dock den mest aktuella frågan i EU den som rör skog och mark.

Frågan om vad skogen ska ha för roll i bekämpning av klimatförändringar är aktuell i EU och svenska EU-parlamentariker anser frågan betydelsefull för Sverige. EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kommenterar skogsfrågan till Europaportalen och poängterar den viktiga rollen Sverige har i skogsbruk;

— För att Sverige ska kunna fortsätta bruka skogen på ett hållbart sätt så är det viktigt att de föreslagna förändringarna i regelverket kring avverkning inte röstas igenom. Sverige har idag ett av de mest hållbara skogsbruken i hela Europa, och så ska det fortsätta vara.

Brexit och flyktingfrågan

När det gäller frågor som är i hetluften för hela EU nämns Brexit och migrationsfrågan av flertalet parlamentariker. Skilsmässan mellan EU och Storbritannien är komplicerad. Hittills har förhandlingarna om Storbritanniens EU-utträde knappt nått några framsteg och tidsplanen för framtidens förhandlingar är oklar.  Tio av de svenska ledamöterna anser att detta kommer att vara en av de viktigaste frågorna i höst eftersom förhandlingarna är betydelsefulla då de kan påverka EU i stor utsträckning om de skulle misslyckas. 

— Brexitförhandlingarna handlar om enormt massa saker och misslyckas man blir det allvarliga konsekvenser. Det blir värst för Storbritannien, men illa också för oss. Sverige måste ligga på för att vi ska få en bra lösning, sade EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) till Europaportalen.

Flyktingfrågan har orsakat tvister då inte alla EU-länder klarat av att komma överens om hur asylpolitiken ska se ut. Länderna skulle ena sig redan innan sommaruppehållet om den framtida strategin för asylpolitik men Polen och Ungern vill inte se en jämn fördelning av asylsökande till alla EU-länder. Majoriteten av de svenska EU-parlamentarikerna betraktar asylpolitiken som en mycket viktig fråga dock från olika perspektiv.

Det återstår att se vad som kommer att hända under hösten inom dessa heta EU-frågor. Andra ämnen som de svenska ledamöterna anser betydelsefulla är sociala pelaren, terrorism, klimat och försvar.

Minst tre ledamöter har pekat ut någon av nedanstående punkter som höstens viktiga EU-frågor:

 • Asyl och migration
 • Brexit
 • Sociala pelaren / socialt toppmöte Göteborg
 • Klimat
 • Sveriges skogar och utsläpp av växthusgaser / LULUCF (land use, land use-change and forestry)
 • Försvar
 • Bekämpa terrorism
 • Värna öppen handel mot protektionism


Läs hela artikeln här

Allmänna nyheter

 • 250 miljoner i EU-stöd till Norr- och Västerbotten från EU:s strukturfonder

  2018-12-17

  Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har beslutat att 28 prioriterade projekt i Norr- och Västerbotten ska få dela på 250 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Sedan 2015 har partnerskapet delat ut över 1,5 miljarder kronor för att bidra till regional utveckling i Övre Norrland.

 • EU och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

  2018-12-03

  Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas problemet med könsbaserat våld världen över. Från den 25 november till den 10 december pågår kampanjer på olika platser i världen i syfte att motverka våld. 2018 års tema är Orange the World: #HearMeToo, vilket bland andra EU-parlamentet i Bryssel och Piteå Science Park uppmärksammade genom att lysa upp sina byggnaderna i färgen orange.

 • Europaparlamentet lanserar dubbla initiativ inför EU-valet 2019

  2018-12-03

  Inför EU-valet 2019 har Europaparlamentet lanserat hemsidan ”Det här gör EU för mig” som syftar till att illustrera i vilken utsträckning som EU gör skillnad för din region, ditt yrke eller din fritidssysselsättning. Därtill har också kampanjen ”Den här gången röstar jag” lanserats med målet att främja det demokratiska engagemanget inför EU-valet.

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS