Svenska EU-parlamentariker om EU:s hetaste frågor

2017-09-18

De svenska EU-parlamentarikerna tror att Brexit och flyktingfrågan kommer att vara de mest diskuterade frågorna under hösten. För våra skogrika regioner är dock den mest aktuella frågan i EU den som rör skog och mark.

Frågan om vad skogen ska ha för roll i bekämpning av klimatförändringar är aktuell i EU och svenska EU-parlamentariker anser frågan betydelsefull för Sverige. EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kommenterar skogsfrågan till Europaportalen och poängterar den viktiga rollen Sverige har i skogsbruk;

— För att Sverige ska kunna fortsätta bruka skogen på ett hållbart sätt så är det viktigt att de föreslagna förändringarna i regelverket kring avverkning inte röstas igenom. Sverige har idag ett av de mest hållbara skogsbruken i hela Europa, och så ska det fortsätta vara.

Brexit och flyktingfrågan

När det gäller frågor som är i hetluften för hela EU nämns Brexit och migrationsfrågan av flertalet parlamentariker. Skilsmässan mellan EU och Storbritannien är komplicerad. Hittills har förhandlingarna om Storbritanniens EU-utträde knappt nått några framsteg och tidsplanen för framtidens förhandlingar är oklar.  Tio av de svenska ledamöterna anser att detta kommer att vara en av de viktigaste frågorna i höst eftersom förhandlingarna är betydelsefulla då de kan påverka EU i stor utsträckning om de skulle misslyckas. 

— Brexitförhandlingarna handlar om enormt massa saker och misslyckas man blir det allvarliga konsekvenser. Det blir värst för Storbritannien, men illa också för oss. Sverige måste ligga på för att vi ska få en bra lösning, sade EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) till Europaportalen.

Flyktingfrågan har orsakat tvister då inte alla EU-länder klarat av att komma överens om hur asylpolitiken ska se ut. Länderna skulle ena sig redan innan sommaruppehållet om den framtida strategin för asylpolitik men Polen och Ungern vill inte se en jämn fördelning av asylsökande till alla EU-länder. Majoriteten av de svenska EU-parlamentarikerna betraktar asylpolitiken som en mycket viktig fråga dock från olika perspektiv.

Det återstår att se vad som kommer att hända under hösten inom dessa heta EU-frågor. Andra ämnen som de svenska ledamöterna anser betydelsefulla är sociala pelaren, terrorism, klimat och försvar.

Minst tre ledamöter har pekat ut någon av nedanstående punkter som höstens viktiga EU-frågor:

 • Asyl och migration
 • Brexit
 • Sociala pelaren / socialt toppmöte Göteborg
 • Klimat
 • Sveriges skogar och utsläpp av växthusgaser / LULUCF (land use, land use-change and forestry)
 • Försvar
 • Bekämpa terrorism
 • Värna öppen handel mot protektionism


Läs hela artikeln här

Allmänna nyheter

 • EU Arctic Forum ”Knowing, developing and connecting Arctic” med urfolksdialog

  2018-09-20

  Den 17 september gick det första EU Arctic Forum i regi av EU-kommissionen av stapeln i Bryssel. Temat ”förstå, utveckla och förena Arktis” inkluderade även den årliga dialogen med den arktiska ursprungsbefolkningen. Företrädare från regioner och EU, forskning samt näringsliv och nationella Arktiska aktörer var på plats. Diskussioner om bland annat bredbandsförsörjning i Arktis, handelsmöjligheter, hållbara och innovativa utvecklingsmöjligheter byggde på den arktiska samrådsrapport i EU som nätverket för Northern Sparsely Populated Area (NSPA) bidragit till avseende EU:s framtida investeringsstöd till det nordligaste Europa. Från hemregionerna medverkade Erik Bergqvist, ordförande Region Västerbotten, och Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå. Med från norra Sverige fanns även Åsa Larsson-Blind företrädande Samerådet.

 • Vi välkomnar höstens praktikanter, Michaela och Stina!

  2018-09-20

  Vi välkomnar de nya praktikanterna, Michaela Wikdahl och Stina Skoglöf till North Swedens kontor i Bryssel. De kommer att bistå North Swedens dagliga arbete med exempelvis omvärldsbevakning, nyhetsrapportering och att ta hand om besöksgrupper från hemregionen. Michaela och Stina kommer att praktisera under höstterminen, mellan tidsperioden september till slutet av januari 2019. Vi på North Sweden är glada att ha dem hos oss!

 • Umeå kan bli EU:s innovationshuvudstad

  2018-09-12

  Umeå är en av finalisterna till EU:s utmärkelse ”Capital of Innovation” och kan komma att tilldelas prissumman på 1 miljon Euro. Priset uppmärksammar städer som bidrar till ett innovativt klimat och effektivt använder innovationer i statsförvaltningen.

 • EU-kommissionens och Junckers ”State of the union”- tal 2018

  2018-09-12

  Den 12 september talade Europakommissionens president Jean-Claude Juncker vid sitt fjärde ”State of the union-tal” om vad som är Kommissionens främsta ansvar och prioriteringar innan EU-valet som infaller i maj 2019. Juncker framhöll bland annat att EU bör lägga sig i stort i stora frågor och smått i små frågor. Ett exempel, tillika en udda med omdebatterad fråga, är EU-bestämmelsen om sommar- och vintertid som han anser är en typisk liten fråga som medlemsstater själva ska besluta om.

 • EU satsar 150 miljoner euro på frukt & grönsaker i skolan

  2018-09-12

  Frukt, mellanmål, grönsaker och mjölkprodukter ska ges till skolor inom EU. Det främsta syftet är att förbättra barns hälsa men man vill även satsa på att barnen utbildas inom näringslära. Totalt sett berörs 30 miljoner barn i EU under läsåret 2018/19.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS