Sverige och EU slår rekord

2017-05-08

Aldrig tidigare har en så stor del av EU:s medborgare haft ett jobb. Andelen sysselsatta är nu större än innan finanskrisen.

Under 2016 nådde sysselsättningsgraden i medlemsländerna 71,1 procent, visar siffror från Eurostat.

Det är den högsta noteringen sedan mätningarna inleddes och slår det tidigare rekordet från 2008, innan finanskrisen, då 70,3 procent av befolkningen mellan 20 och 64 år hade ett arbete. Sverige hade den högsta noteringen på 81,2 procent vilket är den högsta enskilda sysselsättningsgraden för ett EU-land någonsin. Statistiken visar på en liknande ökning för både män och kvinnor och över två tredjedelar av befolkningen mellan 55 och 64 år är sysselsatta i Sverige, Tyskland och Danmark.

Eurostat statistik

Statistik från Eurostat

EU:s mål är att till år 2020 ha en sysselsättningsgrad på 75 procent. Alla medlemsländer förutom Storbritannien har ett nationellt mål. Sju av EU:s länder hade redan under 2016 klarat sina nationella sysselsättningsmål satta för år 2020, bland dem finns Sverige, Tyskland och Irland.

Läs mer kring statistiken från Eurostat här (PDF)

/Sanna Schumacher

 

 

Allmänna nyheter

 • EU och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

  2018-12-03

  Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas problemet med könsbaserat våld världen över. Från den 25 november till den 10 december pågår kampanjer på olika platser i världen i syfte att motverka våld. 2018 års tema är Orange the World: #HearMeToo, vilket bland andra EU-parlamentet i Bryssel och Piteå Science Park uppmärksammade genom att lysa upp sina byggnaderna i färgen orange.

 • Europaparlamentet lanserar dubbla initiativ inför EU-valet 2019

  2018-12-03

  Inför EU-valet 2019 har Europaparlamentet lanserat hemsidan ”Det här gör EU för mig” som syftar till att illustrera i vilken utsträckning som EU gör skillnad för din region, ditt yrke eller din fritidssysselsättning. Därtill har också kampanjen ”Den här gången röstar jag” lanserats med målet att främja det demokratiska engagemanget inför EU-valet.

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

 • Piteå kommun erhåller 4 miljoner kronor som ledarprojektpartner i EU-migrantprojekt

  2018-10-31

  Piteå kommun har tilldelats drygt fyra miljoner kronor av Europeiska socialfonden (ESF) för det transnationella projektet ”Employment for Migrants” som sträcker sig mellan tidsperioden 2018–2021 och syftar till att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden. ESF är Europas viktigaste ekonomiska instrument för att stödja arbetstillfällen, hjälpa människor att få bättre jobb och säkra rättvisare jobbmöjligheter för alla EU-medborgare. En av prioriteterna med ESF är att främja social integration genom att hjälpa människor från missgynnade grupper att komma in i arbete.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS