Tyck till om Erasmus+

2017-04-26

Erasmusprogrammet firar 30 år! 

Tack vare Romfördraget har vi nu ett EU utan gränser, ett EU där människor kan röra sig fritt och lättare jobba eller studera utomlands. Sedan Erasmusprogrammet startade 1987 har vi sett en ännu större öppenhet i Europa, där allt fler unga tar del av EU:s alla fördelar och möjligheter. De nio miljoner människor, varav 188 000 svenskar, som de senaste 30 åren har deltagit i ett utlandsutbyte med stöd av Erasmus+ och tidigare program, något som inte skulle vara möjligt i Europa med stängda gränser.

ladda ned

Principen om fri rörlighet är en förutsättning för Erasmus+ och alla deltagare genom åren är ett utmärkt exempel på varför möjligheten att röra sig fritt i Europa är så viktig. Miljontals människor har fått möjligheten till nya erfarenheter och kunskaper som ett utlandsutbyte innebär. Allt detta är möjligt tack vare beslutet 1957 att främja fri rörlighet i Europa.

Europa ser inte ut som för 30 eller 60 år sedan, och det finns alltid mer att göra för att skapa större samhörighet. Därför vänder EU-kommissenen sig till dig – Erasmusgenerationen – för att lyssna till dina idéer hur framtidens Europa bör skapas tillsammans.

Dela dina idéer: vad kan EU göra för att hitta innovativa lösningar på problem? Hur kan Erasmus+ bygga starkare broar mellan länder och kulturer för att stärka samhörigheten?

Data kommer att användas för att jämföra förändringar i beteende, attityder och kompetenser hos elever och personal före och efter utbytesterminen eller studiebesöket inom EU.

Hör av dig och fyll i enkäten, även om du aldrig har deltagit i något internationellt rörlighet eller samarbetsprogram.

Undersökningen tar cirka 15 minuter. Vänligen följ denna länk för att svara på frågorna.

Läs mer om Erasmus+ här.

/Maria Sandberg

Allmänna nyheter

 • EU och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

  2018-12-03

  Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas problemet med könsbaserat våld världen över. Från den 25 november till den 10 december pågår kampanjer på olika platser i världen i syfte att motverka våld. 2018 års tema är Orange the World: #HearMeToo, vilket bland andra EU-parlamentet i Bryssel och Piteå Science Park uppmärksammade genom att lysa upp sina byggnaderna i färgen orange.

 • Europaparlamentet lanserar dubbla initiativ inför EU-valet 2019

  2018-12-03

  Inför EU-valet 2019 har Europaparlamentet lanserat hemsidan ”Det här gör EU för mig” som syftar till att illustrera i vilken utsträckning som EU gör skillnad för din region, ditt yrke eller din fritidssysselsättning. Därtill har också kampanjen ”Den här gången röstar jag” lanserats med målet att främja det demokratiska engagemanget inför EU-valet.

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

 • Piteå kommun erhåller 4 miljoner kronor som ledarprojektpartner i EU-migrantprojekt

  2018-10-31

  Piteå kommun har tilldelats drygt fyra miljoner kronor av Europeiska socialfonden (ESF) för det transnationella projektet ”Employment for Migrants” som sträcker sig mellan tidsperioden 2018–2021 och syftar till att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden. ESF är Europas viktigaste ekonomiska instrument för att stödja arbetstillfällen, hjälpa människor att få bättre jobb och säkra rättvisare jobbmöjligheter för alla EU-medborgare. En av prioriteterna med ESF är att främja social integration genom att hjälpa människor från missgynnade grupper att komma in i arbete.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS