Tyck till om Erasmus+

2017-04-26

Erasmusprogrammet firar 30 år! 

Tack vare Romfördraget har vi nu ett EU utan gränser, ett EU där människor kan röra sig fritt och lättare jobba eller studera utomlands. Sedan Erasmusprogrammet startade 1987 har vi sett en ännu större öppenhet i Europa, där allt fler unga tar del av EU:s alla fördelar och möjligheter. De nio miljoner människor, varav 188 000 svenskar, som de senaste 30 åren har deltagit i ett utlandsutbyte med stöd av Erasmus+ och tidigare program, något som inte skulle vara möjligt i Europa med stängda gränser.

ladda ned

Principen om fri rörlighet är en förutsättning för Erasmus+ och alla deltagare genom åren är ett utmärkt exempel på varför möjligheten att röra sig fritt i Europa är så viktig. Miljontals människor har fått möjligheten till nya erfarenheter och kunskaper som ett utlandsutbyte innebär. Allt detta är möjligt tack vare beslutet 1957 att främja fri rörlighet i Europa.

Europa ser inte ut som för 30 eller 60 år sedan, och det finns alltid mer att göra för att skapa större samhörighet. Därför vänder EU-kommissenen sig till dig – Erasmusgenerationen – för att lyssna till dina idéer hur framtidens Europa bör skapas tillsammans.

Dela dina idéer: vad kan EU göra för att hitta innovativa lösningar på problem? Hur kan Erasmus+ bygga starkare broar mellan länder och kulturer för att stärka samhörigheten?

Data kommer att användas för att jämföra förändringar i beteende, attityder och kompetenser hos elever och personal före och efter utbytesterminen eller studiebesöket inom EU.

Hör av dig och fyll i enkäten, även om du aldrig har deltagit i något internationellt rörlighet eller samarbetsprogram.

Undersökningen tar cirka 15 minuter. Vänligen följ denna länk för att svara på frågorna.

Läs mer om Erasmus+ här.

/Maria Sandberg

Allmänna nyheter

 • Norra Sveriges internetförsörjning framhävs i Eurostats årsbok 2018

  2018-09-25

  EU:s statistikmyndighet Eurostat har publicerat ny statistik för europeiska regioner och städer i 2018 års årsbok. Eurostats uppgifter används ofta som underlag i planeringen av EU:s regionalpolitik och innehåller en rad olika uppgifter om regioners förutsättningar som bland annat rör ekonomi, hälsa och arbetsmarknad. Årsboken 2018 visar bland annat att Övre Norrland är framstående i försörjning av internet och bredband och är en av de regioner i EU som använder internet mest, då majoriteten av regionens befolkning använder internet dagligen tack vare den goda bredbandsförsörjningen.

 • EU Arctic Forum ”Knowing, developing and connecting Arctic” med urfolksdialog

  2018-09-20

  Den 17 september gick det första EU Arctic Forum i regi av EU-kommissionen av stapeln i Bryssel. Temat ”förstå, utveckla och förena Arktis” inkluderade även den årliga dialogen med den arktiska ursprungsbefolkningen. Företrädare från regioner och EU, forskning samt näringsliv och nationella Arktiska aktörer var på plats. Diskussioner om bland annat bredbandsförsörjning i Arktis, handelsmöjligheter, hållbara och innovativa utvecklingsmöjligheter byggde på den arktiska samrådsrapport i EU som nätverket för Northern Sparsely Populated Area (NSPA) bidragit till avseende EU:s framtida investeringsstöd till det nordligaste Europa. Från hemregionerna medverkade Erik Bergqvist, ordförande Region Västerbotten, och Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå. Med från norra Sverige fanns även Åsa Larsson-Blind företrädande Samerådet.

 • Vi välkomnar höstens praktikanter, Michaela och Stina!

  2018-09-20

  Vi välkomnar de nya praktikanterna, Michaela Wikdahl och Stina Skoglöf till North Swedens kontor i Bryssel. De kommer att bistå North Swedens dagliga arbete med exempelvis omvärldsbevakning, nyhetsrapportering och att ta hand om besöksgrupper från hemregionen. Michaela och Stina kommer att praktisera under höstterminen, mellan tidsperioden september till slutet av januari 2019. Vi på North Sweden är glada att ha dem hos oss!

 • Umeå kan bli EU:s innovationshuvudstad

  2018-09-12

  Umeå är en av finalisterna till EU:s utmärkelse ”Capital of Innovation” och kan komma att tilldelas prissumman på 1 miljon Euro. Priset uppmärksammar städer som bidrar till ett innovativt klimat och effektivt använder innovationer i statsförvaltningen.

 • EU-kommissionens och Junckers ”State of the union”- tal 2018

  2018-09-12

  Den 12 september talade Europakommissionens president Jean-Claude Juncker vid sitt fjärde ”State of the union-tal” om vad som är Kommissionens främsta ansvar och prioriteringar innan EU-valet som infaller i maj 2019. Juncker framhöll bland annat att EU bör lägga sig i stort i stora frågor och smått i små frågor. Ett exempel, tillika en udda med omdebatterad fråga, är EU-bestämmelsen om sommar- och vintertid som han anser är en typisk liten fråga som medlemsstater själva ska besluta om.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS