Umeå 2:a i iCapital

2018-11-07

Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

Carlos Moedas, EU-kommissionär med ansvar för forskning, vetenskap och innovation, tillkännagav den vinnande staden på webbtoppmötet i Lissabon den 6 november:

– Städer är innovationsfyrar. De verkar som magneter för talang, för kapital, för möjlighet. Med Europas Innovationshuvudstad belönar vi de städer som anstränger sig extra för att testa nya idéer, tekniker och sätt att få medborgarna hörda om hur deras stad förändras.

Internationell bärkraft

Europa behöver fler innovationer för att klara den globala konkurrenskraften. Ett sätt att lyfta innovationskraften i Europa är genom det instiftade priset European Capital of Innovation.

Från Umeås sida sägs att det är Umeås långsiktiga arbete med jämställdhet i kombination med ett excellent innovationssystem och nära samarbete med Universiteten som imponerat på den expertjury som utvärderar städernas innovationsarbete. För Umeå är det viktigt att kunna jämföra och mäta insatser inom innovationsområdet. På ett nationellt plan är det faktum att Umeå är i final en garant för att innovationer, forskning och metodutveckling från Umeå har en internationell bärkraft.

Öppenhet och tillit

Marie-Louise Rönnmark, kommunfullmäktiges ordförande, framhöll på en presskonferens med Carlos Moedas att den öppenhet och tillit som präglar Umeå skapar ett samhälle där man vågar tänka nya tankar och hitta innovativa lösningar på stora utmaningar. Satsningarna på 5G i Umeå är unika och visar att vi ligger i framkanten.

– Vi är den första svenska staden som har nått så här långt i European Capital of Innovation. Det visar att vårt sätt att arbeta i Umeå med stora satsningar på kultur och ett nära samarbete mellan universitet, näringslivet och Umeåborna gör skillnad, säger Marie-Louise Rönnmark.

icapital22

Kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark tillsammans med Carlos Moedas, EU-kommissionär med ansvar för forskning, vetenskap och innovation under presskonferensen efter att vinnaren tillkännagivits.

Umeå kommun har redan tidigare visat sin betydelse för regionens och EU:s utveckling genom att 2017 utses till Lighthouse i det av EU finansierade Horisont 2020-projektet Ruggedised. Umeå utgör där en av tre städer som tillsammans ska leda utvecklingen av smarta och hållbara lösningar för europeiska städer inom ramen för EU:s satsning på Smart Cities and Communities.

Inför etablerandet av Smart Cities var North Sweden engagerad på EU-nivå tillsammans med nätverket för Northern Sparsely Populated Areas, NSPA, för att öppna upp för att även städer under 250 000 invånare skulle ges möjlighet att medverka. Även mindre städer har en viktig tillväxtfrämjande roll och att vara testbäddar för nya lösningar genom att ges möjligheter till deltagande i också EU-program avsedda för urban utveckling.

iCapital-vinnaren Aten får en miljon euro i prispengar. Umeå och övriga städer får 100 000 euro som kommer att användas till att utveckla stadens arbete med innovation.

Läs mer om Umeås innovationsekosystem

/Niklas Johansson  

Allmänna nyheter

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

 • Piteå kommun erhåller 4 miljoner kronor som ledarprojektpartner i EU-migrantprojekt

  2018-10-31

  Piteå kommun har tilldelats drygt fyra miljoner kronor av Europeiska socialfonden (ESF) för det transnationella projektet ”Employment for Migrants” som sträcker sig mellan tidsperioden 2018–2021 och syftar till att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden. ESF är Europas viktigaste ekonomiska instrument för att stödja arbetstillfällen, hjälpa människor att få bättre jobb och säkra rättvisare jobbmöjligheter för alla EU-medborgare. En av prioriteterna med ESF är att främja social integration genom att hjälpa människor från missgynnade grupper att komma in i arbete.

 • Sverige har EU:s mest hållbara demokrati enligt undersökning

  2018-10-29

  Den tyska stiftelsen Bertelsmann har sammanställt hundratalet indikationer för att mäta demokrati och gott styre i EU- och OECD-länderna. Resultatet för 2018 visar en negativ trend i flera EU-länder. I 16 av 28 EU-länder har det, enligt Bertelsmanns index, skett en försämring när det kommer till demokrati. Stiftelsen säger att växande partipolarisering och tilltagande populistiska krafter är de bakomliggande orsakerna till den negativa trenden.

 • Gymnasieelever från Skellefteå i Bryssel under studiebesöket ”EU på riktigt”

  2018-10-24

  North Sweden fick den 17 oktober besök av elever från Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå genom projektet ”EU på riktigt” som Skellefteå kommun står bakom. North Sweden hade gjort ett program och guidade Axel Bergkvist och Klara-Lovisa Rogersdotter samt deras lärare Daniel Strömberg i Bryssel som fick möjlighet att besöka några internationella aktörer på Bryssel-arenan och öka sin kunskap om EU. De besökte bland annat Europeiska Kommissionen, Svenskt Näringsliv, Europaparlamentet, Sveriges ständiga representation samt European Federation of Journalists (EFJ).

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS