Umeå-politiker i Bryssel

- Jämställdhetsutskottet i Umeå tycker att det är viktigt att ta del av, och också vara en del av jämställdhetsarbetet i EU. Ett sätt är att knyta kontakter och ta del av den debatt som pågår i Bryssel. Dels vill vi skapa nätverk men även få insyn i framtida jämställdhetsfrågor som kommer att prioriteras av EU-kommissionen. Det är viktigt att det finns kunskap om dessa frågor på lokal nivå, säger Helene Brewer, Jämställdhetsstrateg på Umeå kommun.

Umeå kommuns jämställdhetsutskott befann sig i Bryssel mellan 15-16 mars för att ta del av arbetet i Europaparlamentets jämställdhetsutskott. Under sin tid i Bryssel besökte utskottet även EU-kommissionen och North Sweden European Office samt deltog på en konferens på Europaparlamentet där ämnet våld mot kvinnor stod på dagordningen.

- Det var oerhört lärorikt att ta del av den europeiska debatten om jämställdhetsfrågor, särskilt intressant var att närvara på Europaparlamentets jämställdhetsutskotts sammanträde där bland annat genusaspekter på konjunkturnedgången och finanskrisen diskuterades,  sammanfattade Helene Brewer.

Läs mer om Europaparlamentets konferens om våld mot kvinnor

Se Europaparlamentets jämställdhetsutskotts föredragningslista från 15 mars

/Tereza Nuaila

 

31 Mar 2010 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information