Från Vännäs till Bryssel

100601_vannas

Brysselresan avslutade en EU-utbildning för Vännäs kommuns samhällsbyggnadsförvaltning. Tidigare under våren höll North Swedens Anna Utsi ett endagsseminarium där hon gick igenom EU:s historia och struktur samt North Swedens verksamhet.

 - Målet med besöket i Bryssel var helt enkelt att lära sig mer om EU, hur beslutsprocessen fungerar, hur man i ett tidigare skede kan få vetskap om allting som är på gång, säger Samhällsbyggnadschef Tore Forsberg. EU beslutar om många tekniska frågor inom avfall, energi, klimat som påverkar oss väldigt mycket. Hur kan man från Vännäs komma in tidigt i beslutsprocessen och kanske till och med påverka besluten? Är det bäst genom SKL, North Sweden, EU-kommissionen? Nu vet vi vad det finns för möjligheter för oss att delta i projekt och få finansiering.

Gruppens två dagar i Bryssel var fullpackade och innehöll både övergripande information och policydiskussioner. 

Första dagen mötte gruppen Martina Högberg, Energiråd på Sveriges EU-representation. Man framförde där sina synpunkter om starkare kontroll av energimarknaden tillsammans med enklare metoder att köpa el från andra länder. Sedan träffade de Marcus Cato och Elin Johnsson vid Sveriges Kommuner och Landsting som berättade om sin Brysselverksamhet. Detta följdes av en presentation av Gunnel Klingberg från Municipal Waste Europe, som i detalj gick igenom avfallsdirektivet och framtida lagstiftning. Avslutningsvis ett besök på Europaparlamentet.

Andra dagen började med ett besök på EU-kommissionen, där Carl-Johan Hansson, berättade mer om EU-kommissonens arbete. Därefter träffade gruppen Mona Mansour från North Sweden som gick igenom tillängliga ansökningsprogram, bland annat Life+. Efter lunch och besök på North Swedens kontor berättade Martin Elsberger från EU-kommissonens generaldirektorat för energi om direktivet för energiförbruk i byggnader. Den andra dagen avslutades med en genomgång av dricksvattendirektivet från Jan Cortvriend från EU-kommissionens generaldirektorat för miljö.

/Niklas Hjelm-Smith

02 Jun 2010 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information