Save the date: Barents Euro-Arctic Council arrangerar konferens med samiskt fokus den 22–24 mars 2023

22–24 mars 2023 anordnas en konferens i Europaparlamentet i Bryssel av det finska ordförandeskapet i Barents Euro-Arctic Council (BEAC) tillsammans med Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola och de finska, svenska och norska sametingen. Fokus för konferensen är EU:s arktiska politik och ursprungsbefolkningar i Arktis. Program, talare och registrering kommer närmare eventet.

Barents Euro-Arctic Council (BEAC), som arrangerar konferensen med ett antal partners, är ett samarbete på nationell och regional nivå mellan Sverige, Finland, Danmark, Island, Ryssland och EU-kommissionen. Syftet med BEAC är att stärka samarbetet på en rad olika områden inom Barentsregionen, med hållbar utveckling i centrum. Inom ramen för samarbetet finns också en arbetsgrupp som särskilt arbetar med ursprungsbefolkningsfrågor i Barentsregionen. 

Under konferensen i Europaparlamentet kommer tre teman att stå i centrum.

  • Klimatförändringarna och Arktis 
  • EU:s arktiska och nordliga politik i en samisk kontext 
  • Samisk traditionell kunskap och kulturarv 

Program och talare kommer presenteras närmare eventet. Registrering är inte öppen än. 

Läs mer om Barents Euro-Arctic Council (BEAC) här.

Partner: Finska ordförandeskapet i Barents Euro-Arctic Council, Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola, finska sametinget, svenska sametinget och norska sametinget

Plats: Europaparlamentet

Detta evenemang har redan varit eller så saknar evenemanget tillfällen.