Grant Office besökte North Sweden

2012-11-07

Grant Office vid Umeå Universitets besökte den 29-30 oktober Bryssel och North Sweden. Under vistelsen hann man med att besöka EU-kommissionen, Europaparlamentet och European University Association (EUA).

121107 Gruppbild GO webb

Grant Office jobbar i första hand med att öka andelen EU-medel till forskningen vid Umeå universitet och det gör man bland annat genom att sprida information till forskare, bistå vid deras ansökningar och förmedla kontakter med industri och samhälle.

Syftet med besöket var bl a att öka kunskapen om EU och vilka olika möjligheter som finns för samarbete mellan europeiska universiteten som har bäring på forskning.

Innan hemfärd så avslutande sjumannagruppen brysselbesöket hos North Sweden European Office, som berättade om sin verksamhet och om EU frågor som har bäring i Norrbotten och Västerbotten. Ramona Culjak från Mid Sweden European Office i Bryssel var inbjuden till mötet och informerade om hur hon jobbar med forsknings- och innovationfrågor.

 /Martha Bahta

 

Nyheter

 • Forskning och innovation under kommande långtidsbudget – uppdatering av förhandlingsläget

  2018-12-19

  Ett halvår har nu gått sedan Kommissionen i maj och juni lade fram sitt förslag på långtidsbudget samt de program och fonder som den styr för perioden 2020-2027. Sedan dess pågår flitiga förhandlingar diskussioner om innehållet mellan EU:s institutioner, men även om mycket ännu är oklart så är det tydligt att forskning och innovation är högt på agendan med en kraftigt utökad budget för Horizon Europe som rymmer merparten av unionens engagemang på området. Det är även tydligt att det kommer en rad nya inslag i programmet som kommer att påverka utlysningar och fördelnings av forskningsmedel och därmed delvis förändra hur norra Sveriges aktörer kan arbeta med programmet. Här kommer en uppdatering av förhandlingsläget om forskning och innovation i den kommande programperioden.

 • Ny plattform för forskningsdata

  2018-12-05

  EU har lanserat en ny plattform, European Open Sience Cloud, där data från forskningsverksamhet ska kunna tillgängliggöras för andra forskare.

 • Snabbare utbyggnad av 5G

  2018-11-21

  Den 14 november röstade Europaparlamentet för ett förslag som ska skynda på utvecklingen av Europas 5G-nät. 5G är nästa generation telekommunikationssystem som kopplar trådbunden och trådlös kommunikation och ger extremt hög bandbredd till användare och anslutna objekt som mobiltelefoni och datorer men även hushållsapparater, sensorer och bilar.

 • Umeå finalist i iCapital

  2018-10-24

  Umeå har passerat nästa steg i utnämningen till European Capital of Innovation Awards och står nu som en av sex finalister till utmärkelsen och prissumman på 1 miljon Euro.

 • Region Västerbotten presenterade innovationsloop i Bryssel

  2018-10-24

  Region Västerbotten visade upp sitt koncept för öppen social innovation, innovationsloopen, vid ett seminarium vid European Week of Regions and Cities i Bryssel den 11 oktober. Under seminariet, som arrangerades i samarbete med det europeiska Interregprojektet Osiris, lyftes vikten av medborgardriven utveckling och internationella samarbeten i regional utveckling för att lösa samhällsutmaningar.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS