Europeisk samarbetsdag – Gemensamma gränser för oss närmare

2013-09-18

För första gången kommer Europeiska samarbetsdagen att anordnas och firas på en gemensam dag runtom i Europa, lördagen 21 september. Syftet med samarbetsdagen är att verka som ett EU i miniatyr, det vill säga föra samman och bygga förtroende mellan medborgare i länder Europa och EU.

Europeiskt territoriellt samarbete är ett allt viktigare inslag i EU:s regionalpolitik och har varit så de senaste 20 åren. Regioner och kommuner från olika EU-länder har samarbetat för att lära av varandra genom gemensamma program, projekt och nätverk. Människor som bor utanför EU:s gränser gynnas också av en gemensam politik som går ut på att lösa gränsregionernas problem genom bättre nätverk och gemensamma insatser. Sedan början av 1990-talet har omkring 30 000 gränsöverskridande projekt fått EU-medel. Dessa projekt har blivit till stor nytta för européerna genom skapandet av nya jobb, miljöskydd, bättre hälso- och sjukvård, bättre transporter och bättre energi för att bara nämna några saker.

Förra året uppmärksammade norra Sverige samarbetsveckan med tre stycken projekt del-finansierade av Botnia-Atlanticprogrammet däribland besök till Ekopark Käringberget för att titta på samiska lämningar.

Läs mer om Europeiska samarbetsdagen 2013.

Till North Swedens nyhet 2012.

/Filip Ingelström

Nyheter på området

 • Arctic Shorts: kortfilmskväll

  2018-12-05

  Under kortfilmsfilmkvällen Arctic Shorts i Bryssel, den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation.

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

 • Finalkonferens av ”Scirocco”

  2018-10-29

  Den 24 oktober hölls konferensen ”Scirocco – scaling integrated care in context”, ett utvärderingsverktyg för regioner att bedöma arbetet med ett integrerat vårdsystem.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS