Praktikantrapport "Den nordliga handelsrutten Northern Axis-Sidenvägen"

2018-02-14

Sofia Baumgartner, praktikant på North Sweden under hösteterminen 2017 har skrivit en praktikantrapport  om handelsrutten ”Northern Axis- Sidenvägen”. 

Under sin praktiktid på North Sweden kontoret i Bryssel skriver praktikanterna rapporter om särskilt valda ämnen. Sofia Baumgartner, som gjort praktik på North Sweden hösten 2017, har skrivit sin rapport om "Den nordliga handelsrutten Northern Axis-Sidenvägen". 


sidenvagen20180212

Nya sidenvägen - här sträckan från Kouvola i Finland till Xi’an i Kina (Bild: SVT)

Rapporten undersöker möjligheterna för Västerbotten och Norrbotten

Rapporten ger en inblick i relationen mellan Europeiska unionen och Kina med fokus på en redogörelse för den nya Sidenvägen som sträcker sig från Xi’an i Kina till Kouvola i Finland och belyser särskilt möjligheterna för kopplingen till Northern Axis och transportsystemet i Norrbotten och Västerbotten.

Nya sidenvägen är ett delvis finansierat projekt från Kina för att mer effektivt få tillgång till den Europeiska marknaden via tågtrafik. Sträckan mellan Finland och Kina går via Ryssland och Kazakstan och tar cirka 10-12 dagar, vilket är snabbt i relation till andra alternativ som finns för att binda samman kontinenterna. Handledare för rapporten har varit Mona Mansour, Senior Adviser European Affairs på North Sweden.

Praktikantrapport "Den nordliga handelsrutten Northern Axis-Sidenvägen"

Vid frågor kontakta Mona Mansour, Senior Adviser European Affairs, North Sweden European Office.

/Andreas Andersson Kurdve

Nyheter på området

 • Ansökningsomgång CEF2019

  2018-12-06

  EU-kommissionen har via INEA publicerat ansökningsomgången för CEF Transport 2019. Utlysningen för CEF 2019 med möjlighet att lämna in ansökan öppnar först den 8 januari 2019. Deadline är den 24 april 2019. Tillgänglig budget är 100 miljoner EUR

 • Transporter i Arktis

  2018-12-05

  Transporter i Arktis och den nordliga dimensionen på agendan i Bryssel under novembermånad. En rad seminarier och diskussionsforum har under november anordnats i Bryssel.

 • Kommissionen besökte Luleå

  2018-11-21

  Frederic Versini, vice enhetschef för TEN-T på EU-kommissionen DG MOVE besökte Luleå den 7-8 november 2018 på inbjudan av North Sweden.

 • Rundabordssamtal om CEF & TEN-T

  2018-10-24

  Den 11 oktober bjöd North Sweden European Office in nyckelpersoner till ett rundabordssamtal om "CEF och TEN-T från ett Arktiskt perspektiv" i Bryssel.

 • Studiebesök ScanMed södra

  2018-10-10

  North Sweden, tillsammans med infrastrukturstrateger från Norrbotten och Västerbotten, har besökt TEN-T:s stomnätskorridor ScanMeds södra del den 1-4 oktober 2018.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS