regiostars vinnare 2012

Under torsdagen, den 14/6, belönades projektet Older people for Older people (O4O) med årets RegioStars Award i kategorin Tillväxt för alla under en ceremoni i Bryssel. RegioStars Awards är ett årligt återkommande tävling i vilken EU-kommissionen lyfter fram innovativa projekt som fått stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden eller Sammanhållningsfonden.

Projektet O4O, som Luleå kommun har varit medverkande partner i, pågick mellan 2008-2010 och syftade till att skapa tilläggstjänster utöver det som offentliga aktörer kan erbjuda. Tanken var att ta till vara den äldre generationens samlade kunskap, erfarenhet och färdigheter för att kartlägga vilken service och verksamhet de behöver. På så sätt får de äldre en central roll i beslutsfattandet. Pilotprojekt inom ramen för O4O har pågått i tre byar i Luleå kommun, Niemisel, Jämtön och Sundom.

Utöver årets vinst har Norrbotten och Västerbotten har tidigare varit väldigt framgångsrika i RegioStars Awards. Sedan 2008 har projekt från vår region varit i final fyra gånger, ett av dessa projekt har vunnit och ett ytterligare har fått ett hedersomnämnande av juryn. 

Vinnarna av RegioStars Awards 2012 var:

  • Smart tillväxt: Eco World Styria
  • Hållbar tillväxt:  GRaBS (Green and Blue Space Adaptation for Urban Areas and Eco-Towns
  • Tillväxt för alla: Older People for Older People
  • CityStar: SydÖstra Malmö
  • Information till allmänheten: Regionalprogram för regionen Województwo Podlaskie 2007-2013

Läs Luleå kommuns slutrapport om O4O här

North Swedens nyhet om RegioStars Awards 2013 hittar ni här

Klicka här för att komma till RegioStars Awards officiella hemsida

/Hanna Högberg

19 Jun 2012 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information