Umeå kommun besökte Bryssel

Under två dagar, 18-19 april, hade North Sweden besök från Umeås kommunlednings stab. Dessa två dagar fylldes med möten på North Sweden, representanter från EU-kommissionen, Europaparlamentet, SKL, och Sveriges ständiga representation vid EU.

Besöket började med en kort presentation om North Swedens verksamhet i Bryssel och hur regionen är representerad i EU. Påverkansarbete och intressebevakning är två av North Swedens viktigaste område och vår direktör Mikael Janson gav gruppen en genomgång för var beslut fattas och hur regionen kan påverka besluten.

Vid EU-kommissionen togs gruppen emot av Lars Jörgen Magnusson från DG Budget och Ann-Kerstin Myleus från DG Regio. Lars Jörgen förklarade hur Europas historik har utvecklat EU till hur det ser ut idag. Ann-Kerstin som på kommissionen ansvarar för strukturfonderna för norra Sverige berättade om kommissionens syn på utvecklingen av regionen. Hon berättade också om de möjligheterna som kommer att finnas i den kommande programperioden enligt kommissionens förslag och om de pågående förhandlingarna mellan EU-parlamentet och europeiska rådet.

130430 Umeå gruppbild

Bakom kulisserna - Hur går det "egentligen" till i EU?
På Europaparlamentet mötte gruppen Robert Casinge som arbetar som politisk sakkunnig för de svenska socialdemokratiska europaparlamentarikerna. Han berättade om hur det är att arbeta i en internationell organisation som parlamentet och hur arbetet är organiserat. Under mötet diskuterades även aktuella frågor inom fiskeripolitiken och sysselsättnings och socialpolitiken som är Roberts bevakningsområden.

Annika Lidman från Sveriges kommuner och landsting (SKL) tog emot gruppen för ett möte där ett genomgående tema blev "egentligen". Genom att konkret förklara SKLs verksamhet i Bryssel med uppdrag och arbete lyckades Annika räta ut gruppens frågetecken om hur SKL och andra organisationer arbetar för att påverka beslutfattande på EU-nivå. Gruppen fick även en tydligare bild av hur beslut på EU-nivå påverkar kommuner och landsting.

Brysselbesöket avslutades vid Sveriges EU-representation i Bryssel där gruppen träffade Johanna Brismark, kanslichef; Charlotta Erikson, Intern webbredaktör och Simon Morrissey, administrativ personalhandläggare. Förutom information om representationens roll som regeringens förlängda arm i Bryssel fick gruppen även lära sig om de administrativa utamningar en utlandsmyndighet möter när det gäller anställningar, rekryteringar och skatteregler.

Vill du göra studiebesök i EU?

North Sweden hjälper våra huvudmän i norra Sverige med att planera och genomföra studiebesök i Bryssel. Utifrån gruppens intressen och målsättning hjälper vi till att formulera programmen och hitta de nyckelpersoner som är intressanta att träffa.

Läs mer hur North Sweden kan hjälpa till med studiebesök

För mer information kontakta Martha Bahta

/ Eric Lundvall och Niklas Johansson

22 Apr 2013 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information