Umeå2014 tackar med grand finale

141216fyrverkeriProgrammet för Umeå2014 börjar går mot sitt slut, men kulturhuvudstadsårets grand finale fick Umeåborna och besökarna ta del av redan på luciaaftonen. Kulturhuvudstadsåret sista stora show - Northern Light, anordnades den 13 december och blev som väntat en mycket välbesökt, musikdominerad och trivsam tillställning.  Med en stilenlig show i form av ett fyrverkeri ovanför Rådhuset trängdes 11 000 på det smockfulla torget där publiken serverades ett brett utbud av kortare uppträdanden. Till höjdpunkterna hörde Katarina Barruks jojk från rådhustornet, systrarna Märaks hiphop, Krajas sång och Svante Henrysons solocellostycke. 

På plats under kvällen fanns 2015 års kulturhuvudstäder Plzeň (Tjeckien) och Mons (Belgien) för en ceremoniell överlämning av kulturhuvudstadstiteln som de fick av Marie-Louise Rönnmark, ordförande i Umeås kommunfullmäktige och kommunstyrelsens kulturhuvudstadsberedning (tidigare kulturhuvudstadsutskottet) samt Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå2014. 
– Kulturhuvudstadsåret har varit ett lyft för det nordliga rummet, och Umeå har synts och hörts långt ut i Europa och världen. Året 2014 är snart till ända men kulturstaden Umeå kommer leva vidare och fortsätta vara en stad som förknippas med öppenhet, engagemang, nyfikenhet och passion, sa Marie-Louise Rönnmark
North Sweden och Umeå2014 arrangemang i EU under året
Umeå2014 kan blicka tillbacka på ett intensivt kulturhuvudstadsår om några veckor. North Sweden har under året arrangerat olika event tillsammans med Umeå2014 för att uppmärksamma kulturhuvudstadsåret och Norra Sveriges kreativa näringar på den Europeiska arenan. 

På plats under kvällen fanns 2015 års kulturhuvudstäder Plzeň (Tjeckien) och Mons (Belgien) för en ceremoniell överlämning av kulturhuvudstadstiteln som de fick av Marie-Louise Rönnmark, ordförande i Umeås kommunfullmäktige och kommunstyrelsens kulturhuvudstadsberedning (tidigare kulturhuvudstadsutskottet) samt Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå2014.      

– Kulturhuvudstadsåret har varit ett lyft för det nordliga rummet, och Umeå har synts och hörts långt ut i Europa och världen. Året 2014 är snart till ända men kulturstaden Umeå kommer leva vidare och fortsätta vara en stad som förknippas med öppenhet, engagemang, nyfikenhet och passion, sa Marie-Louise Rönnmark.

North Sweden och Umeå2014 arrangemang i EU under året
Umeå2014 kan blicka tillbaka på ett intensivt kulturhuvudstadsår om några veckor. North Sweden har under året arrangerat olika event tillsammans med Umeå2014 för att uppmärksamma kulturhuvudstadsåret och Norra Sveriges kreativa näringar på den Europeiska arenan. 

Först ut var bland annat en gemensam invigning av kulturhuvudstäderna Umeå tillsammans med Riga, ett frukostmöte för Svenska EU-parlamentariker om kulturhuvudstadsåret, fotoutställning om samiska kulturtraditioner i Regionkommittén och under Open Days, lokala och regionala aktörers vecka i Bryssel, anordnades ett seminarium med nätverket för EU:s kulturhuvudstäder som lockade många med temat kultur som ett recept för gränslöst medskapande. Kultur var en del av Östersjöregionens ledord 2014 då både Umeå och lettiska Riga är europeiska kulturhuvudstäder, och det manifesterades också under seminariet ”Go Creative - Go Europe” som på initiativ av North Sweden arrangerades av nätverket Informal Baltic Sea Group (iBSG) tillsammans med det Nordiska Ministerrådet och EU-kommissionen. För att under året också stärka medvetenheten om Norra Sveriges växande kreativa näringar medarrangerade North Sweden också EU Design Days med bland annat Kapstaden, årets World Design City. 

141216Umeavslutning
Rådhustorget i Umeå 

141216publik
11 000 besökare fyllde upp torget 

141216
Marie-Louise Rönnmark, ordförande i Umeås kommunfullmäktige 

Läs mer om avslutningsceremonin på Umeå2014:s hemsida

/Erica Rönnqvist

16 Dec 2014 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information