Storumans besök i EU

Den 7-9 juli har North Sweden och Bryssel haft besök av Storumans kommun från Västerbotten. Under sina dagar i Bryssel träffade gruppen representanter från bland annat North Sweden, EU-parlamentet, EU-kommissionens, SKL och Svensk energi.

Brysselresan avslutade en utbildning i EU-policy för kommunstyrelsen och det kommunala näringslivsbolaget.

150909 storuman
Delegation från Storumans kommun

 – Vi försöker vända på perspektiven, vi var inte i Bryssel primärt för att fråga hur vi kan få stöd X och Y utan för att få förklarat hur vi kan bistå med att skapa unionsvärden som i sin tur skapar utveckling i vår kommun. Målet med besöket i Bryssel är att lära oss mer om EU-policy för att belysa vår kommuns påverkansmöjligheter i för oss relevanta områden så som gruv- och mineral, energiproduktion, besöksnäring och infrastruktur. EU beslutar om många frågor som påverkar oss väldigt mycket. Nu vet vi vad det finns för möjligheter för oss att delta i projekt och få finansiering men även vilka kanaler det finns för att påverka EU:s beslut, sa Johan Duvdahl, Näringslivschef.

Gruppens tre dagar i Bryssel var fullpackade och innehöll både övergripande information och policydiskussioner.

Första dagen mötte gruppen Mikael Janson, Direktör på North Sweden som berättade om vår verksamhet och arbetsätt. Sedan träffade gruppen Kristin Ivarsson vid Sveriges Kommuner och Landsting som berättade om deras Brysselverksamhet. Detta följdes av ett möte på EU-kommissionens generaldirektorat för näringsliv med Milan Grohol som berättade vilka möjligheter det finns från EU att stärka små kommuner som Storuman i arbetet med unionsintressen likt gruvetableringar.

Andra dagen började med ett samtal med Charlotte Andersdotter om EU:s arbete inom forskning och innovation med fokus på Smart Specialisering och hur Storuman kan tänka för att jobba vidare inom detta. Därefter fick gruppen bekanta sig med hur Regionkommittén arbetar i Bryssel. Regionkommittén är ett rådgivande EU-organ som består av lokala och regionala folkvalda företrädare från de 28 EU-länderna. Storuman var med när de svenska regionala politikerna hade förmöte och på Regionkommitténs gemensamma session för alla medlemsländers företradare. Avslutningsvis på dagen besökte gruppen Europaparlamentet där de träffade Oskar Magnusson, politisk sakkunnig till Jens Nilsson (S) och med ansvar för bland annat transport och jordbruksfrågor.

Tredje och sista dagen i Bryssel började med ett möte på EU-kommissionens Generaldirektorat för regionalpolitik där Helena Sundblad Schäfer tog emot gruppen. Under mötet diskuterades hur EU:s strukturfonder kan vara ett verktyg för att hantera utmaningar i Storuman. Sista dagen avslutades med en genomgång av EU:s agenda inom energi där Joakim Bogdanoff från Svensk energi gav gruppen senaste nytt. En fråga som västerbottningarna lyfte var Västerbottens datacenterinitiativ och svensk elskatt inverkan på möjliga miljardinvesteringar i norra Sverige.

– Det kom fram mycket matnyttigt under våra dagar i Bryssel, det var dessutom lärorikt att se hur olika aktörer arbetar i EU. Nu börjar vårt eget arbete med att identifiera viktiga frågor utifrån den information som vi fått och hur vi på bästa sätt arbetar vidare för att skapa utveckling i vår kommun, sa Jimmy Lindberg, Projektledare Samhandling vid stora investeringar, som samordnade utbildningsdagarna.

Vill du också göra studiebesök i EU?

North Sweden hjälper våra huvudmän i norra Sverige med att planera och genomföra studiebesök i Bryssel. Utifrån gruppens intressen och målsättning hjälper vi till att formulera programmen och hitta de nyckelpersoner som är intressanta att träffa.

Läs mer hur North Sweden kan hjälpa till med studiebesök

För mer information kontakta Martha Bahta

/Martha Bahta

09 Sep 2015 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information