Ny rapport ekonomiska krisen och KKS

På uppdrag av EU-kommissionens generaldirektorat för utbildning och kultur har EENC (European Expert Network on Culture) publicerat en rapport som visar hur den ekonomiska krisen har påverkat unionens arbetsmarknad inom de kulturella och kreativa sektorerna (KKS).

Författarna till rapporten menar, med hänvisning till tillgänglig statistisk och kulturpolitiska satsningar i relation till den generella sysselsättningen i Europa, att KKS har haft en viss motståndskraft. Samtidigt påpekas att det är av stor vikt att politiken syftar till att gynna dels kulturellt deltagande, men även konsumtion av kulturella varor och tjänster, särskilt i en period då såväl offentliga som privata budgetar har minskat i flertalet medlemsländer.

Vad gäller Sverige lyfter rapporten fram att trenderna inom de flesta områden är positiva för både vuxna och ungdomar, samt att arbetskraften fortsätter att öka. Vidare lyfts fram att svenskt BNP har ökat med en snabb takt sedan 2009 och att de offentliga utgifterna har ökat parallellt med detta. Avslutningsvis påpekar rapporten att bidraget från KKS till den svenska BNP:n har sjunkit sedan 2011, men att brist på data gör det svårt att dra några slutsatser om hur utvecklingen har sett ut de senaste två åren.

Läs rapporten i sin helhet. 

 

/Kalle Eriksson

12 Mar 2015 Näringspolitik

Näringspolitik

Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information