Interregionala innovationer får nytt stöd från EU

EU-kommissionens instrument för interregionala innovationsinvesteringar, även kallat I3-instrumentet, har fått ett nytt arbetsprogram för perioden 2025–2027. Programmet ska fokusera på att skala upp innovation, stärka regionala innovationsekosystem samt stödja interregionala samarbeten. Syftet är att göra interregionala innovationsprojekt mogna för investeringar. Två nya projektutlysningar är planerade under detta år, varav den första öppnar redan i maj.

I mars 2025 meddelade EU-kommissionen att de antagit ett nytt arbetsprogram för I3-instrumentet som kommer att löpa fram till och med 2027. Programmet har tilldelats en budget på 176 miljoner euro, vilket ska användas för att stärka regionala innovationsekosystem och främja smart specialisering (S3) genom att stötta regioner i att utveckla innovationskapacitet.

I3-instrumentet är en del av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och ger stöd till interregionala innovationsprojekt i deras uppskalnings- och kommersialiseringsfaser. Instrumentet syftar till att hjälpa projekt att övervinna reglerings- och marknadsmässiga hinder och nå en nivå där de är så pass utvecklade att de kan attrahera investeringar, exempelvis från offentliga medel eller riskkapital, samt bli mogna för att genomföras i praktiken.

Vem riktar sig I3-instrumentet till?

I3-instrumentet riktar sig till samarbeten mellan forskare, företag, myndigheter och civilsamhället. Små och medelstora företag (SMEs) utpekas som en särskilt viktig målgrupp. Genom finansiellt och rådgivande stöd ska instrumentet bland annat stödja testning, pilotprojekt och kommersialisering av interregionala innovationer.

För närvarande stödjer I3-instrumentet 53 projekt. De erfarenheter och lärdomar som dessa genererar kommer att delas via plattformen I3 Support Facility, som ska erbjuda vägledning och nätverksmöjligheter för aktörer som samarbetar över regionala gränser.

Programmets struktur

Programmet är uppdelat i tre delar, som var och en har ett specifikt fokus för att främja innovation och interregionalt samarbete.

Den första delen, även kallad Strand 1, riktar sig till regioner med gemensamma styrkeområden inom smart specialisering. Syftet är att föra samman de regioner som är redo att investera i gemensamma innovationsprojekt.

Den andra delen, Strand 2a, fokuserar på regioner som är mindre ekonomiskt utvecklade, med målet att integrera och stärka deras roll i europeiska värdekedjor. Det kan handla om att utveckla produktion, distribution eller andra delar av värdekedjan för att skapa ökad tillväxt och konkurrenskraft.

Den sista delen, Strand 2b, syftar till att stärka regionernas innovationsekosystem. Fokus ligger på att bygga innovationskapacitet, exempelvis genom kompetensutveckling, samarbete och nätverkande, vilket på sikt kan leda till fler interregionala innovationsprojekt.

Luleå Tekniska Universitet ledare i I3-projekt

I3-projektet AMBITIOUS leds av Luleå Tekniska Universitet (LTU) och syftar till att driva utvecklingen inom Artificiell intelligens (AI), 5G och Internet of Things (IoT) framåt samt att främja interregionalt samarbete och kommersialisering. AMBITIOUS kommer under projektperioden att demonstrera sina lösningar genom fem användningsfall baserade på befintliga 5G-testbäddar i Sverige, Finland (Uleåborg och Kuopio) samt Grekland. Genom att erbjuda finansiering, testmiljöer och stöd vill projektet möjliggöra för små och medelstora företag att konkurrera globalt, förbättra säkerhetsåtgärder, minimera energispill och stärka sin innovationsresa för att slutligen integreras i EU:s värdekedjor.

Konsortiet består av sju små och medelstora företag, två storföretag, en region, en kommun, tre universitet och fyra innovationscenter, varav LTU är projektledare. Projektet sträcker sig mellan oktober 2023 – september 2026 med en budget på 6,3 miljoner euro.

Vad händer härnäst?

Två nya utlysningar inom ramen för I3-instrumentet är planerade att öppna i maj respektive oktober 2025. Den första kommer att fokusera på investeringsprojekt inom Strand 1 och 2a, medan den andra utlysningen riktar sig till kapacitetsbyggande projekt inom Strand 2b. 

/Maria Janulf

Läs mer om det nya arbetsprogrammet här.

Läs mer om projektet AMBITIOUS här och här.

Bild: Vecteezy.com

Innovationspolitik

Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.

Kontaktperson: Niklas Johansson

Mer information