Taggar: OECD
Den 24 januari invigde Västerbotten sina årliga veckor på Grand Hôtel i Stockholm med diskussioner om norra Sveriges gröna omställning. På scen fanns regionala och nationella företrädare samt representanter för företag och entreprenörer som på olika sätt bidrar till omställningen. North Sweden bistod genom att bjuda in EU-kommissionen samt OECD att medverka i presentationer och samtal på scenen. Tiden i Sverige användes därtill för deras del för ett antal andra viktiga och nyttiga möten.
I slutet av januari arrangerades ett introduktionsmöte om den nya EU-stödda OECD-studien om nordliga glesbefolkade områdena i Sverige, Norge och Finland på Grand Hotell i Stockholm under Västerbotten på Grand-dagarna. Under eventet samlades regionala företrädare från Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) i norra Sverige, Finland och Norge, för att tillsammans med nationella representanter samt representanter från EU-kommissionen och OECD diskutera utmaningar, samverkan och flernivåstyre i det europeiska Arktis samt förväntade effekter av den nya OECD-studien.
Den 24–25 mars ägde Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) Forum 2022 rum i Skellefteå. Under programmets 1,5 dagar fick deltagarna ta del av diskussioner med utgångspunkt i hur NSPA kan fördjupa sin samverkan mellan landsgränserna och gentemot EU genom att vara en viktig aktör i Arktis. Då det var tre år sedan det senaste forumet 2019, var det ett extra tryck vid årets konferens där Region Västerbotten samt North Sweden stod värd med uppåt 90 deltagare från det nordligaste Sverige, Norge och Finland.
Den 3 juni var det dags för årets stora forum för Europaforum Norra Sverige (EFNS) som sändes live från Östersund eftersom Jämtland Härjedalen stod värd för forumet. Det var ett fullspäckat program som de dryga 170 deltagarna tog del av och det övergripande temat var EU:s gröna giv med direkt koppling till norra Sveriges fyra regioner, men också att fira 20 år av EU-samverkan i norra Sverige med många framgångar att blicka tillbaka på.
Hur kan Europas arktiska regioner bidra till EU:s gröna giv genom industriellt ledarskap och tillgång till hållbara råvaror och batterier? Det var temat för dagen när North Sweden och Region Västerbotten tillsammans med de svenska och finska branschorganisationerna för gruvor, mineraler och metallproducenter, Svemin och Finnmin, arrangerade ett webbinarium i tre sessioner, mineralutvinning, batteriproduktion och återvinning. Eventet anordnades den 17 mars i partnerskap med EU-kommissionen under EU Industry Week.
01 feb 2021 Potential för världsledande gruvnäring i Norrbotten och Västerbotten enligt ny OECD-studie
18 nov 2020 Perspektiv om Norra Sverige i det urbana Europa
30 okt 2019 EU-finansierat drönarprojekt ska effektivisera renskötseln i Jämtland Härjedalen