OECD: Att stärka regionerna i det europeiska Arktis ger nytta för hela EU

Den internationella organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har antagit ett omfattande policydokument om de nordliga glest befolkade områdena inom Northern Sparsely Populated Areas (NSPA), som omfattar 14 regioner i norra Norge, Sverige och Finland. OECD framhäver regionernas roll för den gröna omställningen i sin rapport “Navigating Transition in European Arctic Regions: Lessons from 14 NSPA regions”.
Omfattande underlag i en samlad policyrapport
Rapporten, som tagits fram med finansiering från EU och regional nivå, lyfter fram behovet av förstärkt öst–västlig transportinfrastruktur, heltäckande digital uppkoppling och platsbaserade, målinriktade åtgärder för att stärka regionernas motståndskraft och främja ekonomisk diversifiering. Det bygger på ett omfattande underlagsmaterial med bland annat 14 regionala rapporter och ett antal tematiska rapporter som belyser demografi, konkurrenskraft, grön omställning, digitalisering och infrastruktur samt samverkan och styrning och nu har samlats i en sammanfattande rapport som antagits av OECD och presenterats för styrgruppen för NSPA vid mötet den 20 maj.
Viktigt dokument för regionerna i NSPA
– Denna rapport är en milstolpe för samarbetet i Europas nordligaste delar och visar att våra regioner är pionjärer i den gröna omställningen, säger Jonas Andersson, ordförande för NSPA nätverket och Region Jämtland Härjedalen, Sverige.
Rapporten belyser både de stora möjligheterna och de kritiska utmaningarna som NSPA-regionerna står inför. Även om dessa områden leder investeringar inom förnybar energi och innovation,, tampas områdena med utmaningar såsom befolkningsminskning, brister i digital infrastruktur och fragmenterade transportsystem.
– Våra regioner har stor potential, men begränsade resurser. För att kunna utnyttja våra tillgångar på ett hållbart sätt krävs ett effektivt och långsiktigt stöd på regional, nationell och europeisk nivå, adderar Jouni Ponnikas, medlem i NSPA:s styrkommitté och regional utvecklingsdirektör, Kainuu, Finland.
Det geopolitiska läget understryker ytterligare vikten av samordnade insatser.
– Arktis blir allt viktigare för Europas säkerhet och industristrategi. Därför måste europeiska beslut utgå från lokala och regionala behov – och inte bygga på standardlösningar uppifrån och ner, betonar Svein Ø. Eggesvik, ordförande för fylkesstyrelsen i Nordland fylke, Norge.
NSPA bidrar redan med betydande ekonomiska värden och resurser till sina respektive länder och hela EU. Enligt OECD har regionerna potential att bli en global modell för hållbar landsbygdsutveckling genom att nyttja sina naturresurser, innovationsförmåga och gröna tillväxtmöjligheter.
För att frigöra hela potentialen efterlyser OECD ett fördjupat nordiskt samarbete, bättre tillgång till regional statistik som kan vägleda beslutsfattare, samt konkreta verktyg för omfördelning och investeringar. Detta är avgörande för att samhällena och företagen i NSPA ska kunna bidra fullt ut till EU:s gröna och digitala ambitioner samt stärka Europas konkurrenskraft.
Slutsatsen är tydlig: det handlar om att stärka regionerna i det europeiska Arktis – till nytta för hela EU och Europa i en alltmer utmanande värld.
Lansering efter en lång process
Det var också ett bärande tema vid den officiella lanseringen av OECD-studien som regionerna i NSPA genomförde i Bryssel med medverkan från EU och nationell nivå den 18 februari 2025, när den slutgiltiga rapporten lagts fram för ansvarig kommitté i OECD där den också presenterats med medverkan från NSPA-regionerna på plats i Paris under december 2024. Detta efter en över två år lång process för att från OECD i samspel med de 14 regionerna och på uppdrag genom finansiering från EU-kommissionens Generaldirektorat (numera Generalsekretariat) för Reformer genomföra studien.
/NSPA
Läs OECD:s policy-rapport över NSPA här.
Läs om presentationen av studien vid OECD:s möte i Paris här.
Läs om lanseringen av studien med länkar till mer underlag här.
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information