Panelsamtal i Almedalen med fokus på OECD:s rapport om NSPA

Den 26 juni arrangerade North Sweden European Office, tillsammans med Europaforum Norra Sverige och North Sweden Stockholm Office, ett seminarium i Almedalen med fokus på den OECD-rapport som tagits fram över Europas nordliga och glesbefolkade områden. Seminariet som modererades av Max Englund, rådgivare på North Sweden, samlade paneldeltagare från regional, nationell och EU-nivå för att diskutera rapportens slutsatser – och inte minst vad nästa steg är: Vem gör vad, och hur gör vi det på smartast möjliga sätt?

Sofie Eriksson (S), Europaparlamentariker i panelsamtal tillsammans med Isak Utsi (S), kommunalråd Arjeplogs kommun, och Annelie Granljung, samordnare Tillväxtverket.

På Region Västerbottens scen i Almedalen den 26 juni arrangerades ett panelsamtal för att diskutera fynden i den nya OECD-rapport som tagits fram över Europas nordliga och glesbefolkade områden (Northern Sparsely Populated Areas,  NSPA) där norra Sveriges ingår tillsammans med regioner i norra Norge samt norra och östra Finland. Den nya rapporten från OECD ger en utförlig och samlad bild över regioneras förutsättningar och kommer även med rekommendationer till regional, nationell och EU-nivå såväl som samlat till alla NSPA-regionerna om åtgärder som behöver vidtas för att möta utmaningar och tillvarata möjligheter.

Max Englund inledde seminariet med att ge en överblick över rapporten Navigating Global Transitions in European Arctic Regions – Lessons from 14 NSPA regions. Rapporten bygger på ett projekt som genomförts de två senaste åren på uppdrag av EU-kommissionens SG Reform via EU:s tekniska stödinstrument (TSI). Rapporten är en sammanställning från elva tematiska rapporter och fjorton regionala studiebesök och bygger vidare på OECD:s territoriella översyn av NSPA-regionerna som publicerades 2017. Mycket har dock hänt sedan 2017 – en global pandemi, Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och ett allt mer osäkert geopolitiskt läge samtidigt som teknikutveckling och klimatförändringar förändrar spelplanen. Den nya rapporten syftar därför till att ge uppdaterad kunskap som kan användas för att navigera i de megatrender och snabba skiften som sker så att samhällen i norra Sverige och NSPA-regionerna kan stå sig starkare i framtiden.

Max Englund, rådgivare North Sweden, modererade panelsamtalet i Almedalen.

Första panelen: Regionala perspektiv på rapportens resultat

I seminariets första panel deltog Maud Ericson, strateg för infrastruktur vid Region Västerbotten, Peter Hjelm, strateg för näringsliv och utbildning vid samma region, samt Frida Bergman, strateg vid tillväxtverksamheten i Region Västernorrland. Samtalet fokuserade på hur OECD:s fynd speglar den lokala verkligheten inom områden som näringsliv, kompetensförsörjning och infrastruktur. I panelen betonades bland annat vikten av att bygga ut bredband, transporter och flygförbindelser, stärka vuxenutbildning och lärcentrum i glesbygd samt att öka förädlingsgraden och diversifiera näringslivsstrukturen.

Peter Hjelm lyfte lärcentras centrala roll, inte bara som utbildningsnav utan också som motorer för lokal utveckling. Genom att erbjuda livslångt lärande på hemmaplan stärker de både individens möjligheter och företagens tillgång till rätt kompetens.

Frida Bergman framhöll att ett av de stora värdena i rapporten ligger i att regionernas verklighet bekräftas av en betrodd extern part. Även om mycket av det som lyfts i rapporten känns igen för aktörer i norra Sverige är det värdefullt att kunna använda OECD:s argumentation i dialog med den nationella nivån och EU, för att tydliggöra behovet av platsbaserade lösningar.

Frida Bergman, Region Västernorrland, och Maud Ericson, Region Västerbotten.

Från ord till handling – vad krävs nu?

Den andra panelen riktade blicken framåt och diskuterade hur vi kan göra verklighet av rapportens olika rekommendationer och hur olika politiknivåer borde förhålla sig till varandra för att bidra till denna process. I samtalet deltog Sofie Eriksson (S), Europaparlamentariker, Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplogs kommun samt Annelie Granljung, samordnare vid Tillväxtverket för nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbotten och Västerbotten.

Isak Utsi uttryckte en förhoppning om att rapporten ska kunna ge oss verktyg för att ta nästa steg i utvecklingen och i slutändan göra livet bättre för de människor som bor i norra Sverige och i hela NSPA-området. Han menade att rapporten tydligt visar att regionerna inte är tärande, en bild som tidigare dominerat, utan att de trots sina utmaningar bidrar med stora värden i form av råvaror, innovationer, turism och livskvalitet. Det faktum att varje region fått specifika rekommendationer understryker också behovet av platsbaserade lösningar, konstaterade han.

Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplogs kommun.

Sofie Eriksson pekade på hur många av EU:s stora strategiska frågor som beredskap, säkerhet, strategisk autonomi, industri- och energifrågor förverkligas av människor på lokal och regional nivå. Hon betonade att det är viktigt att kunna förklara de lokala och regionala förutsättningarna för EU-politiken, särskilt i ljuset av centraliseringstendenser inom EU:s sammanhållningspolitik. Därför krävs ett starkt försvar för platsbaserade lösningar, både av rättviseskäl och för att nå bättre resultat.

Annelie Granljung, som arbetar med Tillväxtverkets uppdrag kopplat till nyindustrialiseringen i norra Sverige, kände igen sig väl i rapportens betoning på kapacitetsbyggande. Hon beskrev hur många kommuner har svårt att hantera större etableringar, och hur viktigt det är att samla rätt aktörer och kompetenser för att gemensamt kunna möta komplexa utmaningar. Även om vissa behov är gemensamma kan variationerna mellan kommuner vara stora.

Annelie Granljung, samordnare Tillväxtverket.

Avslutande reflektioner

Seminariet avslutades med en avslutande kommentar från paneldeltagarna. Sofie Eriksson betonade att Norra Sverige inte ska vara en råvarukoloni för resten av landet eller EU utan en plats där det skapas arbetstillfällen så människor kan leva trygga liv i starka lokalsamhällen. Isak Utsi lyfte att kapacitetsuppbyggnad är helt avgörande för att regioner och kommuner ska kunna agera strategiskt och ha en röst vid bordet när det kommer till beslut som påverkar norra Sverige, och han betonade även behovet av att bredda näringslivet för att skapa motståndskraft i en föränderlig omvärld. Annelie Granljung avslutade med att uppmana till handling, att använda rapporten smart och börja göra saker, både små och stora, men hela tiden med riktningen inställd framåt.  

/Max Englund

Se seminariet i efterhand här

Läs OECD-rapporten här

Läs om presentationen av studien vid OECD:s kommittémöte i Paris här

Läs om uppstarten av OECD-processen med stöd av EU-kommissionen här 

Läs en fördjupande “state of play” om bakgrunden till processen med OECD här 

Läs om NSPA:s positionspapper om framtidens sammanhållningspolitik här

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information