Anderstorpselever testar EU på riktigt

Förra veckan hade North Sweden besök av Jennifer Granlund och Pauline Andersson, två EU-nyfikna elever från Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå. Deras lärare Theresa Andersson och Thomas Åkesson fick chansen att följa med eleverna till Bryssel där de deltog i projektet "EU på riktigt" med syftet att öka EU-kunskapen hos lärare och elever.

Från 26 till 29 september hade North Sweden besök av de utvalda eleverna och deras lärare som fick chansen att besöka bl.a. Europaparlamentet, EU-kommissionen, Sveriges ständiga representation i EU och Sveriges Kommuner och Landsting för att lära sig mer om aktuella EU-frågor. Resan till Bryssel gav dem chansen att lära sig mer om EU men den gav också insyn i hur olika aktörer deltar i beslutsprocesserna och hur de påverkar politiken i EU.

Anledningen till att jag deltog i EU på riktigt är väl att jag ville få en större förståelse för EU, som från ett klassrum kan verka så oklart på något sätt, sade Pauline Andersson, en av eleverna som deltog i projektet.

Vad är ”EU på riktigt”?

Projektet är ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Anderstorpsgymnasiet, North Sweden European Office och Europaforum Norra Sverige. Tanken bakom projektet är att höja kunskaperna om EU i Sverige eftersom en SOU-utredning från 2016 av Maria Strömvik upptäckte de låga EU-kunskaperna i landet.

Kravet för att få delta i projektet är att eleverna ska skriva sina examensarbeten med EU-koppling. Anderstorpsgymnasiet önskar att detta ökar intresset i EU-frågor bland eleverna och minskar gapet i okunskap. Eleverna som deltar i ”EU på riktigt” får åka till i Bryssel för att använda sig av sina förkunskaper och fördjupa sig för att få en inblick i hur verkligheten ser ut i EU.

Thomas Åkesson, samhällslärare på Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå är en av lärarna som var med på resan till Bryssel. Han har deltagit i projektet innan och var också denna gång mycket nöjd med resan.

Mycket givande projekt, eleverna får upp ögonen för EU på ett helt annat sätt än tidigare och om man sedan kopplar ihop det med sammanhållningspolitiken och vår del av Sverige så blir det mycket intressant och levande, berättar Thomas om projektet.

Lärorik vecka i Bryssel

Besöket började på North Swedens kontor där direktör Mikael Janson berättade vad North Sweden arbetar med samt varför det är så viktigt att regionerna finns representerade i Bryssel. Dagen fortsatte med besök på Parlamentarium, Europaparlamentets interaktiva besökscentrum. 

171004 Parlamentarium

Theresa Andersson, Pauline Andersson och Jennifer Granlund utanför Parlamentarium

Senare under veckan besökte gruppen också Europaparlamentet där de fick träffa Europaparlamentarikern Cecilia Wikström samt Daniel Frelén som arbetar som sakkunnig för Europaparlamentariker Jakop Dalunde. På Sveriges ständiga representation i EU fick de träffa Ann-Charlotta Eriksson för att lära sig om svenska regeringens arbete i EU och på fredagen fick de träffa Åsa Bjering som arbetar med Östersjöfrågor för Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR). Dessutom hade gästerna möjlighet att besöka EU-kommissionen där de fick träffa Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmströms kommunikationsrådgivare Joakim Larsson. 

171004 KommissionenJoakim

Inne på EU-kommissionen med kommunikationsrådgivaren Joakim Larsson

Tankar innan hemfärd

Jag tycker att jag lärde mig en massa och fick en inblick i EU på riktigt, som ju projektet också heter. Det gäller ju allting egentligen – när man kommer nära något blir det verkligt, sa Theresa Andersson, engelska- och svenskalärare på Anderstorpsgymnasiet, efter resan.

Jennifer Granlund besökte Bryssel för första gången i sitt liv. Hon var glad att hon fått se hur EU fungerar i praktiken som komplement till den annars mycket teoretiska förklaringen som skolböckerna erbjuder.

Det bästa med resan till Bryssel var att vi fick besöka Europaparlamentet och EU-kommissionen samt prata med några som jobbar där, det var både intressant och lärorikt, sa Jennifer. 

171004 EU på riktigt

Pauline Andersson, Thomas Åkesson och Jennifer Granlund utanför EU-kommissionen

North Sweden vill passa på att tacka alla inblandade för intressanta och trevliga dagar och önska Pauline och Jennifer med lärare stort lycka till med kommande EU-engagemang.

Läs om förra årets "EU på riktigt" -besök här.

Läs även om gymnasieeleverna från Norrbotten och Västerbottens resa till Bryssel för att bli EU-ambassadörer

/Sofia Baumgartner

04 Okt 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information