EU Arctic Forum med norra Sverige på plats i Levi, Finland

Den 26–27 juni arrangerades EU:s arktiska forum samt ungdoms- och urfolksdialog av EU-kommissionen och EU:s utrikestjänst i Levi, Lappland, Finland. I samband med konferensen anordnade NSPA genom North Sweden och nätverket CPMR ett officiellt sidoevent med fokus på EU:s regionalpolitik i de arktiska regionerna. EU Arctic Forum samlar representanter från EU:s institutioner, forskare, politiker och företagare för att diskutera EU:s arktiska politik, arktiskt samarbete, hållbar turism, forskning och infrastruktur. Den andra dagen av forumet fokuserar särskilt på att inhämta och integrera traditionell och lokal kunskap samt erfarenheter från urfolk och ungdomar i utformningen av EU:s strategier och internationella processer
Årets upplaga av EU:s arktiska forum samt ungdoms- och urfolksdialog gick av stapeln i Levi, Finland, den 26–27 juni. Högnivåkonferensen organiserades av EU-kommissionen och EU:s utrikestjänst (EEAS). Forumet hålls vartannat år i Bryssel och vartannat i den arktiska regionen. Forumet etablerades i samband med EU:s framtagande av sin arktiska politik med ett större fokus på att stödja den regionala utvecklingen. I utformningen av EU:s arktiska politik har norra Sverige, genom North Sweden och nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA), varit en aktiv och viktig dialogpartner för EU. År 2019 hölls på North Swedens initiativ det första EU Arctic Forum och i samverkan med svenska UD gick det av stapeln i Umeå.
Vid årets konferens stod EU:s arktiska politik i fokus, tillsammans med frågor om hur man kan främja en hållbar utveckling som bygger på respekt och livskraftiga samhällen. Uppmärksamhet riktades bland annat till arktiskt samarbete, klimatförändringar, kompetensförsörjning, infrastruktur samt forskning i Arktis. Regionerna i NSPA hade också tagit fram en folder för norra Sveriges, Finlands och Norges betydelse för EU i Arktis i en säkerhets- och geopolitiskt utmanande tid och behovet av att uppdatera EU:s politik i nära dialog med regionerna och aktörerna i Arktis.
På plats för att hälsa välkommen och medverkande under dagarna fanns Costas Kadis, EU-kommissionär med ansvar för fiske och hav och Joakim Strand, Finlands minister för Europafrågor och ägarstyrning. På scenen medverkade också företrädare från norra Sverige i olika diskussioner.
Sidoevent med fokus på EU:s regionalpolitik i de arktiska regionerna: ökad konkurrenskraft i EU, ren industrialisering och säkerhet
I samband med forumet anordnade nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) och Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR) Östersjökommission ett officiellt sidoevent med fokus på EU:s regionalpolitik i de arktiska regionerna. I eventet deltog aktörer från både lokal, regional, nationell och EU-nivå för att diskutera vikten av de arktiska regionerna och vikten av EU:s regionalpolitik för att säkra EU:s konkurrenskraft, ren industrialisering och säkerhet.
Panelsamtalen modererades av Mikael Janson, direktör, North Sweden European Office; Päivi Ekdahl, regional utvecklingsdirektör, Region Lappland, och Lucille Ehrhart, verkställande sekreterare för CPMR:s Östersjökommission.
På scen för att delta fanns bland annat Raphaël Goulet, enhetschef vid generaldirektoratet för havsfrågor och fiske (DG MARE) vid EU-kommissionen. Han underströk hur regionalt samarbete och gemensamma insatser i de arktiska regionerna är viktigt för att stärka motståndskraft och främja fortsatt utveckling av de arktiska regionerna.
Joakim Strand, Finlands minister för Europafrågor och ägarstyrning, deltog i sidoeventet. Han underströk att det är nödvändigt att säkerställa tillräckligt stöd till de nordliga glesbefolkade regionerna. Han sade vidare att NSPA fortsatt måste gynnas av särskilda åtgärder för att kompensera för naturgivna och demografiska nackdelar.

Glenn Berggård, vice ordförande för Region Norrbotten och vice ordförande för CPMR:s arbetsgrupp för den arktiska regionen vid Östersjökommissionen, betonade att ett fortsatt stöd genom EU:s sammanhållningspolitik är avgörande för fortsatta investeringar i regioner som Lappland och Norrbotten, vilket i sin tur gynnar hela den Europeiska unionen.

Tanja Joona, Region Lappland, ordförande för CPMR Baltic Sea Commission Arctic Working Group, betonade vikten av platsbaserad kunskap i beslutsfattande, och underströk att Arktiska samhällen inte bara är intressenter – vi är rättighetsbärare. En framtid med låga koldioxidutsläpp kan inte byggas utan oss, och den får inte byggas på vår bekostnad.
Claude Veron-Reville, EU:s särskilda sändebud för arktiska frågor, underströk att EU:s sammanhållningspolitik är en viktig del för att skapa lika villkor i unionen. Hon berörde även den geopolitiska situationen och framhöll Arktis strategiska betydelse. Hon betonade att ett obefolkat område inte kan betraktas som ett säkert område, och underströk vikten av att säkerställa både säkerheten och den permanenta närvaron för de människor som bor där.
Tiina Rajala, direktör för regional utveckling i Uleåborgsregionen, representant för NSPA, lyfte fram de norra glesbefolkade områdena och den rapport som OECD har genomfört om regionerna inom NSPA. Hon förklarade att NSPA-regionerna är ledande inom flera områden som är viktiga för EU, men de står också inför specifika utmaningar på grund av arktiska förhållanden. NSPA både vill och behöver vara aktivt involverade i den fortsatta utvecklingen av EU:s arktiska politik.
Jorge Nunez, chef för sammanhållning och EU-budget, CPMR, betonade att människor inte är statistik, och att det måste kommas ihåg när politik utformas.
Janet Ågren, kommunalråd/2:e vice ordförande, kommunstyrelsen i Umeå stad, betonade vikten av att bygga ett samhälle där människor väljer och vill leva, och betonade värdet av samarbete mellan samhällen med olika kapaciteter för att bidra till att skapa ett inkluderande och levande samhälle för alla.
Liisa Ansala, VD, finska Lapplands handelskammare, underströk vikten av EU:s regionalpolitik, sammanhållningspolitiken, för Lappland. Hon berättade att det pågående stödet från sammanhållningspolitiken har bidragit till att främja entreprenörskap och attraktion. Det har lett till skapandet av över 5. 000 arbetstillfällen, sammanhållningspolitiken har därmed lagt grunden för fortsatt utveckling i regionen.

Sammanfattningsvis var budskapet tydligt: Arktis spelar en avgörande roll för EU:s fortsatta utveckling, precis som EU har en central roll i den pågående utvecklingen av Arktis regioner. Ett nyckelverktyg för att uppnå detta är EU:s sammanhållningspolitik, i kombination med en platsbaserad strategi som säkerställer att regionernas unika behov och potential tas till vara.

Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information