Helpdesk från EU-kommissionen ska stötta små och medelstora företag med sanktioner

Sanktioner har blivit ett allt vanligare ord i mångas flöden – på både sociala medier och i nyhetsflödena. Med den ständigt växande djungeln av sanktioner och världsledare som regelbundet presenterar nya sanktionspaket, har EU-kommissionen den 25 mars 2025 lanserat en supporttjänst för små och medelstora företag (SME:er) för att hantera sanktionsfrågor. Tjänsten drivs via en hemsida där SME:er kan vända sig för att få stöd och hjälp.
EU-kommissionen har lanserat en online tjänst för att hjälpa SME:er med sanktioner och ge stöd för att undvika att företag går miste om affärsmöjligheter på grund av osäkerhet kring regler och lagar. EU-kommissionen menar att supporttjänstens fokus på just SME:er beror på att dessa företag löper större risk för osäkerheter, jämfört med större företag som oftast har bättre tillgång till resurser.
Hur fungerar plattformen?
Plattformen erbjuder tjänster till SME:er och är konstruerad utifrån de utmaningar SME:er står inför genom att bistå med personlig hjälp och rådgivning. SME:er kan få support och stöd om hur de ska följa sanktionsregler genom tillgång till information, landsspecifik vägledning och även möjligheter att delta vid olika evenemang. Supporttjänsten är gratis för användning och täcker information om alla sanktionsåtgärder från FN och EU.
De aktörer som står bakom tjänsten, utöver EU-kommissionen, inkluderar en bred uppsättning partners, från offentliga myndigheter och företag till finansiella institutioner och organisationer med expertis inom sanktioner och efterlevnad av regler.
Vad är sanktioner och hur används det av EU?
Sanktioner används som ett verktyg inom EU:s utrikes- och säkerhetspolitik och beslutas enhälligt av Europeiska unionens råd. Sanktionerna gör det möjligt för EU att reagera och agera på global nivå mot händelser som de anser strider på EU:s mål och värden, men används inte som bestraffning utan som ett verktyg för att styra och påverka politiken eller beteenden hos de som sanktionerna riktar sig mot. EU har över 40 olika sanktionssystem världen över, som sträcker sig från riktade åtgärder till mer omfattande restriktioner som påverkar hela sektorer. När den globala politiska situationen förändras och spänningarna ökar, utvidgas även EU:s sanktionsåtgärder snabbare.
/Frida Palmén
Besök supporttjänstens hemsida här
Läs hela pressmeddelandet från EU-kommissionen om lanseringen av supporttjänsten här
Läs mer om EU och sanktioner här
Bild: Pixabay
Näringspolitik
Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information